Ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου γράφει και σβήνει ονόματα: Αναζητεί 11 υπουργούς, 6 υφυπουργούς, πέντε επίτροπους και κυβερνητικό εκπρόσωπο

Ο Εκλεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στην πρώτη του συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας, Πέμπτης 23 Φεβρουαρίου 2023. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Στο φινάλε… αισίως o ονομαστικός κατάλογος των μελών της νέας κυβέρνησης, αφού ξεκίνησε ήδη να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία, μετέδωσε το κανάλι Omega (Χριστίνα Μαύρου)

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αξιοποιεί τις ώρες που απέμειναν για να βάλει τις τελευταίες πινελιές στον κατάλογο των συνεργατών του στο κυβερνητικό σχήμα, ώστε ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας, χρονοδιάγραμμα που ο ίδιος έθεσε, να ανακοινώσει ονόματα. 26 στον αριθμό, 11 υπουργοί, 6 υφυπουργοί, 5 επίτροποι και 4 μέλη της επικοινωνιακής του ομάδας.

Άπαντες, διορίζονται την πρώτη Μαρτίου σε ειδική τελετή στο προεδρικό μέγαρο, το οποίο ο Νίκος Χριστοδουλίδης επίσημα παραλαμβάνει την ερχόμενη Τρίτη.

Αντίστοιχα, έχει ξεκινήσει και η διαδικασία αντικατάστασης των λοιπών εργαζομένων στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κατά την πρώτη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου, την πρώτη Μαρτίου δεν πρόκειται να υπάρξουν αποφάσεις, αφού αυτή θα έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα.

Ναι μεν ο εκλεγμένος πρόεδρος και οι συνεργάτες του τρέχουν εδώ και λίγο καιρό νομοσχέδια που κατά προτεραιότητα επιθυμεί να οδηγηθούν στη βουλή, ένα εξ αυτών η δημιουργία υφυπουργείο μετανάστευσης, ωστόσο τα κείμενα θα πρέπει να περάσουν πρώτα από νομοτεχνικό έλεγχο.

Ο ίδιος πάντως, μιλώντας στο κρατικό κανάλι, προανήγγειλε πως θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για συνεργασία εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, προκειμένου να σχηματίζεται η απαραίτητη πλειοψηφία προς έγκριση των κυβερνητικών νομοσχεδίων.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΣΙΓΜΑ (Σοφία Ιωσήφ):

Πολλά είναι τα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος Πρόεδρος, ενώ οι συναντήσεις και οι επαφές του έχουν ήδη αρχίσει.

Οι πρώτες του ενέργειες επικεντρώθηκαν στο Κυπριακό, καθώς συναντήθηκε ήδη με τον κατοχικό ηγέτη. Οι θέσεις της Τουρκίας είναι βεβαίως γνωστές και η διάσταση απόψεων δεδομένη.

Αυτό επιβεβαίωσε και η εν λόγω συνάντηση, αφού ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε την θέση του περί δύο κρατών.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας του για άρση του αδιεξόδου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, θα μεταβεί στην Αθήνα. Εκεί θα έχει συνάντηση συντονισμού, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Επικεντρωμένος στον πρωταγωνιστικό ρόλο που επιδιώκει να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Κυπριακό, ζήτησε επίσης συναντήσεις Ευρωπαίους αξιωματούχους και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου.

Βέβαια, αυτή η πρόθεση του Νίκου Χριστοδουλίδη, δεν εκλαμβάνεται θετικά από την Άγκυρα, όπως γνωστοποίησε προ ημερών ο εγκάθετός της στα κατεχόμενα.

Αναμένεται βεβαίως και η επίσκεψη της αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέως των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο στην Λευκωσία, περί τα μέσα Μαρτίου.

  • Μεταναστευτικό

Προεκλογική δέσμευση του Νίκου Χριστοδουλίδη είναι η δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης.

Όπως γνωστοποίησε ο εκλελεγμένος Πρόεδρος στις 2 Μαρτίου, θα σταλεί νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό στην Νομική Υπηρεσία.

  • Βουνό τα εργασιακά ζητήματα

Στην διακυβέρνησή του μετατίθεται το θέμα της ΑΤΑ, ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν την παρέμβασή και για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για την αύξηση του ποσοστού εργαζομένων από τρίτες χώρες. Ήδη ο Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με την ΣΕΚ, την ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ και αναμένεται να προγραμματίσει συνάντηση και με την ΠΕΟ.

Στο κάδρο βρίσκεται και το ζήτημα των τετραμήνων, τα οποία όπως είπε δεν έχουν πετύχει το σκοπό τους.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν μπορούν να καταργηθούν άμεσα, έτσι προσανατολίζεται στην μείωση του ποσοστού που καλύπτουν στη τελική βαθμολογία.

Οργή στα Κατεχόμενα για τα νεκρά παιδιά στο σεισμό της Τουρκίας: «Τα στείλαμε στον τάφο» λένε οι γονείς τους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: