Ο Χριστοδουλίδης ομιλεί για ενότητα, ζήτησε συναντήσεις με Αναστασιάδη και Αβέρωφ: Κρίση στον ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος υποστηρίζει το “πολιτικό (του) τέκνο”!

O υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης κάνει δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, που τον οδηγούν στο δεύτερο γύρο, Λευκωσία 5 Φεβρουαρίου 2023. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε -και θα έχει- συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, όσο και με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Αβέρωφ Νεοφύτου ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε χθες το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, όπως και ανώτατα στελέχη του κόμματος και τους ζήτησε να υποστηρίξουν τον κ. Χριστοδουλίδη, τον οποίο θεωρεί “πολιτικό (του) τέκνο”. Τους είπε ότι δεν έχουν άλλη επιλογή.

Υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αλλά δόθηκε σημασία στην τελευταία κουβέντα του Προέδρου της Δημοκρατίας, που τους είπε ότι “αν δεν το κάνετε εσείς, θα το κάνω εγώ”.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Νεοφύτου που ήταν σε αυτούς που απάντησαν αρνητικά, έθεσε σαν όρο στον κ. Αναστασιάδη να παραμείνει πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Μετά την ήττα, σημαντικά στελέχη του κόμματος, ζητούν από τον κ. Νεοφύτου να αποχωρήσει από την προεδρία του ΔΗΣΥ. Ο ίδιος επιθυμεί να παραμείνει.

Ο Συναγερμός είναι “σπασμένος” στα δύο σε ότι αφορά το Κυπριακό. Η μειοψηφία υποστηρίζει την ίδια λύση όπως και το κομμουνιστικο ΑΚΕΛ, οπότε αναμένεται να υποστηρίζουν τον κ. Μαυρογιάννη.

Όμως η πλειοψηφία του ΔΗΣΥ είναι οι λεγόμενοι “εθνικόφρονες” που ψήφισαν εναντίον της γραμμής του κόμματος για το φιλοτοορκικό σχέδιο Ανάν. Πιστεύεται ότι κάποια στελέχη του ΔΗΣΥ θα υποστηρίξουν ανοικτά τον κ. Μαυρογιάννη, διότι θεωρούν τον κ. Χριστοδουλίδη “αποστάτη”.

Σημειώνουμε ότι ο κ. Μαυρογιάννης ήταν η έκπληξη των προεδρικών εκλογών, καθώς αρκετές δημοσκοπήσεις τον έδιναν τρίτο και με πολύ χαμηλότερο ποσοστό.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Σε δηλώσεις του μετά την ομιλία την οποία απηύθυνε προς τους υποστηρικτές του που συγκεντρώθηκαν στο επιτελείο του στη Λευκωσία, για να πανηγυρίσουν, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε είναι απόλυτα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας και βλέπει την ερχόμενη Κυριακή με ιδιαίτερη αισιοδοξία «και με μια βεβαιότητα ότι μέσα από τις συναντήσεις που θα υπάρξουν αυτή τη βδομάδα θα διασφαλίσουμε τη νίκη μας την ερχόμενη Κυριακή στις εκλογές».

Ερωτηθείς αν έχει μιλήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως μίλησε με Πρόεδρο Αναστασιάδη, αντάλλαξαν κάποιες απόψεις και μίλησαν για το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεν υπάρχει κάτι άλλο το οποίο είναι δημοσιοποιήσιμο. Ερωτηθείς αν θα επιδιώξει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε πως «Ναι θα επιδιώξω και συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς αν αληθεύουν πληροφορίες πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνέστησε στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ να στηρίξει επισήμως και ανοικτά την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη στον δεύτερο γύρο των εκλογών, ανέφερε πως δεν έχει μια τέτοια πληροφόρηση για να μπορεί είτε να επιβεβαιώσει είτε να διαψεύσει και δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως ξημερώνει μια δύσκολη βδομάδα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «σίγουρα είναι μια δύσκολη βδομάδα, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο μας ανησυχεί. Όλος ο προεκλογικός αγώνας ήταν δύσκολος. Αύριο το πρωί θα αξιολογήσουμε πιο προσεκτικά και πιο συγκεκριμένα τα αποτελέσματα των εκλογών και θα ζητήσω να συναντηθώ με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου».

Ερωτηθείς αν θα καλέσει τον κ. Νεοφύτου σε συστράτευση είπε πως θα συζητήσει μαζί του. «Δεν είναι ορθό για τον κ. Νεοφύτου να μάθει από τις τηλεοράσεις τι θα συζητήσουμε», πρόσθεσε.

Ανέφερε πως υπάρχουν και άλλα βήματα, που θα γίνουν για να σημειώσει πως «έχουμε ένα σχεδιασμό τον οποίο καθορίσαμε και θα ακολουθήσουμε και αύριο το απόγευμα αλλά και τις επόμενες ημέρες».

«Εμείς θεωρούμε η δική μας προσπάθεια – και αυτό αποδεικνύει και η ψήφος του κυπριακού λαού – έχει αγκαλιαστεί από τον κυπριακό λαό. Είναι εδώ για να ενώσει. Δεν είναι εδώ για να διχάσει τον κυπριακό λαό. Έχουμε ενώπιόν μας σοβαρότατες προκλήσεις τις οποίες μπορούμε σαφώς καλύτερα να αντιμετωπίσουμε μέσα από μια συλλογική προσπάθεια και στέκομαι ειδικότερα στην ανάγκη για σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό αλλά και την οικονομία, την ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά και περαιτέρω ανάπτυξης της οικονομίας του τόπου», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ανέφερε, ακόμη, πως ο κυπριακός λαός θυμάται πολύ καλά πού ήμασταν πριν λίγα χρόνια. Και δεν θα επιτρέψει θεωρώ να επιστρέψουμε σε πολιτικές, που ζήσαμε στο παρελθόν, πολιτικές χρεωκοπίας, που ο κυπριακός λαός δυστυχώς έχει βιώσει.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως στέλνει ένα μήνυμα ενότητας. «Είναι προεδρικές εκλογές, είναι βουλευτικές εκλογές και εκείνο που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι η επόμενη ημέρα των εκλογών, είναι να ανταποκριθούμε σε αυτά που η κυπριακή κοινωνία ζητά από όλους εμάς», ανέφερε.

Σημείωσε εξάλλου πως «ο δεύτερος γύρος των εκλογών είναι μια νέα εκλογική διαδικασία. Ποιος θα ήταν δεύτερος δεν τον επιλέξαμε εμείς. Τον επέλεξε ο κυπριακός λαός και είναι απόλυτα σεβαστό. Φυσικά και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας και βλέπω την ερχόμενη Κυριακή με ιδιαίτερη αισιοδοξία και με μια βεβαιότητα ότι μέσα από τις συναντήσεις που θα υπάρξουν αυτή τη βδομάδα θα διασφαλίσουμε τη νίκη μας την ερχόμενη Κυριακή στις εκλογές».

«Εκείνο που μας ενδιαφέρει περισσότερο, εκείνο για το οποίο θα αγωνιστούμε είναι μέσα από μια συλλογική προσπάθεια, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς διαχωρισμούς να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχει ο κυπριακός λαός ενώπιόν του όπως η επίλυση του Κυπριακού, ο τερματισμός της κατοχής, μια ευημερούσα οικονομία. Θα πρέπει να κάνουμε το παν να μην επιστρέψουμε γιατί ο κυπριακός έχει μνήμη και θυμάται σε περιόδους και στιγμές που μας οδήγησαν στη χρεωκοπία. Κάτι τέτοιο είμαι σίγουρος ούτε εμείς αλλά ούτε ο κυπριακός λαός θα το επιτρέψει», ανέφερε.

Ο Αβέρωφ τηλεφώνησε σε Χριστοδουλίδη-Μαυρογιάννη και στη συνέχεια πήγε στον “Βούδα” του κόμματος: Είδε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: