“Μπάτσους” από παντού εισπράττει ο Ταγίπ Ερντογάν: Εντείνεται η κριτική σε βάρος του προέδρου της Τουρκίας

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν προεδρεύει του υπουργικού συμβουλίου. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Για σφοδρή κριτική που αντιμετωπίζει ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) για την χορήγηση από την πλευρά του ενός ευρύτατου προγράμματος αμνηστίας το 2018 με βάση το οποίο έγιναν δεκτές πολεοδομικές παραβάσεις σε εκατομμύρια κτίρια σε όλη την Τουρκία επιβραβεύοντας,  με τον τρόπο αυτό, προβληματικές κατασκευαστικές πρακτικές που αποδείχτηκαν μοιραίες στον σεισμό της περασμένης εβδομάδας.

Τα παραπάνα αναφέρονται σε άρθρο της εφημερίδας Financial Times, Adam Samson, Ayla Jean Yackley.

Σημειώνεται ειδικότερα ότι η κυβέρνηση του Erdogan ενέκρινε 7,4 εκατομμύρια αιτήσεις μέσα σε ενάμιση χρόνο, νομιμοποιώντας  κτίρια που είχαν παραβιάσει ένα ευρύ σύνολο βασικών πολεοδομικών κανόνων.

Το σχέδιο συγκέντρωσε εκείνη την εποχή περίπου 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σε τέλη εγγραφής κτιρίων, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ειδικοί πολεοδομικού σχεδιασμού υπογραμμίζουν  ότι το σχέδιο, ένα μέτρο που εξυπηρετούσε προεκλογικές σκοπιμότητες και εφαρμόστηκε πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2018 που κέρδισε ο Erdogan, είχε ένα ευρύτερο πεδίο εφαρμογής συγκριτικά με προηγούμενες αμνηστίες στην Τουρκία, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις στην ανθεκτικότητα στους σεισμούς.

Επισημαίνεται ότι τα  προγράμματα αμνηστίας ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1940, αλλά αρχικά επικεντρώθηκαν στη βοήθεια των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων που ζούσαν σε  παραγκουπόλεις και δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά την παραδοσιακή στέγαση.  

Ωστόσο, με τα χρόνια έγιναν ένα εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε συχνά πριν από τις εκλογές, σύμφωνα με έρευνα της Meltem Şenol Balaban στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής που επικαλείται το δημοσίευμα.

Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι  ο καταστροφικός σεισμός έχει γίνει μείζον πολιτικό ζήτημα για τον Erdogan τρεις μήνες πριν από τις έντονα πολωτικές  γενικές εκλογές, παρατηρεί το δημοσίευμα, καθώς  έχει ξεσηκωθεί μεγάλη κατακραυγή για την χαοτική αντίδραση και την ολιγωρία που επέδειξε ο κρατικός μηχανισμός. 

ΠΗΓΗ: Financial Times, Adam SamsonAyla Jean Yackley – Erdoğan under fire as shoddy Turkish building standards exposed by quake

Ο Ερντογάν βομβαρδίζει τους Κούρδους την ίδια στιγμή που επιχειρούν οι διασώστες: Να είναι υπό όρους η βοήθεια για την ανοικοδόμηση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: