Μετασεισμικές δονήσεις στο καθεστώς του Σουλτάνου: Η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς θέλουν τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου

FILE PHOTΟ: ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, και τον καλούμενο ψευτο-«πρωθυπουργό» των κατεχομένων, Ουνάλ Ουστέλ. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ*

Η βιβλική καταστροφή που προκλήθηκε από τους τρομερούς σεισμούς σε μια τεράστια περιοχή της νότιας Τουρκίας, η ανθρωπιστική και οικονομική κρίση που επακολούθησε εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να διαφοροποιήσει την αναθεωρητική και επεκτατική πολιτική της Άγκυρας έναντι της Ελλάδος, της Κύπρου και των γειτονικών της χωρών.

Η πολιτική αυτή έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία του Τουρκικού κράτους και δεν αποτελεί επιλογή μόνο του σημερινού ηγέτη της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στον Ελλαδικό και όχι μόνο χώρο περί αλλαγής πλεύσης της Τουρκίας καθώς και οι θέσεις που διατυπώνονται για την ευκαιρία συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία των υποθαλάσσιων φυσικών πόρων στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, η οποία συνεκμετάλλευση θα δημιουργήσει συνθήκες ασφαλείας στην περιοχή, αποτελούν απλώς ευσεβοποθισμό και λανθασμένη ανάγνωση των Τουρκικών προθέσεων και σχεδιασμών.

  • Και δεν πείθουν την κοινωνία των πολιτών. Ιδιαίτερα, διότι παρά την τραγωδία που βιώνει η Τουρκία οι παραβιάσεις του εναερίου χώρου της Ελλάδος συνεχίζονται έστω και με μειωμένους αριθμούς.

Περαιτέρω, η δήλωση του Υφυπουργού Παιδείας της Ελλάδος, Άγγελου Συρίγου, σε συζήτηση στην Ελληνική τηλεόραση, ΕΡΤ, προ ημερών ήταν ξεκάθαρη και ρεαλιστική ότι η πολιτική της Άγκυρας έναντι της Ελλάδος δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί λόγω της διπλωματίας των σεισμών και της βοήθειας που ασμένως η Αθήνα πρόσφερε στις πληγείσες περιοχές αλλά θα υπάρξει “μια προσωρινή ύφεση” στην τουρκική ρητορική και στην δημιουργία εντάσεων στην περιοχή.

Η Τουρκία περισσότερο από ποτέ έχει τώρα ανάγκη της οικονομικής στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δύσης ώστε να δυνηθεί να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που συσσωρεύθηκαν στην οικονομία της και στους πολίτες από τους καταστροφικούς σεισμούς. Λόγος που αναγκάζει τον Τούρκο πρόεδρο να κάνει βήματα επαναπροσέγγισης της Δύσης.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εισπράττει τώρα, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, και τη μεγάλη αγανάκτηση των πληγέντων με τη δημοτικότητα του να καταποντίζεται πράγμα που εκτιμάται ότι θα τον οδηγήσει σε μετάθεση σε ευθετότερο χρόνο της διεξαγωγής των γενικών εκλογών ενώ η προσοχή και οι ενέργειες του και της κυβέρνησης του θα επικεντρώνονται στην ανακούφιση των σεισμόπληκτων περιοχών.

Ενδεικτικό της υφέρπουσας αδυναμίας του Τούρκου προέδρου να διαχειριστεί την κατάσταση στη χώρα είναι και η υπαναχώρηση του στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στη Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία.

Πρόσφατη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ , επιβεβαιώνει προσεχή συνάντηση στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας με στόχο την εξεύρεσης λύσης του θέματος. Με την ελπίδα ότι η Άγκυρα θα εξασφαλίσει και τα F-16.

Οι καταστροφικοί σεισμοί που πόνεσαν και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν επηρέασαν ποσώς την αρνητική ρητορική του Ερσίν Τατάρ ο οποίος επαναλαμβάνει το τροπάριο της αναγνώρισης κυριαρχικής ισότητας του ψευδοκράτους ως προαπαιτούμενο για την έναρξη των συνομιλιών προς εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

  • Προχώρησε δε και σε υποβολή πρότασης προς τον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για δικοινοτική συνεργασία σε περίπτωση που η Κύπρος πληγεί από σεισμούς στα πλαίσια τεχνικής επιτροπής.

Ακόμα και ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα χρησιμοποιείται από τον κατοχικό ηγέτη για εξυπηρέτηση των στόχων της Άγκυρας εφόσον θεωρεί ότι ο παραμερισμός των αρμοδίων αρχών της Δημοκρατίας από την τεχνική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν, συναποφασίζουν και ενεργούν ισάριθμοι εκπρόσωποι του ψευδοκράτους καταργεί την Κυπριακή Δημοκρατία.

Εν μέσω ασταθούς διεθνούς περιβάλλοντος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και γεωπολιτικών ανακατατάξεων , με την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων να επικρέμμαται ως δαμόκλειος σπάθη επί της ανθρωπότητας, με το ψυχροπολεμικό κλίμα ήδη να έχει ενσκήψει, η Άγκυρα και οι εδώ εκπρόσωποι της προσκολλημένοι στους επεκτατικούς τους σχεδιασμούς συνεχίζουν να προωθούν με κάθε ευκαιρία την πολιτική τους για πλήρη έλεγχο της Κύπρου.

*Λόρια Μαρκίδη
Πρώην πρέσβης στην Κίνα κ.α.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Καιρός να ξανασυστηθούμε με τους εταίρους μας: Μπορεί αυτά που λέγει ο Ζελένσκι να ισχύσουν και για την Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: