Μετά τον σεισμό, το καιροσκοπικό οικοδόμημα του Ερντογάν καταρρέει: Πιστεύει ότι ο Αλλάχ βρίσκεται (ακόμα) πίσω από την παντοδυναμία του!!!

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan and First Lady Emine Erdoğan visited the children given treatment at Ankara University Faculty of Medicine Cebeci Hospital after having been rescued injured in the earthquakes that hit Kahramanmaraş and its neighboring provinces. Photo via Turkish Presidency




Άρθρο του Stéphane Aubouard στο γαλλικό περιοδικό Marianne σχολιάζει ότι με το να αποδίδει την τραγωδία του σεισμού σε ένα «σχέδιο της μοίρας», ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) επιδιώκει να ξεχαστεί το τεράστιο σύστημα διαφθοράς που δημιούργησε ο ίδιος στον κατασκευαστικό τομέα.

Επισκεπτόμενος μια από τις πληγείσες πόλεις στο νότο της χώρας του, ο Erdogan εκφράστηκε με λόγια που, λίγους μήνες πριν από τις κρίσιμες εκλογές, δεν θα έχουν ευχαριστήσει τον τουρκικό λαό.

Σύμφωνα με τον σατράπη, αυτή η καταστροφή είναι το αποτέλεσμα «ενός τεράστιου σχεδίου της μοίρας». Εύκολο, από την πλευρά του νεοσουλτάνου, που δεν απέχει πολύ από το να πιστεύει ότι ο Αλλάχ βρίσκεται πίσω από την παντοδυναμία του.

Εύκολο, αλλά λανθασμένο. Οι ουρανοί δεν έπαιξαν και πολύ ρόλο σε αυτόν τον σεισμό. Όχι περισσότερο από την πολιτική επιτυχία ενός ανθρώπου που έχτισε τη δύναμή του και την περιουσία του σε δύο πυλώνες στους οποίους δεν κάνει αναφορά το Κοράνι: τον στρατό και το σκυρόδεμα.

  • Αν γνωρίζουμε την τάση του Erdogan να βασιστεί στον πρώτο για να εξαπολύσει επιθέσεις στις κουρδικές περιοχές κατά του PKK καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, γνωρίζουμε λιγότερα για τη σχέση του με το δεύτερο. Είναι, όμως, με το σκυρόδεμα που ο Τούρκος πρόεδρος έχτισε τα θεμέλια και τα τείχη της πολιτικής του αυτοκρατορίας.

Ως απόδειξη αυτού, το γεγονός ότι, με την άφιξή του στα ηνία της Τουρκίας στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η χώρα μετατράπηκε σε ένα γιγάντιο και μόνιμο εργοτάξιο. Έκτοτε, οι διάφορες κυβερνήσεις υπό την ηγεσία του κόμματός του, το AKP, συνέχισαν να ευνοούν τον κατασκευαστικό τομέα στην τουρκική οικονομία, με την εγκαθίδρυση ενός καλολαδωμένου συστήματος διαφθοράς. Στο τέλος, όμως, αυτό άρχισε να φαίνεται.

Έτσι, στα τέλη Δεκεμβρίου 2013, περίπου πενήντα προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό κόσμο κατηγορήθηκαν για διαφθορά με τον ίδιο το γιο του, Bilal Erdogan, να ερευνάτε από τις αρχές.

Ποιό το κοινό σημείο όσων εμπλέκονται στο σκάνδαλο; Η σχέση τους, λιγότερο ή περισσότερο στενή, με την Τουρκική Διοίκηση Οικιστικής Ανάπτυξης. Αυτή η δομή, που ονομάζεται Toki, λειτουργεί ταυτόχρονα ως γραφείο επενδυτικής τράπεζας και ανάπτυξης ακινήτων καθώς και ως κατασκευαστική εταιρεία.

Για να γίνει αντιληπτή η βαρύτητα αυτού του ογκώδους μηχανισμού αρκεί ένας αριθμός: τα τελευταία είκοσι χρόνια, 5,5 εκατομμύρια κατασκευές έχουν πραγματοποιηθεί από την Toki σε ολόκληρη την τουρκική επικράτεια.

Και αυτό, αψηφώντας όλες τις προδιαγραφών ασφαλείας, είτε για τους εργάτες (400 θάνατοι για το εργοτάξιο του μεγάλου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης) είτε και για τους μελλοντικούς κατοίκους… σε περίπτωση σεισμού, όπως είδαμε. Αλλά δεν έχει σημασία: άγνωστες οι βουλές του Κυρίου, θα σας πει ο πρόεδρος Erdogan.

Επιπλέον, η χρηματιστηριακή τιμή δώδεκα εταιρειών τσιμέντου έχει εκτιναχθεί τις τελευταίες ημέρες, εκ των οποίων τουλάχιστον πέντε έχουν αυξηθεί πάνω από 20%.

ΠΗΓΗ: Stéphane Aubouard στο περιοδικό MarianneTurquie: après le séisme, l’opportuniste édifice d’Erdogan s’écroule

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ και ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν συμφωνούν απόλυτα: Η Αλεξανδρούπολη είναι στρατηγικός, ενεργειακός και οικονομικός κόμβος για όλη την περιοχή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: