Σκηνικό σοβιετικής δυστοπίας στην επέτειο του Στάλινγκραντ: Aπειλές και παραλήρημα από τον “σιδηρόφρακτο” Πούτιν που σκύλευσε την ιστορική νίκη κατά του ναζισμού [videos]

H τιμητική φρουρά του Κρεμλίνου μπροστά από το μνημείο της Μάχης του Στάλινγκραντ. EPA/MAXIM SHIPENKOV




Την 80η επέτειο της μάχης του Στάλινγκραντ καταχράστηκε σήμερα ο  Βλάντμιρ Πούτιν για να κάνει άλλο ένα μέγα- σόου, τόσο για εσωτερική κατανάλωση όσο και προς διεθνή επίδειξη.

“Η Ρωσία απειλείται από γερμανικά τανκς, όπως κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου”, είπε μιλώντας στην εκδήλωση στο Βόλγκογκραντ, πρώην Στάλινγκραντ, σηματοδοτώντας τη σοβιετική νίκη επί των ναζιστικών δυνάμεων στην πόλη.

«Είναι απίστευτο αλλά αληθινό. Μας απειλούν και πάλι τα γερμανικά τανκς Leopard», είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει μια «απάντηση» σε οποιαδήποτε χώρα την απειλήσει.

Κατέληξε με απειλές προς τις ΗΠΑ, καθώς είπε πως εμείς “θα αναπτύξουμε περισσότερα τανκς” και ότι “έχουμε φίλους στην αμερικανική ήπειρο”…

Σκηνικό σοβιετικής δυστοπίας

Οι ρωσικές αρχές ανάγκασαν τους κατοίκους του  Βόλγκογκραντ, πρώην Στάλινγκραντ, σε καραντίνα ως μέρος της τεράστιας επιχείρησης ασφαλείας ενόψει της επίσκεψής του για την επέτειο της κομβικής μάχης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ελεύθεροι σκοπευτές είχαν τοποθετηθεί από νωρίς στην πόλη για να προστατεύσουν τον Ρώσο Πρόεδρο, ο οποίος επρόκειτο να μιλήσει σε εκδήλωση μνήμης, ενώ οι ντόπιοι δεν μπορούσαν να πλησιάσουν.

Βοηθοί εθεάθησαν κοντά στον Πούτιν να κρατούν δύο μαύρες τσάντες. Παρατηρητές λένε ότι η μια ήταν αναδιπλούμενη ασπίδα για την προστασία του Πούτιν σε περίπτωση πυροβολισμού, ενώ η δεύτερη, είναι πιθανό να περιείχε το πυρηνικό κλειδί της Ρωσίας.

Ένας αξιωματικός ασφαλείας που κουβαλούσε την «πυρηνική τσάντα» είχε θεαθεί στο παρελθόν κοντά στον Πούτιν κατά τη διάρκεια του πολέμου με την Ουκρανία.

Ο Πούτιν κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο Mamayev Kurgan και απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη των πεσόντων σοβιετικών στρατιωτών. Επίσης,  επισκέφθηκε  τον τάφο του σοβιετικού διοικητή Στρατάρχη Βασίλι Τσούικοφ.

  • Ο Πούτιν εθεάθη με την επίσημη θωρακισμένη λιμουζίνα Aurus σε μια συνοδεία 25 οχημάτων, συμπεριλαμβανομένου ενός ασθενοφόρου και αυστηρών μέτρων ασφαλείας.

Η επιχείρηση ασφαλείας-μαμούθ καταδεικνύει – σύμφωνα με παρατηρητές – τους φόβους του Κρεμλίνου ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος μια απόπειρα δολοφονίας εν μέσω του πολέμου με την Ουκρανία.

  • Οι ντόπιοι έλαβαν εντολή να πάρουν άδεια από την εργασία τους για να μην κυκλοφορούν στους δρόμους, την παραμονή ελέγχθηκαν ακατοίκητα σπίτια και μαζεύτηκαν τα αδέσποτα από τους δρόμους, ενώ  και ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Βόλγκογκραντ, Αντρέι Μποχάροφ, αναγκάστηκε να τεθεί σε καραντίνα εννέα ημερών πριν έρθει σήμερα σε κοντινή απόσταση με τον Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος πέταξε στο Βόλγκογκραντ για να τιμήσει την επέτειο της σοβιετικής νίκης επί των Ναζί σε μια μάχη που άλλαξε την πορεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Η μάχη του 1942-43 είδε τον Σοβιετικό Κόκκινο Στρατό, με τεράστιο κόστος πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπινες ζωές, να τσακίζει τις προωθούμενες γερμανικές δυνάμεις.

Ο Πούτιν κατέθεσε στεφάνι στην αιώνια φλόγα του συγκροτήματος μνήμης των πεσόντων στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού στο Βόλγκογκραντ, το σημερινό όνομα της πόλης, που εκτείνεται κατά μήκος της δυτικής όχθης του ποταμού Βόλγα.

Στο μνημείο κυριαρχεί ένα γλυπτό ύψους 85 μέτρων μιας γυναίκας με σπαθί –  το υψηλότερο άγαλμα της Ευρώπης.  

Ο Πούτιν φυσικά χρησιμοποίησε τη νίκη στο Στάλινγκραντ για τους δικούς του σκοπούς καθώς οι δυνάμεις του αγωνίζονται απεγνωσμένα να σημειώσουν πρόοδο στην Ουκρανία.

  • Οι υπηρεσίες ασφαλείας είχαν μαζική παρουσία στην πόλη και έκοψαν το Ίντερνετ  πριν από την επίσκεψη του Πούτιν, ενώ από την περασμένη εβδομάδα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στην πόλη.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο SOTA ανέφερε: «Κάτοικοι του Krasnooktyabrsky, του Voroshilovsky και των κεντρικών συνοικιών παρατήρησαν τεράστιες διακοπές στο διαδίκτυο.

«Στην κεντρική συνοικία, οι πάροχοι αποσύνδεσαν εντελώς το Διαδίκτυο.

«Το απόγευμα της 2ας Φεβρουαρίου, οι κάτοικοι της περιοχής συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για το έργο των παρόχων κινητής τηλεφωνίας, λέγοντας ότι το διαδίκτυο έχει μπλοκάρει.

«Οι πολίτες σημειώνουν επίσης προβλήματα με τις επικοινωνίες κινητής τηλεφωνίας.

«Όπως μου λένε οι συνδρομητές, από τα μεσάνυχτα στις κεντρικές συνοικίες, όλοι οι πάροχοι έχουν κόψει το Διαδίκτυο παντού».

Χιλιάδες άνθρωποι παρατάχθηκαν στους δρόμους του Βόλγκογκραντ  για να παρακολουθήσουν μια παρέλαση νίκης καθώς αεροπλάνα πετούσαν από πάνω και σύγχρονα τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου συμμετείχαν στην παρέλαση.

Μερικά από τα σύγχρονα οχήματα είχαν ζωγραφισμένο το γράμμα «V», σύμβολο που χρησιμοποιούσαν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Ο αρχηγός της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πατριάρχης Κύριλλος, γνωστός ένθερμος πολεμοχαρής υποστηρικτής του Πούτιν, χρησιμοποιώντας τον χαρακτηρισμό “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” για την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, είπε:

«Το επίτευγμα των πατέρων και των παππούδων μας, που δείχνουν πρωτοφανή ηρωισμό, ανδρεία και αυτοθυσία κατά την υπεράσπιση του Στάλινγκραντ, εξακολουθεί να μας εμπνέει. θαρραλέοι στρατιώτες που εκτελούν υπεύθυνες αποστολές μάχης στα πεδία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και υπερασπίζονται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την ασφάλεια της χώρας μας».

Ωστόσο, παρά τους πανηγυρισμούς, υποδηλώνοντας το κλίμα που επικρατούσε στο Βόλγκογκραντ, το κανάλι Telegram ProCurator έγραψε: «Η πόλη είναι υπό πολιορκία».

Η Irina Zolotoreva, μια 61χρονη κάτοικος που είπε ότι συγγενείς της πολέμησαν στο Στάλινγκραντ, είδε έναν παραλληλισμό με την Ουκρανία.

«Προκαλεί έναν συνειρμό. Η χώρα μας αγωνίζεται για δικαιοσύνη, για ελευθερία. Πήραμε τη νίκη το 1942 και αυτό είναι παράδειγμα για τη σημερινή γενιά. Νομίζω ότι θα κερδίσουμε ξανά τώρα ό,τι κι αν γίνει ».

Ένα σχόλιο ενός άνδρα που ονομάζεται Βαντίμ χαρακτήρισε τον Πούτιν «τον πιο δειλό κυβερνήτη στην ιστορία της χώρας».

Ένας άλλος ντόπιος χλεύασε: «Τι φοβάται ο Βόβκα [Πούτιν];»

Ο ίδιος πρόσθεσε σαρκαστικά: «Έχει άνευ όρων υποστήριξη στη χώρα…»

Οι πολιτικοί στη «σάπια» Ευρώπη δεν χρειάζεται να λάβουν τέτοια μέτρα, πρόσθεσε.

Ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Μπόρις Βισνέφσκι, 67 ετών, κατηγόρησε τον Πούτιν ότι καταχράστηκε  την επέτειο για μια «προπαγανδιστική αφήγηση» που συνδέεται με τον πόλεμό του στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν είπε πέρυσι ότι «η ειδική στρατιωτική επιχείρηση πρέπει να εξισωθεί με τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο [Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο], ότι η Δύση ήταν πάντα εναντίον μας, εχθρός μας, όχι σύμμαχος».

Χθες Τετάρτη, ένα νέο μνημείο του Ιωσήφ Στάλιν αποκαλύφθηκε στο Βόλγκογκραντ, μαζί με άλλα δύο, των Σοβιετικών διοικητών Γκεόργκι Ζούκοφ και Αλεξάντερ Βασιλιέφσκι, εν μέσω εξελισσόμενης εκστρατείας για την οριστική επαναφορά του ονόματος της πόλης σε Στάλινγκραντ.

  • Ωστόσο, τα δύο τρίτα των κατοίκων αντιτίθενται σε μια τέτοια κίνηση, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Το μεσημέρι, τα πλήθη απομακρύνθηκαν από το Mamayev Kurgan, τη σκηνή του μνημείου για τη μάχη του Στάλινγκραντ, αφήνοντάς το έρημο πριν από την επίσκεψη του Πούτιν.

 

 

Με πληροφορίες από The Daily Mail

Ο «πατερούλης» είναι εδώ: Ξανάστησαν άγαλμα του Στάλιν επ’ ευκαιρία της 80ης επετείου της νίκης επί των Ναζί

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: