Λευκορώσοι αντάρτες ανατίναξαν με drone κατασκοπευτικό αεροσκάφος του Πούτιν αξίας άνω των 300 εκατ. ευρώ

Aεροσκάφος Beriev A-50. Φωτογραφία: Wikipedia




Ρωσικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος αξίας 274 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 310 εκατ. ευρώ) φέρεται να καταστράφηκε ύστερα από επίθεση με drone κοντά στο Μινσκ την οποία πραγματοποίησε φιλοουκρανική ομάδα που δρα στη Λευκορωσία.

Λευκορώσοι αντάρτες και μέλη της εξόριστης αντιπολίτευσης της χώρας δήλωσαν ότι προκάλεσαν ζημιές στο στρατιωτικό αεροσκάφος επιτήρησης A-50U του Βλαντιμίρ Πούτιν σε μυστική αποστολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναμεταδίδει η Daily Mail, το μπροστινό και το κεντρικό τμήμα του αεροσκάφους AWACS Beriev A-50U καθώς και η κεραία – ραντάρ υπέστησαν ζημιές από δύο εκρήξεις στην αεροπορική βάση Ματσουλίσκι (Machulishchy) κοντά στο Μινσκ, σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε η λευκορωσική αντικυβερνητική οργάνωση BYPOL.

«Οι αντάρτες … επιβεβαίωσαν μια επιτυχημένη ειδική επιχείρηση για την ανατίναξη ενός σπάνιου ρωσικού αεροπλάνου στο αεροδρόμιο Machulishchy κοντά στο Μινσκ», έγραψε στο Twitter ο Φρανάκ Βιάκορκα, στενός σύμβουλος της ηγέτιδος της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβιατλάνα Τσιχανόφσκαγια.

Το Beriev A-50, έχει δυνατότητες αερομεταφερόμενου προσωπικού και διοίκησης και μπορεί να παρακολουθεί έως και 60 στόχους κάθε φορά.

Το σύστημα ανίχνευσης ραντάρ μεγάλου βεληνεκούς έχει χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό βομβαρδιστικών στόχων εντός της Ουκρανίας.

«Είμαι περήφανος για όλους τους Λευκορώσους που συνεχίζουν να αντιστέκονται στη ρωσική υβριδική κατοχή της Λευκορωσίας και να αγωνίζονται για την ελευθερία της Ουκρανίας», έγραψε η Τσιχανόφσκαγια στο Twitter.

 

Οι αναφορές της επίθεσης με drone δεν ήταν δυνατό να επαληθευτούν ανεξάρτητα. Δεν υπήρξε επιβεβαίωση από τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία ή άμεση απάντηση από τα υπουργεία Άμυνας τους σε αιτήματα για σχολιασμό.

Ωστόσο κάτοικοι δήλωσαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη έρευνα από την αστυνομία και τις υπηρεσίες ασφαλείας κοντά στο Ματσουλίσκι στην περιοχή του Μινσκ, σύμφωνα με αναφορές.

Ένας κάτοικος της περιοχής είπε: «Το ήμισυ του Ματσουλίσκι είναι αποκλεισμένο. Πολλοί στρατιώτες παντού. Είδαμε πέντε στρατιωτικά οχήματα με πολυβόλα. Σταματούν όλα τα αυτοκίνητα και τα μικρά λεωφορεία εκεί, ελέγχουν τσάντες και μπότες αυτοκινήτων».

Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας πριν από ένα χρόνο, υπήρξαν αρκετές πράξεις δολιοφθοράς στη Λευκορωσία και τις ρωσικές περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία, ειδικά στο σιδηροδρομικό σύστημα.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, βασικός σύμμαχος του Πούτιν, έχει ουσιαστικά παράσχει στη Μόσχα ένα εφαλτήριο εισβολής και έκτοτε καταγράφεται ρωσική και λευκορωσική στρατιωτική δραστηριότητα στη χώρα.

Το Κίεβο καταγγέλλει επίσης τη Ρωσία ότι έχει χρησιμοποιήσει λευκορωσικές αερογραμμές ως βάση από την οποία μπορεί να εξαπολύσει πλήγματα στην Ουκρανία.

Τους τελευταίους μήνες, η Λευκορωσία και η Ρωσία έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά στρατιωτικών επιχειρήσεων και η Ουκρανία έχει εκφράσει φόβους ότι το Μινσκ θα μπει και αυτό στη σύγκρουση.

Το κατεστραμμένο αεροπλάνο A-50 φέρεται να έφερε τον αριθμό διακριτό RF-50608. Έφτασε στη Λευκορωσία στις 3 Ιανουαρίου και είχε κάνει δώδεκα αποστολές που συνδέονταν με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ρωσία διαθέτει μόνο έξι τέτοια εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη A-50U, καθένα από τα οποία έχει πλήρωμα 15 ατόμων.

Η περιοχή Ματσουλίσκι χρησιμοποιείται ως βάση για τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-31K του Πούτιν – τα οποία φέρουν υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal για επιθέσεις στην Ουκρανία. Αυτά τα MiG συχνά συνοδεύονται από το A-50U κατά τη διάρκεια των πτήσεών τους.

Το A-50U έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει, να παρακολουθεί και να αναγνωρίζει εναέριους και μεγάλους επίγειους και ναυτικούς στόχους, και να αναμεταδίδει δεδομένα.

Με πληροφορίες από Daily Mail

Το Κρεμλίνο “παγώνει” το επίμαχο Κινέζικο σχέδιο για ειρήνη: Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις προς το παρόν λέει ο Πεσκόφ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: