Κι όμως, δεν συμφωνούν με τον Πούτιν: Επιμένουν στην αποσταλινοποίηση οι κάτοικοι του Βόλγκογκραντ * Δεν θέλουν επιστροφή της ονομασίας Στάλινγκραντ [video]

O Bλαντιμίρ Πούτιν καταθέτει στεφάνι στο μνημείο της Μάχης του Στάλινγκραντ στο σημερινό Βόλγκογκραντ. Ο ίδιος έχει υποστηρίξει τη μετονομασία στο πλαίσιο της “πατριωτικής” εκστρατείας στο εσωτερικό της Ρωσίας εν μέσω του επιθετικού πολέμου του στην Ουκρανία. EPA/KONSTANTIN ZHAVRAZHIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT




Τα δύο τρίτα των κατοίκων στη ρωσική πόλη Βόλγκογκραντ αντιτίθενται στη μόνιμη μετονομασία της πόλης τους σε Στάλινγκραντ, σύμφωνα με κρατική δημοσκόπηση  που δημοσιεύθηκε  ενόψει της σημερινής, 80ής επετείου της ιστορικής μάχης του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου που φέρει το σοβιετικό όνομα της πόλης τους.

Το Βόλγκογκραντ έφερε το όνομα Στάλινγκραντ προς τιμήν του Σοβιετικού δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν από το 1925. Η τοποθεσία της Μάχης του Στάλινγκραντ, όπου ο σοβιετικός στρατός νίκησε τους Ναζί στις 2 Φεβρουαρίου του 1943, άλλαξε το όνομά της σε Βόλγκογκραντ το 1961 ως μέρος της διαδικασίας αποσταλινοποίησης.

  • Σήμερα, το 26% του πληθυσμού σχεδόν 1 εκατομμυρίου του Βόλγκογκραντ υποστηρίζει την ιδέα της επιστροφής στο Στάλινγκραντ, σύμφωνα με την κρατική δημοσκόπηση VTsIOM.

Οι ερωτηθέντες που θέλουν την αλλαγή του ονόματος υποστήριξαν ότι το Στάλινγκραντ έχει ιστορική αξία (14% όλων των ερωτηθέντων) και φέρει τη μνήμη αυτού που οι Ρώσοι αποκαλούν Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο (12%).

Τα τρία τέταρτα εκείνων που υποστήριξαν την επιστροφή στο “Στάλινγκραντ” δεν μπόρεσαν να δώσουν λόγους για την στάση τους.

Το 67% των κατοίκων που αντιτίθενται στην αλλαγή του ονόματος είπε ότι θα ήταν ακριβό (21% όλων των ερωτηθέντων), άσκοπο (12%) και πολύ επικεντρωμένο στο παρελθόν (11%).

  • Μόλις το 7% των ερωτηθέντων του Βόλγκογκραντ εξέφρασε αρνητική στάση απέναντι στον ίδιο τον Στάλιν, ανέφερε το VTsIOM.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει πει ότι δεν θα  ήταν αντίθετος στη μετονομασία του Βόλγκογκραντ σε Στάλινγκραντ εάν οι κάτοικοί του υποστήριζαν την κίνηση.

Οι πινακίδες που σηματοδοτούν τις εισόδους και τις εξόδους στην πόλη έχουν αλλάξει σε πινακίδες που γράφουν “Στάλινγκραντ” ενόψει της σημερινής επετείου, μια συνηθισμένη πρακτική στις μεγάλες στρατιωτικές αργίες.

Η προπαγάνδα του Κρεμλίνου επιχειρεί να παραλληλίσει τη Μάχη του Στάλιγκραντ με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της νέας ρωσικής προπαγάνδας.

Το VTsIOM πραγματοποίησε την έρευνα μεταξύ 600 κατοίκων του Βόλγκογκραντ τηλεφωνικά τον Ιανουάριο. 31.

Με πληροφορίες από The Moscow Times

Σκηνικό σοβιετικής δυστοπίας στην επέτειο του Στάλινγκραντ: Aπειλές και παραλήρημα από τον “σιδηρόφρακτο” Πούτιν που σκύλευσε την ιστορική νίκη κατά του ναζισμού [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: