Κάθε Έλληνας μπορεί να ψηφίσει από οπουδήποτε στο κόσμο ζει: Προϋποθέσεις, ηλεκτρονική εγγραφή [οδηγίες]

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από την διαδικασία των Βουλευτικών εκλογών σε εκλογικό τμήμα του Ναυπλίου, Κυριακή 7 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Στις επόμενες εκλογές ή δημοψήφισμα οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό θα έχουν για πρώτη φορά το δικαίωμα να ψηφίσουν από τις χώρες διαμονής τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού που μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα από έναν προσωπικό υπολογιστή με την χρήση του username και του κωδικού εισόδου του taxisnet.

Μπες τώρα στο https://apodimoi.ypes.gr και ολοκλήρωσε την εγγραφή σου!

Ποια είναι τα βήματα λοιπόν που χρειάζεται να ακολουθήσω για να εγγραφώ στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικου;

Κατεβάστε το εγχειρίδιο εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ

Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν οι εκλογείς που τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9 είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Για τους Έλληνες και Ελληνίδες που φοιτούν στο εξωτερικό, δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέας δεν έχει συμπληρώσει τα 30 έτη ζωής και έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενής α΄ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΤΗ ΔΙΑΜΟΝΗ

Α) Βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Β) Βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής.

Γ) Βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Από τη στιγμή που εγκρίνεται η αίτησή μας, εγγραφόμαστε στους εδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού και ταυτόχρονα διαγραφόμαστε από τον εκλογικό κατάλογο της ελληνικής εκλογικής περιφέρειας που ψηφίζαμε ως τώρα.

Σε περίπτωση που θέλουμε να αναστείλουμε την ψήφο από το εξωτερικό ή να ακυρώσουμε την αίτηση, μπορούμε να το κάνουμε μέχρι και 3 μέρες πριν την ανακοίνωση εκλογών.

H επικαιροποίηση των εκλογικών καταλόγων του εξωτερικού θα γίνεται κάθε 8 χρόνια.

Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού ψηφίζουν ψηφοδέλτιο επικρατείας, χωρίς να βάζουν σταυρό προτίμησης.

Για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού δεν απαιτείται κάποιος να είναι εγγεγραμμένος στην ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού, μπορεί να ψηφίσει από το εξωτερικό ακόμα και αν βρίσκεται σε μια χώρα για επαγγελματικό ταξίδι!

Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορούν να ψηφίσουν μόνο αυτοπροσώπως την ημέρα των εκλογών σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην αίτησή σας μπορεί οι επιλογές για την πόλη ψηφοφορίας να είναι περιορισμένες (π.χ. Λονδίνο για όσους κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο) αλλά μετά την ανακοίνωση των εκλογών να υπάρξουν περισσότερα εκλογικά τμήματα!

Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι να έχουν εγγραφεί τουλάχιστον σαράντα (40) εκλογείς. Οπότε εμείς σας προτείνουμε να εγγραφείτε ακόμα και αν κατοικείτε μακρυά από την πρεσβεία!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: