Kανιβαλισμός στον πόλεμο εξουσίας: Το αφεντικό της Wagner δημοσίευσε φρικιαστική φωτογραφία νεκρών μισθοφόρων του * Πέθαναν γιατί δεν μας δίνει όπλα η Μόσχα [photos]

FILE PHOTo: Φωτογραφία από ανάρτηση της Wagner που λέει ότι δείχνει μισθοφόρους της να έχουν καταλάβει χωριό κοντά στον Μπαχμούτ της Ουκρανίας. Photo via Twitter




Το αφεντικό της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, επιβεβαιώνοντας την φήμη του αδίστακτου κυνικού εγκληματία καθοδηγητή,  δημοσίευσε σήμερα μια φωτογραφία νεκρών στρατευμάτων του στην Ουκρανία, για να ανεβάσει περαιτέρω την κόντρα του με το στρατιωτικό επιτελείο της Μόσχας.

Δημοσιεύοντας την ανατριχιαστική φωτογραφία, ο Πριγκόζιν κατηγορεί τους αρχηγούς του στρατού για τον θάνατο των μισθοφόρων του και προτρέπει  τους απλούς Ρώσους πολίτες να βοηθήσουν την οργάνωσή του.

Το αφεντικό της Wagner δημοσιοποίησε επίσης μια λίστα η οποία δείχνει – όπως υποστηρίζει – τα αιτήματά του για πυρομαχικά από το υπουργείο Άμυνας.

Ο Πριγκόζιν είχε ήδη ξεκινήσει μια ανοιχτή σκληρή διαμάχη χθες Τρίτη, κατηγορώντας τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου ότι προσπάθησαν να καταστρέψουν την μισθοφορική του οργάνωση, στερώντας της τα αναγκαία πυρομαχικά.

Βεβαίως, το θέμα μπλέκεται:

Γιατί ο Πριγκόζιν ζητά πυρομαχικά από το κράτος αφού η Wagner υποτίθεται πως δεν έχει καμια σχέση με το κράτος, το Κρεμλίνο και το υπουργείο Άμυνας; 

Είναι προφανές ότι τώρα που η κόντρα του με το “κατεστημένο” των στρτηγών έχει ανάψει, ξέχασε την αυτονομία της Wagner αλλά και τις διαψεύσεις του Κρεμλίνου για οποιαδήποτε σχέση.

Οι μισθοφόροι της Wagner έχουν από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία εμπλακεί σε αιματηρές μάχες, έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα και έχουν λάβει τα εύσημα και από τον ίδιο τον Πούτιν.

  • Τους τελευταίους μήνες οι μισθοφόροι – οι περισσότεροι εξ αυτών νεοστρτολογημένοι ποινικοί κατάδικοι από φυλακές της Ρωσίας – έχουν εμπλακεί σε μια πολύνεκρη πολιορκία της πόλης Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία.Πάντως, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, απάντησε λακωνικά στις χθεσινές κατηγορίες του Πριγκόζιν:

«Όλες οι δηλώσεις που φέρεται να γίνονται από μονάδες επίθεσης για ελλείψεις οβίδων είναι απολύτως αναληθείς», ανέφερε, χωρίς να κατονομάσει ούτε τον Πριγκόζιν ούτε την Wagner.

Περιγράφοντας τον οπλισμό των μισθοφορικών ομάδων ως προτεραιότητα, το υπουργείο απαρίθμησε 1.660 ρουκέτες, 10.171 όλμους και οβίδες πυροβολικού αρμάτων μάχης ως προμήθεια προς αυτές η οποία άρχισε να παραδίδεται από το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί έως την επόμενη Δευτέρα.

Ο Πριγκόζιν, ο οποίος ίδρυσε την Wagner, είχε για χρόνια στενούς δεσμούς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει έναν ολοένα και πιο οξύ ανταγωνισμό μεταξύ των μισθοφόρων και του τακτικού στρατού και οι αναλυτές πιστεύουν ότι πλέον δεν συγκαταλέγεται στους ευνοούμενους του Ρώσου προέδρου.

Μισθοφορικές ομάδες όπως η Wagner υποτίθεται ότι είναι παράνομες στη Ρωσία, αλλά ο Πριγκόζιν όχι μόνο την καταχώρησε ως εταιρεία, αλλά ξεκίνησε πέρυσι να στρατολογεί ανοιχτά για τον πόλεμο από τις φυλακές της Ρωσίας.

Τον περασμένο μήνα Wagner ισχυρίστηκε ότι κατήγαγε νίκη στην ανατολική πόλη Σολεντάρ, αλλά λίγο μετά το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο τακτικός στρατός έχει τον έλεγχο της πόλης.

Ο αγώνας για τον Μπαχμούτ έχει διαρκέσει περισσότερο από έξι μήνες και έχει γίνει το κύριο επίκεντρο της ρωσικής επίθεσης στα ανατολικά. Η εκστρατεία πιστεύεται ότι κόστισε χιλιάδες ζωές.

Ο Πριγκόζιν διαμαρτυρήθηκε λέγοντας ότι ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ όχι μόνο εμπόδισαν την αποστολή πυρομαχικών αλλά δεν βοήθησαν στις αεροπορικές μεταφορές ούτε καν παρείχαν φτυάρια για το σκάψιμο χαρακωμάτων.

Σύμφωνα με τον Πριγκόζιν, το Υπουργείο Άμυνας και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου έδωσαν εντολές να μην προμηθεύσει την αμφιλεγόμενη ομάδα μισθοφόρων με πυρομαχικά ούτε να την βοηθήσει με αεροπορικές μεταφορές.

«Υπάρχει πολύ απλά άμεση παρεμπόδιση», είπε ο Πριγκόζιν σε ηχητική δήλωση που δημοσίευσε ο Όμιλος Concord, μια άλλη από τις εταιρείες του.

Σήμερα δημοσίευσε τη φωτογραφία, προφανώς από την περιοχή Μπαχμούτ, με τα πτώματα δεκάδων μισθοφόρων που σκοτώθηκαν στη μάχη να  κείτονται στο παγωμένο έδαφος.

“Αυτοί είναι οι νέοι που πέθαναν χθες λόγω των “ελλείψεων οβίδων”. Είναι πέντε φορές περισσότεροι από αυτούς που θα έπρεπε”, είπε σε ηχητικό μήνυμα προς την υπηρεσία Τύπου του. Οι μητέρες, οι σύζυγοι και τα παιδιά θα πάρουν τα πτώματα τους. Οι νεκροί θα έπρεπε να είναι πέντε φορές λιγότεροι . Ποιος ευθύνεται που πέθαναν; Υπεύθυνοι είναι εκείνοι που θα έπρεπε να είχαν λύσει το ζήτημα και θα είχαμε αρκετά πυρομαχικά. Την τελική υπογραφή έπρεπε να την βάλει είτε (ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου) Γκεράσιμοφ, είτε (ο υπουργός Άμυνας) Σοϊγκού. Κανένας από αυτούς δεν θέλει να πάρει την απόφαση»

Κάλεσε τους Ρώσους να απαιτήσουν δημόσια, αλλά χωρίς να καταφεύγουν σε διαδηλώσεις, από το υπουργείο Άμυνας να δώσει πυρομαχικά στα στρατεύματά του.

Μάχη εξουσίας και επιβίωσης μέχρις εσχάτων…

Η ωμή διαμάχη για την εξουσία στο επίκεντρο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε τους σχολιαστές να πουν πως ο Πριγκόζιν στριμώχνεται από τον στρατηγό Γκερασίμοφ, ο οποίος τέθηκε πρόσφατα επικεφαλής της ρωσικής δύναμης εισβολής.

Ο φιλοπουτινικός ειδήμονας Σεργκέι Μάρκοφ είπε ότι οι Ρώσοι που υποστήριξαν τον πόλεμο στήριξαν ξεκάθαρα τον Πριγκόζιν και η διαμάχη υπονομεύει την εξουσία του υπουργείου Άμυνας.

Ο εμπειρογνώμονας σε θέματα Ρωσίας Μαρκ Γκαλεότι δήλωσε ότι εάν όντως δεν δίνονται πυρομαχικά στη Wagner, μοιάζει να προετοιμάζεται μια εναλλαγή των στρατευμάτων στο Μπαχμούτ, με απομάκρυνση των μισθοφόρων.

” Δημιουργείται το σκηνικό να πάρουν τη θέση τους τακτικά στρατεύματα που  θα φέρουν στον Πούτιν την πρώτη του νίκη (αν και ασήμαντη) για κάποιο χρονικό διάστημα”.

«Δεν θα αφήσουμε τον Μπαχμούτ», ορκίστηκε ο Πριγκόζιν στο ηχητικό μήνυμά του. “Απλώς θα πεθάνουμε σε διπλάσιο αριθμό μέχρι να τελειώσουν όλοι [οι μισθοφόροι της Wagner]. Και όταν οι Βαγκνερίτες τελειώσουν εντελώς, πιθανότατα ο Σόιγκου και ο Γερασίμοφ θα πρέπει να σηκώσουν πολυβόλα.”

 

Mε πληροφορίες από BBC

Στα χνάρια του Κιμ: Ανατριχιαστικής αισθητικής φιλοπολεμική συγκέντρωση του Πούτιν στη Μόσχα [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: