Κινέζικα κόλπα από τον Πούτιν: Γέμισε μπαλόνια ο ουρανός της Ουκρανίας για να μπερδεύει τα ραντάρ και να «ξοδεύει» αντιαεροπορικούς πυραύλους [videos]

Φωτογραφία που έδωσαν οι Ουκρανοί και δείχνει κατάρριψη ρωσικού μπαλονιού στον ουρανό του Κιέβου. Photo via Twitter




Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εκτόξευσε 36 πυραύλους Κρουζ σήμερα Πέμπτη, μια ημέρα αφότου εντοπίστηκαν έξι αερόστατα που προφανώς αντανακλούν τα ραντάρ πάνω από το Κίεβο.

Οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από ξηρά και θάλασσα σκότωσαν μια γυναίκα και έπληξαν κρίσιμες υποδομές, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Η Ουκρανία επισημαίνει ότι υπήρξε μια αλλαγή στη ρωσική τακτική, σε μια προφανή αναφορά στα μπαλόνια πάνω από το Κίεβο.

Τα περισσότερα από τα μπαλόνια καταρρίφθηκαν, είπε ο στρατός του Κιέβου, προσθέτοντας ότι προωθούνταν από την αιολική ενέργεια.

Οι εικόνες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν έναν απλό σχεδιασμό, με μια δομή ανακλαστήρα σε σχήμα σταυρού να κρέμεται κάτω από το μπαλόνι.

Μπαλόνια με ανακλαστήρες έχουν επίσης εντοπιστεί πάνω από την ανατολική περιοχή του Ντνιποπετρόβσκ τις τελευταίες ημέρες.

«Αυτά τα αντικείμενα θα μπορούσαν να φέρουν ανακλαστήρες ραντάρ και συγκεκριμένο εξοπλισμό αναγνώρισης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας Γιούρι Ιχνάτ.

«Τα μπαλόνια εκτοξεύτηκαν για να ανιχνεύσουν και να εξαντλήσουν τις δυνάμεις αεράμυνας μας».

Τα αερόστατα σε μεγάλο υψόμετρο έχουν αυξήσει την ένταση στις ΗΠΑ πρόσφατα καθώς και στην Ουκρανία. Και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ρουμανία ενεπλάκη με μαχητικά αεροσκάφη όταν εντοπίστηκε ένα αντικείμενο που έμοιαζε με μετεωρολογικό μπαλόνι σε ύψος περίπου 11.000 πόδια (3.350 μέτρα). Η Μολδαβία έκλεισε για λίγο τον εναέριο χώρο της λόγω αγνώστου αντικειμένου.

Καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τα μπαλόνια φαίνεται να είναι μια προσθήκη στην αεροπορική χρήση των πυραύλων Κρουζ από τη Ρωσία και των φθηνότερων ιρανικών drones.

Τα μπαλόνια έχουν τη δυνατότητα να μπερδέψουν τα συστήματα ραντάρ και να αναγκάσουν τον ουκρανικό στρατό να εκτοξεύσει πολύ ακριβούς πυραύλους εδάφους-αέρος (Sams) στους λεγόμενους «ψευδείς στόχους».

Δεδομένου του μεγέθους και της ταχύτητας των μπαλονιών, ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας υποστήριξε ότι τα ουκρανικά ραντάρ ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν σωστά τα αντικείμενα και σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις να τα κατεβάσουν με σφαίρες αντί να σπαταλήσουν πυραύλους.

Αλλά τα μπαλόνια θα μπορούσαν επίσης να λειτουργήσουν ως δόλωμα.

Η Ουκρανία σαρώνει συνεχώς τον ουρανό για ρωσικά αεροσκάφη και πυραύλους χρησιμοποιώντας επίγεια ραντάρ, πολλά από τα οποία αποτελούν μέρος των δικών της συστημάτων Sam της σοβιετικής εποχής μαζί με σύγχρονα ισοδύναμα που παρέχονται από τη Δύση.

Ο ουκρανικός στρατός είπε ότι τα μπαλόνια είχαν ανακλαστήρες, οι οποίοι θα προσέλκυαν την άμυνα των ουκρανικών αεροσκαφών να κλειδώσουν πάνω τους.

«Απορροφώντας» όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος αυτής της αντιπυραυλικής άμυνας, τα μπαλόνια θα επέτρεπαν στη συνέχεια στα ρωσικά μαχητικά, βομβαρδιστικά, πυραύλους κρουζ και επιθετικά drones να χτυπήσουν σχετικά ανεμπόδιστα τους ουκρανικούς στόχους.

Ο Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Αντρέι Κλίντσεβιτς είπε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την ίδια στρατηγική για να προστατεύσει τη γέφυρα πάνω από το στενό του Κερτς προς την Κριμαία από επίθεση.

Πιο εξελιγμένα δόλώματα έχουν χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες συγκρούσεις για να μπερδέψουν την αεράμυνα.

Το Ισραήλ αναφέρεται ότι τα χρησιμοποίησε εναντίον των Συριακών SAMS στην κοιλάδα Μπεκάα το 1982 και των αμερικανικών αεροσκαφών κατά τις ώρες λειτουργίας της Επιχείρησης “Καταιγίδα της Ερήμου, στο Ιράκ, το 1991.

Τα σύγχρονα συστήματα Sam που αποστέλλονται στην Ουκρανία – όπως τα Nasams, Iris-T και Patriot – μπορεί κάλλιστα να είναι σε θέση να διακρίνουν αυτά τα drones με μπαλόνια από πραγματικές απειλές. Αλλά κάθε απόσπαση της προσοχής μπορεί να θεωρηθεί ως μια αξιόλογη τακτική από τη ρωσική σκοπιά.

Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας τόνισε επίσης ότι τα αερόστατα ενδέχεται να εμπλακούν σε επιτήρηση και θα χρειαστούν ενδελεχή έρευνα.

 

Με πληροφορίες από BBC

Στους πόσους «αυτοκτονημένους» τελειώνουν οι διαφωνούντες με τον Πούτιν: Βουτιά θανάτου για την υπεύθυνη χρηματοδότησης της εισβολής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: