Η στιγμή του Δούρειου Ίππου του ΝΑΤΟ: “Οποιαδήποτε αντιπαράθεση της Δύσης με την Τουρκία θα ενισχύσει τον Ερντογάν στις εκλογές”, σημειώνει με νόημα το Gatestone Institute

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν χαιρετά τον τουρκικό όχλο. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




To Gatestone Institute δημοσιεύει άρθρο του Burak Bekdil, στο οποίο αναφέρει ότι οποιαδήποτε αντιπαράθεση της Δύσης με την Τουρκία αυτήν την περίοδο θα ενισχύσει τον Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) στις εκλογές.

Σημειώνει ότι ο Erdogan χρειάζεται το ΝΑΤΟ ως πηγή τροφοδοσίας της αντιδυτικής ρητορικής του.

Τίτλος της ανάλυσης: Erdogan’s Turkey: NATO’s Trojan Horse Moment – Η Τουρκία του Ερντογάν: Η στιγμή του Δούρειου Ίππου του ΝΑΤΟ

Στον ετήσιο κατάλογο του Freedom House για την Ελευθερία στον Κόσμο το 2022 (Freedom in the World 2022 report) η Τουρκία κατατάσσεται στην κατηγορία «μη ελεύθερων χωρών», μαζί με το Αφγανιστάν, την Αγκόλα, τη Λευκορωσία, την Καμπότζη, την Κίνα, την Κούβα, την Αιθιοπία, Αϊτή, Ιράν, Ιράκ, Λιβύη, Νικαράγουα, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και πολλά άλλα αδίστακτα καθεστώτα του τρίτου κόσμου. Θα μπορούσε κανείς, με τα κριτήρια της δημοκρατίας, να φανταστεί κάποια από αυτές τις χώρες ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ; Αλλά η Τουρκία είναι, αναφέρει εισαγωγικά ο αρθρογράφος.

Επίσης, στο προοίμιο του ΝΑΤΟ αναφέρεται ότι η οργάνωση βασίζεται στις αρχές της δημοκρατίας, της ατομικής ελευθερίας και του κράτους δικαίου. Το κατάφωρα αυταρχικό καθεστώς στην Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, δεν περιλαμβάνει τίποτα από αυτά.

Σύμφωνα με τον δείκτη 2021 Democracy Index που εκπόνησε η Economist Intelligence Unit (EIU), η Τουρκία κατατάσσεται στην 103η θέση μεταξύ 167 χωρών. Η αξιολόγηση του δείκτη βασίστηκε σε πέντε κριτήρια: εκλογικές διαδικασίες και πλουραλισμός, λειτουργία της κυβέρνησης, πολιτική συμμετοχή, δημοκρατική πολιτική κουλτούρα και πολιτικές ελευθερίες.

Από την άποψη της ασφάλειας, επίσης, η Τουρκία είναι παράγοντας ανωμαλίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Το 2012, η Τουρκία εντάχθηκε στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) ως «εταίρος διαλόγου».

(Άλλοι εταίροι διαλόγου είναι η Λευκορωσία και η Σρι Λάνκα, ενώ κράτη παρατηρητές είναι το Αφγανιστάν, η Ινδία, το Πακιστάν, το Ιράν και η Μογγολία). Το 2022, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ελπίζει να γίνει πλήρες μέλος της SCO.

Επίσης, η Τουρκία είναι η μόνη νατοϊκή χώρα στην οποία επέβαλαν κυρώσεις οι ΗΠΑ στο πλαίσιο του νόμου CAATSA -Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act- επειδή προμηθεύτηκε τους S-400 από την Ρωσία.

Ο Özer Sencar, πρόεδρος της δημοσκόπησης Metropoll, είπε ότι η ενίσχυση των θεμάτων ασφάλειας εξωτερικής πολιτικής πριν από τις εκλογές επιτρέπει στον Ερντογάν να εδραιώσει τη βάση των ψηφοφόρων του. «Δημιουργεί την αντίληψη ενός «ισχυρού ηγέτη» εντός της Τουρκίας», είπε. «Απέναντι σε ένα πρόβλημα ασφάλειας, οι άνθρωποι συσπειρώνονται πίσω από τον ισχυρό ηγέτη».

Ο John R. Deni, καθηγητής ερευνητής στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών του U.S. Army War College, γράφοντας στο The Hill, συμβουλεύει τη «στρατηγική υπομονή».

«Υπάρχουν κάποια βήματα που η Ουάσιγκτον θα μπορούσε τουλάχιστον να δείξει ότι εξετάζονται, εάν η Άγκυρα δεν έχει υποχωρήσει έναντι της Φινλανδίας και της Σουηδίας μέχρι τα τέλη της άνοιξης. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την υποβάθμιση της αξίας της τουρκικής λίρας, δημοσιοποιώντας τη δυσαρέσκεια και τη βούληση της Ουάσιγκτον να δράσει, την εφαρμογή ενός ακόμη γύρου κυρώσεων σε βασικές τουρκικές εξαγωγές, υπουργεία και ηγέτες, την εκ νέου επιβολή περιορισμών στην πώληση στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ στην Τουρκία και σηματοδότηση της προθυμίας να επανεξεταστεί η στρατιωτική στάση του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, καθώς και η αμερικανική παρουσία εκεί.

Υπάρχει κίνδυνος τέτοιες κινήσεις να παίξουν στο εσωτερικό πολιτικό αφήγημα του Ερντογάν, αλλά μπορεί επίσης να επιτύχουν τον πιο σημαντικό στόχο της σταθεροποίησης της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Σε κάθε περίπτωση, προς το παρόν, η στρατηγική υπομονή εμφανίζεται ως μια πιο συνετή πολιτική επιλογή».

Ο Deni έχει δίκιο. Οποιαδήποτε ασύνετη δημόσια αντιπαράθεση Τουρκίας-Δύσης λίγους μήνες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία θα προσθέσει ψήφους υπέρ του Ερντογάν. Οι περισσότεροι Τούρκοι εξακολουθούν να πιστεύουν αυτό που τους έμαθαν στο δημοτικό σχολείο: Ο μόνος φίλος ενός Τούρκου είναι ένας άλλος Τούρκος. Εξακολουθούν να ζουν σε έναν ξενοφοβικό εξωπραγματικό κόσμο, όπου κάθε άλλο έθνος είναι εχθρός της γης τους και συνωμοτεί εναντίον της Τουρκίας. Αυτή η παιδαριώδης αντίληψη με όρους συλλογικής ψυχολογίας τούς αναγκάζει να συσπειρωθούν πίσω από τον ηγέτη. Αν υπάρξουν προβλήματα με την Δύση, τότε ο Erdogan θα τροφοδοτήσει την αντιδυτική και αντινατοϊκή ρητορική του για να νικήσει στις εκλογές, τονίζει ο αρθρογράφος.

*O Burak Bekdil είναι επιφανής Τούρκος δημοσιοφράφος που απολύθηκε από την μεγαλύτερη εφημερίδα της Τουρκίας και τώρα γράφει για το Gatestone Institute, ενώ συμμετέχει και στο Middle East Forum.

ΠΗΓΗ: Gatestone Institute – Άρθρο του Burak Bekdil

Ο Ερντογάν σκέφτεται σοβαρά να εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας: Αλλά χωρίς τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να πάρει τα F-16

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: