Οι Ουκρανοί εξολόθρευσαν την πλέον επίλεκτη ρωσική ταξιαρχία πεζοναυτών: Ο Πούτιν έστειλε 5.000 άνδρες να σφαγούν μέρα μεσημέρι [videos]

Σταλινικής αισθητικής προσωπογραφία του Πούτιν επί πενταώροφου κτιρίου σε προάστειο της Μόσχας. EPA. YURI KOCHETKOV




Η Ρωσία έχει υποστεί μερικές από τις βαρύτερες στρατιωτικές απώλειες σε μία μόνο μάχη από την έναρξη του πολέμου, αφού ελίτ μονάδες προσπάθησαν επανειλημμένα να εισβάλουν σε μια οχυρωμένη πόλη εξόρυξης άνθρακα, μέσα στο φως της ημέρας.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι τεράστιοι αριθμοί εχθρικών στρατευμάτων έχουν σκοτωθεί, τραυματιστεί και αιχμαλωτιστεί σε αποτυχημένες προσπάθειες κατάληψης του χωριού Vuhledar του Ντόνετσκ .

Λένε ότι μια ταξιαρχία πεζοναυτών 5.000 ανδρών καταστράφηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου, για τρίτη φορά από τότε που το Κρεμλίνο ξεκίνησε την ευρεία εισβολή πριν από σχεδόν ένα χρόνο. Η σφαγή -και η απώλεια τουλάχιστον 130 τεθωρακισμένων οχημάτων- οδήγησε τους Ρώσους σκληροπυρηνικούς να ζητήσουν δημόσιες δίκες επίδειξης για να τιμωρήσουν ανίκανους στρατηγούς που ευθύνονται για τις επαναλαμβανόμενες σφαγές των στρατιωτών τους στο πεδίο της μάχης.

«Μερικοί από αυτούς είναι εντελώς κρετίνοι – όλα τα λάθη που έγιναν πριν επαναλήφθηκαν», είπε ο Ιγκόρ Γκίρκιν, ένας Ρώσος πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών που βοήθησε να οργανωθούν οι εξεγέρσεις υπέρ της Μόσχας το 2014 στο Ντόνετσκ και την Κριμαία. Ο Γκίρκιν παραπονέθηκε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες πέθαναν «σαν γαλοπούλες σε πεδίο βολής», καθώς οι Ουκρανοί κατείχαν υψηλότερες θέσεις.

Η τελευταία προσπάθεια κατάληψης του Vuhledar ξεκίνησε στα τέλη Ιανουαρίου με τις ειδικές δυνάμεις Spetsnaz, τα τεθωρακισμένα τάγματα και τα στρατεύματα πεζικού να επιτίθενται από διάφορες κατευθύνσεις. Αλλά σε μια πρώιμη οπισθοδρόμηση για τους Ρώσους, ο διοικητής των Spetsnaz σκοτώθηκε.

Η πόλη των ορυχείων, όπου ζούσαν 14.000 άνθρωποι πριν από τον πόλεμο και βρίσκεται σε ψηλό έδαφος κοντά στη μοναδική σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Κριμαίας και Ντόνετσκ, οχυρώθηκε με πυροβολικό μετά από τρεις μήνες επίθεσης. Τα βαρύτερα κύματα επίθεσης ήρθαν την περασμένη εβδομάδα, οδηγώντας στο λουτρό αίματος των πεζοναυτών.

Ο Εβγκένι Ναζαρένκο, εκπρόσωπος μιας από τις αμυνόμενες ουκρανικές μονάδες, είπε ότι οι ρωσικές προελεύσεις είχαν εντοπιστεί εύκολα από πολυώροφα κτίρια καθώς διέσχιζαν ανοιχτά χωράφια προς την πόλη.

«Είμαστε στην κορυφή και αυτοί στον πάτο. Είναι ορατοί τέλεια», είπε. Ο Tom Cooper, ένας στρατιωτικός ιστορικός που έχει μελετήσει τη μάχη, περιγράφει το Vuhledar ως «ένα μεγάλο, ψηλό φρούριο στη μέση μιας άδειας, επίπεδης ερήμου».

Η ήττα ήρθε μέρες αφότου ο Σεργκέι Σόιγκου, ο υπουργός Άμυνας του Κρεμλίνου, καυχήθηκε για μια «επιτυχημένη επίθεση κοντά στο Βουχλένταρ». Το υπουργείο Άμυνας του Κιέβου απάντησε δημοσιεύοντας ένα βίντεο που δείχνει την καταστροφή ρωσικής στρατιωτικής στήλης στην περιοχή.

Ουκρανικά στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν κινηματογραφήσει ρωσικά τανκς να πέφτουν σε ναρκοπέδια, βόμβες που πέφτουν σε τεθωρακισμένα οχήματα, στρατεύματα να τρέχουν πανικόβλητα και πτώματα στρατιωτών σκορπισμένα στο έδαφος. «Δεν είναι καν ρώσικη ρουλέτα πια – αυτό είναι σαν εποχιακή αυτοκτονία λέμινγκ», σχολίασε ένας Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής.

Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι μερικές από τις χειρότερες απώλειες υπέστη η 155η Ταξιαρχία Πεζοναυτών του Στόλου του Ειρηνικού, μια από τις πιο ελίτ ναυτικές μονάδες της Ρωσίας με έδρα το Βλαδιβοστόκ, αν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιμένει ότι «το πεζικό του πεζικού λειτουργεί όπως θα έπρεπε».

Η 155η έγινε διαβόητη για λεηλασίες γύρω από το Κίεβο πέρυσι και ονομάστηκε η «πιο δυστυχισμένη» μονάδα της Ρωσίας, αφού υπέστη μεγάλες απώλειες στην αποτυχημένη επίθεση στην πρωτεύουσα και ξανά σε μια επίθεση στο Vuhledar πριν από τρεις μήνες.

«Η 155η ταξιαρχία χρειάστηκε ήδη να επανδρωθεί τρεις φορές», είπε ο συνταγματάρχης Oleksiy Dmytrashkivskyi, εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού. «Και τώρα σχεδόν ολόκληρη η ταξιαρχία έχει καταστραφεί».

Αφού έχασαν 300 άντρες σε τέσσερις ημέρες όταν επιτέθηκαν σε ένα χωριό κοντά στο Vuhledar τον περασμένο Νοέμβριο, οι αντάρτες επιζώντες έγραψαν μια επιστολή κατηγορώντας τον ανατολικό διοικητή – τον υποστράτηγο Rustam Muradov – για τις απώλειές τους.

Τώρα ο Muradov, στενός σύμμαχος του στρατιωτικού αρχηγού της Μόσχας, στρατηγού Valery Gerasimov, κατηγορείται ξανά για αυτή την τελευταία καταστροφή από σκληροπυρηνικούς στρατιωτικούς μπλόγκερ και κανάλια μέσων ενημέρωσης κοντά στον Yevgeny Prigozhin, αφεντικό της βάναυσης ομάδας μισθοφόρων Wagner.

Ένας άλλος εξέχων μπλόγκερ με μισό εκατομμύριο οπαδούς ζήτησε δημόσιες δίκες «για να τιμωρηθούν οι αξιωματικοί, ιδιαίτερα οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί, οι οποίοι διαδηλώνουν ξανά και ξανά αποτυχίες στο πεδίο της μάχης».

Πιο νηφάλιοι αναλυτές στη Μόσχα καταδίκασαν την κίνηση αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων σε στήλες εντός εμβέλειας του πυροβολικού του Vuhledar, λέγοντας ότι οι διοικητές των πεδίων μάχης απέτυχαν να συνδεθούν με πράκτορες πληροφοριών.

Η Ουκρανία πιστεύει ότι ο Πούτιν διέταξε ότι μέχρι τον επόμενο μήνα τα στρατεύματά του θα πρέπει να καταλάβουν πλήρως την περιοχή του Ντόνετσκ – περίπου το ήμισυ της οποίας βρίσκεται επί του παρόντος υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου – με τις προσδοκίες να αυξάνονται για μια επικείμενη επίθεση.

Όμως το φιάσκο του Vuhledar ενθάρρυνε το Κίεβο να πιστέψει ότι η Μόσχα απέτυχε να θεραπεύσει τις διαιρέσεις μεταξύ των ανώτερων διοικητών και να ξεπεράσει τις χρόνιες τακτικές αποτυχίες που παρατηρήθηκαν τον περασμένο χρόνο.

«Πρόκειται για μια σοβαρή οπισθοδρόμηση με τεράστιες απώλειες από μία ταξιαρχία», δήλωσε ο Oleksandr V Danylyuk, επικεφαλής του κέντρου σκέψης του Κέντρου Αμυντικών Μεταρρυθμίσεων στο Κίεβο.

«Εάν συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα στρατεύματά τους με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της αναμενόμενης μεγάλης επίθεσής τους». Το Vuhledar απέχει 100 μίλια από το Bakhmut, την πόλη στο επίκεντρο των σκληρότερων μαχών του πολέμου εδώ και αρκετούς μήνες.

Και οι δύο πλευρές υπέστησαν μεγάλες απώλειες εκεί, αφού η Ρωσία εκτόξευσε τεράστιο αριθμό στρατευσίμων και αιχμαλώτων που στρατολογήθηκαν στην «μηχανή κρέατος».

Η Ουκρανία λέει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες πεθαίνουν αυτόν τον μήνα με τους υψηλότερους αριθμούς από την έναρξη του πολέμου με μέσο όρο 824 θανάτους την ημέρα – τέσσερις φορές υψηλότεροι από τα ποσοστά που παρατηρήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε τον αριθμό ως «πιθανότατα ακριβή», λέγοντας ότι η αύξηση των απωλειών σε μέρη όπως το Vuhledar «πιθανότατα οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων όπως η έλλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού, ο συντονισμός και οι πόροι σε όλο το μέτωπο».

Το υπουργείο είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα που τράπηκαν σε φυγή είχαν εγκαταλείψει «τουλάχιστον 30 ως επί το πλείστον άθικτα τεθωρακισμένα οχήματα σε ένα μόνο περιστατικό μετά από μια αποτυχημένη επίθεση» στο Vuhledar, αλλά έκαναν μικρές προόδους στο δυτικό άκρο της πόλης.

Εκτός από την έλλειψη όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς που παρέχονται από τη Δύση, οι Ουκρανοί αναλυτές φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να επανεφοδιάσουν τις πρώτες γραμμές τους με οβίδες και αντιαρματικούς πυραύλους αρκετά γρήγορα.

Προς το παρόν, το υψηλό έδαφος του Vuhledar συγκρατεί τους Ρώσους – πόσο καιρό μένει να φανεί.

Με πληροφορίες από dailymail / IAN BIRRELL

Το τρένο της μεγάλης φυγής…του Πούτιν: Μετακινείται με θωρακισμένο υπερπολυτελές “φάντασμα” – Τα αεροπλάνα εντοπίζονται εύκολα… [photos, video]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: