Η “Μπάρμπαρα” επιτίθεται: Η Αττική θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, ιδιαίτερα τα βόρεια και ανατολικά του νομού, όπου θα πέσει πυκνό χιόνι… Σε πλήρη ετοιμότητα ο μηχανισμός

FILE PHOTO: Χιονισμένο το χωριό Καρυά στο Αρτεμίσιο όρος, στην ορεινή Αργολίδα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Σε αυξημένη ετοιμότητα και επαγρύπνηση έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός για την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» που αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα από σήμερα αργά το βράδυ.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, επιπυραγός, Ιωάννης Αρτοποιός, οι περιοχές που «αναμένεται να επηρεαστούν σε πρώτη φάση από την κακοκαιρία» είναι η Εύβοια, οι βόρειες Σποράδες, η Μαγνησία, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία και η Αττική.

Για το λόγο αυτό, πρόκειται να σταλούν προειδοποιητικά μηνύματα στους κατοίκους των παραπάνω περιοχών, ενώ εξετάζεται η πιθανότητα για έκδοση προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους και άλλων περιοχών, ανάλογα με την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, η ΕΛΑΣ πρόκειται να ανακοινώσει την απαγόρευση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων, ενώ επισήμανε ότι είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων που κινούνται στο οδικό δίκτυο με αντιολισθητικά μέσα.

«Οι οδηγοί οφείλουν να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας τους» σημείωσε ο κ. Αρτοποιός και προσέθεσε ότι από σήμερα το πρωί και τις επόμενες ημέρες ειδικά συνεργεία της τροχαίας βρίσκονται σε διάφορα καίρια σημεία του οδικού δικτύου και πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους. Παράλληλα, επανέλαβε την ισχυρή σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες καθώς και την λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Ταυτόχρονα επί ποδός είναι οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, καθώς έπειτα από ευρεία συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη, με τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργών συναποφασίστηκε η διασπορά οχημάτων και πεζοπόρων τμημάτων κυρίως του Πυροσβεστικού Σώματος, της ελληνικής αστυνομίας, των ενόπλων δυνάμεων αλλά και δυνάμεων του Εθνικού Κέντρου ‘Αμεσης Βοήθειας σε σταθμούς βάσης, ιδιαιτέρως σε περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν. Ειδικότερα στην Αττική έχουν δημιουργηθεί 10 σταθμοί βάσης σε κομβικά σημεία κυρίως βόρεια της περιφέρειας Αττικής.

  • To μεσημέρι τα χιόνια στην Αττική

Ειδικά για την Αττική, η ΕΜΥ προβλέπει για σήμερα ότι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις προμεσημβρινές ώρες στα ορεινά και ημιορεινά, ενώ από το μεσημέρι θα ενταθούν, κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά και θα χιονίσει ακόμη και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τη Δευτέρα θα συνεχιστούν με μικρότερη ένταση.

Ήδη από τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, με απόφαση του Διευθυντή Τροχαίας Αττικής, είναι υποχρεωτικό όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στην Αττική να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα. Το πρόστιμο, σύμφωνα με τον νόμο, ανέρχεται στα 80 ευρώ.

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε Αττική και άλλες πέντε περιοχές – Πού θα χιονίζει από το πρωί της Κυριακής-1
Kακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Υποχρεωτικές οι αλυσίδες στην Αττική, απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων

Προς τούτο, θα διεξάγονται αυστηροί έλεγχοι από ειδικά συνεργεία που θα βρίσκονται σε διάφορα καίρια σημεία κατά μήκος του οδικού δικτύου της Αττικής και όλης της Ελλάδας.

  • Ο καιρός της Κυριακής από το Meteo

Τα χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι:

Βροχές στα νότια και τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις και χιονοκαταιγίδες έως και σε πεδινά τμήματα στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Βόρειο Αιγαίο.

Καταιγίδες συνοδεία χαλαζοπτώσεων κυρίως στα νότια θαλάσσια τμήματα.

Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα. Ισχυρός παγετός στα βόρεια. Άνεμοι έως 8-9 μποφόρ στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά, την Κυριακή αναμένονται αρχικά βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Αιγαίο με πιθανότητα χαλαζοπτώσεων.

Tοπικές και ασθενείς χιονοπτώσεις είναι πιθανό να εκδηλώνονται σε τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ τοπικές βροχές αναμένονται στα πεδινά και χιονοπτώσεις έως και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Ανατολικής Στερεάς και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου.

Πριν τις μεσημβρινές ώρες και με την παράλληλη πτώση της θερμοκρασίας από Βορρά πρός Νότο, τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν. Έτσι, προβλέπονται πυκνές χιονοπτώσεις και τοπικές χιονοκαταιγίδες έως και σε πεδινά τμήματα στο Βόρειο Αιγαίο, στα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής, στη Νοτιοανατολική Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην Εύβοια και στην Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής).

Μετά τις μεσημβρινές ώρες, χιονοπτώσεις αναμένονται έως και σε πεδινά τμήματα της Βόρειας και Ανατολικής Πελοποννήσου.

Βροχές και τοπικές καταιγίδες, πιθανώς συνοδεία χαλαζοπτώσεων, αναμένονται στην Κρήτη ενώ πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται αρχικά σε ορεινά και σταδιακά και σε ημιορεινά τμήματα του νησιού.

Τις απογευματινές/πρώτες βραδινές ώρες, χιονοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στις Κυκλάδες. Τις βραδινές ώρες, αναμένεται ένταση και γενίκευση των χιονοπτώσεων στη Θράκη και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -13 έως 0 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -11 έως 5, στην Ήπειρο από -12 έως 8 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -12 έως 5, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -11 έως 10, στα Επτάνησα από 2 έως 8 βαθμούς, στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου από -2 έως 5 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα και στην Κρήτη από -1 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο και στο Ιόνιο θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 8-9 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε αρχικά νεφώσεις με πιθανότητα για τοπικές χιονοπτώσεις στα βόρεια/βορειοανατολικά του νομού. Πριν τις μεσημβρινές ώρες, αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις και πιθανώς χιονοκαταιγίδες έως και σε πεδινά τμήματα του νομού.

Τα φαινόμενα πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν, αλλά θα διατηρηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ και στα ανατολικά έως 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 4-5 βαθμούς, αλλά στα βόρεια, δυτικά και ανατολικά θα είναι τοπικά έως 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 5 βαθμούς, με περαιτέρω πτώση από τις βραδινές ώρες.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων συντονίζουν την εφαρμογή του σχεδίου δράσης.

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των περιφερειών και παραχωρησιούχων αυτοκινητόδρομων, της φυσικής ηγεσίας του πυροσβεστικού σώματος , όλων των εμπλεκόμενων φορέων της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας καθώς και επιστημονικής ομάδας μετεωρολόγων, και, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, δόθηκαν σαφείς οδηγίες σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Είναι συνεχής η επαφή με όλες τις κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες, τους δήμους της χώρας καθώς και τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία», σημείωσε, ενώ γνωστοποίησε ότι νέα ευρεία συντονιστική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο, ώστε να αξιολογηθούν τα μετεωρολογικά δεδομένα για την λήψη νέων αποφάσεων.

«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν θα πρέπει να εφησυχάσουμε σε καμία περίπτωση ακόμη και αν τα φαινόμενα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση . Η κακοκαιρία θα είναι έντονη, θα έχει διάρκεια, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της ΕΜΥ» υπογράμμισε. «Είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων αυτοπροστασίας. Περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας στις απολύτως απαραίτητες. Είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι για την εξέλιξη της κακοκαιρίας, την βατότητα του οδικού δικτύου.

Σχετικές ανακοινώσεις επικαιροποιούνται διαρκώς και αναρτώνται στις ιστοσελίδες της ΕΜΥ, και της ΕΛΑΣ. Όλος ο μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Στόχος είναι η άμεση αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος προκύψει», κατέληξε ο κ. Αρτοποιός.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα Σάββατο 04 Φεβρουαρίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα “ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ” (BARBARA) στη χώρα μας από την Κυριακή (05/02/2023).

Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

  • Δήμος Αθηναίων: Σε επιφυλακή από τα ξημερώματα της Κυριακής όλος ο μηχανισμός εν όψει της κακοκαιρίας

Σε πλήρη ετοιμότητα θα βρίσκονται από τα ξημερώματα της Κυριακής, όλες οι υπηρεσίες, τα εκχιονιστικά μηχανήματα και το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου Αθηναίων, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά τυχόν προβλήματα από την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», η οποία σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναμένεται να πλήξει από το επόμενο 24ωρο και την Αττική.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής υπό τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, καταρτίστηκε ο αναλυτικός σχεδιασμός του δήμου για τις προσεχείς ημέρες: Εστιάζει στην προστασία των ευάλωτων ατόμων, που είτε βρίσκονται στο δρόμο (άστεγοι, τοξικο-εξαρτημένοι), είτε χρήζουν βοήθειας στο σπίτι, αλλά και στην προσπάθεια να διατηρηθούν ανοιχτές οι κεντρικές οδοί για την ανεμπόδιστη πρόσβαση στα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και σε άλλες κρίσιμες -για τη λειτουργία του κράτους- υποδομές.

Κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας θα βρίσκονται σε καίρια σημεία, και στις επτά δημοτικές κοινότητες του Δήμου Αθηναίων, εκχιονιστικά μηχανήματα και δυνάμεις εργαζομένων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα στις γειτονιές της πόλης. Ιδιαίτερη έμφαση, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, δίνεται στα σημεία που σε προηγούμενες αντίστοιχες καιρικές συνθήκες παρουσιάστηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα, όπως στην ‘Ανω Κυψέλη, στο Πολύγωνο, στου Γκύζη, στον Λυκαβηττό κ.α.

Σε ετοιμότητα θα βρίσκονται, επίσης, τα οχήματα και το προσωπικό της Διεύθυνσης Πρασίνου και Ηλεκτρολογικού, ώστε να παρέμβουν σε περιπτώσεις πτώσης δέντρων ή πρόκλησης βλαβών στο δίκτυο φωτισμού της πόλης.

Στις εισόδους του Μετρό, και όπου αλλού χρειαστεί, τα συνεργεία της Διεύθυνσης Καθαριότητας θα ρίχνουν τις απαραίτητες ποσότητες αλατιού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα παγετού.

Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων ενεργοποιεί σε 24ωρη βάση τις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες του και είναι έτοιμο να παρέχει ασφαλή φιλοξενία στους ανθρώπους που βρίσκονται στο δρόμο.

Οι άστεγοι συμπολίτες μας μπορούν να απευθυνθούν:

– Στο Υπνωτήριο του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων επί των οδών Αχαρνών και Λιοσίων (τηλ. 210-5246515)

– Στο Υπνωτήριο του ΟΚΑΝΑ στην οδό Σουρμελή 4-6 (τηλ. 210 8238676) (*σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ για την εξυπηρέτηση των αναγκών των άστεγων χρηστών που καλύπτει)

Παράλληλα τα κλιμάκια Street Work του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) που αποτελούνται από δύο κοινωνικούς λειτουργούς και έναν νοσηλευτή, θα επιχειρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας. Συγκεκριμένα, οι διεπιστημονικές ομάδες επιτόπιων παρεμβάσεων με έξι βάρδιες (από 06.00-14.00, 14.00-22.00, 22.00-06.00) θα βρίσκονται στους στους δρόμους της πόλης, προτρέποντας τους άστεγους συμπολίτες μας να βρουν ένα ζεστό κρεβάτι στο Υπνωτήριο του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων του Δήμου. Παράλληλα, θα μοιράζουν κουβέρτες, μπουφάν, ζεστό τσάι, σταφίδες, φρυγανιές και πλήρη γεύματα για όσους δυσκολεύονται να μεταφερθούν στους θερμαινόμενους χώρους.

Το τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων θα βρίσκεται σε 24ωρη λειτουργία (210-5246515), ώστε να δέχεται τηλεφωνικές αναφορές από πολίτες για σημεία, όπου βρίσκονται άστεγοι που χρειάζονται βοήθεια. Κλήσεις για αντίστοιχες αναφορές, μπορούν να γίνονται και στον τετραψήφιο αριθμό επικοινωνίας του Δήμου Αθηναίων, 1595.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής, θα ανοίξει μία θερμαινόμενη αίθουσα στη Λέσχη Φιλίας Βοτανικού (Κοζάνης 4), όπου μπορούν να φιλοξενηθούν ευάλωτοι συνάνθρωποί μας. Εφόσον υπάρξει αυξημένη ανάγκη για να φιλοξενηθούν άστεγοι συνάνθρωποί μας οι οποίοι επιθυμούν να προστατευθούν προσωρινά από το κρύο, αλλά δε θέλουν να κατευθυνθούν σε άλλες δομές, όπως το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων, θα διατεθεί κι ένας επιπλέον χώρος.

Ηλικιωμένοι, άνθρωποι που ζουν μόνοι τους, καθώς και άτομα με αναπηρίες και με κινητικές δυσκολίες μπορούν να απευθύνονται στην υπηρεσία «Βοήθεια Στο Σπίτι», καθημερινά από τις 8:00-20:00 για την προμήθεια αναγκαίων αγαθών, φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης. Τα αιτήματα μπορούν να υποβάλλονται στην τηλεφωνική γραμμή: 2103428745.

Σε ετοιμότητα θα βρίσκεται το προσωπικό και των έξι Δημοτικών Ιατρείων της Αθήνας, ενώ θα λειτουργήσει ιατρική βάρδια για την αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων περιστατικών.

Σε λειτουργία βρίσκεται ο τετραψήφιος αριθμός 1595, καθώς και οι τηλεφωνικές γραμμές 210 5277000 και 210 5287800.

Η χιονοθύελλα εγκλώβισε στον Κίσσαβο εννέα ορειβάτες: Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης από την ΕΜΑΚ [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: