Οι Φιλιππίνες έδωσαν πρόσβαση στις ΗΠΑ σε ακόμη 4 βάσεις: Αντιμέτωποι με την άνοδο της στρατιωτικής ισχύος της Κίνας

United States Defense Secretary Lloyd Austin (R) greets Philippine President Ferdinand Marcos Jr. (L), at the presidential palace in Manila, Philippines 02 February 2023. EPA, JAM STA. ROSA




Σε συμφωνία κατέληξαν ΗΠΑ και Φιλιππίνες που θα δώσει στον αμερικανικό στρατό πρόσβαση σε άλλες τέσσερις στρατιωτικές βάσεις στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς οι δύο σύμμαχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την άνοδο της στρατιωτικής ισχύος της Κίνας.

Ουάσιγκτον και Μανίλα συμφώνησαν να επεκταθεί προϋπάρχουσα συμφωνία για να συμπεριλάβει τέσσερις επιπλέον βάσεις «σε περιοχές στρατηγικής σημασίας», γνωστοποίησαν τα μέρη με κοινή ανακοίνωση Τύπου των υπουργείων Άμυνας.

Η «συμφωνία διευρυμένης αμυντικής συνεργασίας» υπεγράφη το 2014 και έκτοτε οι ΗΠΑ διέθεσαν πάνω από 82 εκατομμύρια δολάρια για τη βελτίωση υποδομών σε πέντε βάσεις όπου είχαν ήδη πρόσβαση οι ένοπλες δυνάμεις τους.

Προβλέπει κοινή εκπαίδευση, τη μεταφορά εξοπλισμού και την κατασκευή υποδομών όπως διάδρομοι αποπροσγειώσεων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και υλικού. Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία μολαταύτα δεν χαρακτηρίζεται μόνιμη.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε την ημέρα που επισκέφθηκε τη χώρα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, που είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του Καρλίτο Γκαλβές αφού έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Φέρντιναντ Μάρκος τον νεότερο.

Αν και στην κοινή ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται πού ακριβώς βρίσκονται οι τέσσερις βάσεις, στη Μανίλα είχε ανακοινωθεί πρόσφατα πως η Ουάσιγκτον ήθελε πρόσβαση στη βόρεια Λουζόν —την περιοχή των Φιλιππίνων που βρίσκεται πλησιέστερα στην Ταϊβάν— και στο νησί Παλάουαν, απέναντι στα διεκδικούμενα νησιά Σπράτλι, στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Σταθερή επιδίωξη των ΗΠΑ το τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν να έχει νέες επιλογές στο πλαίσιο σχεδιασμών για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε κίνησης της Κίνας εναντίον της Ταϊβάν.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μανίλα, Φιλιππίνες

Η Ρωσική απειλή ξαναφέρνει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στη Γερμανία; Οχι ακόμη αλλά η συζήτηση άνοιξε

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: