Η επισκόπηση του κυπριακού Τύπου: Οι κινήσεις Χριστοδουλίδη μετά την εκλογή του στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Τρίτης

FILE PHOTO: Cyprus president-elect Nikos Christodoulides (R) arrive to speaks to supporters after he was officially declared winner of Cyprus presidential runoff in Nicosia, Cyprus, 12 February 2023. EPA, KATIA CHRISTODOULOU




Οι πρώτες κινήσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη, οι εσωκομματικές διεργασίες στον ΔΗΣΥ, η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από τα υπόλοιπα κόμματα και οι μαρτυρίες από τα συντρίμμια στην Τουρκία, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Επικράτησε ο Αβέρωφ», γράφει στο κύριο της θέμα πως η πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου για διεξαγωγή του εκλογικού συνεδρίου στις 11 Μαρτίου επικράτησε στη χθεσινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ.

Αλλού γράφει για τις αλλαγές, που αναμένονται να γίνουν με τη νέα Κυβέρνηση. Αλλού, γράφει για τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και τις συγκλονιστικές μαρτυρίες επιζώντων από το Αντίγιαμαν.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Σφυροκόπημα στον Αβέρωφ και ανοικτό θέμα ηγεσίας», γράφει πως το υποβόσκων εδώ και καιρό θέμα ηγεσίας στον ΔΗΣΥ άνοιξε για τα καλά χθες με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να δέχεται ευθεία αλλά και υπόγεια πυρά από πολλά στελέχη του ΔΗΣΥ.

Αλλού, γράφει για το χθεσινό πρώτο τετ-α-τετ ανάμεσα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στον Νίκο Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό. Σε άλλο του θέμα γράφει για τα οικονομικά μέτωπα της νέας Κυβέρνησης.

Ο «Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Άρχισε να κτίζει την κυβέρνηση», γράφει στο κύριο του θέμα πως έπιασε δουλειά ο Νίκος Χριστοδουλίδης και άρχισε να κτίζει την πρώτη Κυβέρνηση, ξεκινώντας με τους συνεργάτες του στο Προεδρικό.

Αλλού, γράφει πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στον οποίο εξέφρασε την ετοιμότητα για συνάντηση. Σε άλλο του θέμα γράφει για τον απολογισμό των κομμάτων μετά τις Προεδρικές Εκλογές, με το ΑΚΕΛ να αποφεύγει τα χειρότερα και τον ενδιάμεσο χώρο να πανηγυρίζει.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κέρδη και ζημιές μέσα από τις Προεδρικές μετρούν τα κόμματα», γράφει πως ξεκίνησαν οι εσωκομματικές διαδικασίες αξιολόγησης του εκλογικού αποτελέσματος των Προεδρικών με το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ να συνέρχεται την ερχόμενη βδομάδα.

Αλλού γράφει για σπαρακτικές στιγμές στις κηδείες των Τ/κ στα κατεχόμενα, των θυμάτων του φονικού σεισμού της Τουρκίας. Σε άλλο της θέμα γράφει πως δόθηκαν οι βαθμοί για τις εξετάσεις των τετραμήνων και «καίνε».

H αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Ο εκλελεγμένος Πρόεδρος σκέφτεται το Υπουργικό», γράφει πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης βρίσκεται στη διαδικασία επιλογής των προσώπων της νέας Κυβέρνησης έχοντας το βλέμμα στραμμένο σε τεχνοκράτες και ειδικούς.

Αλλού, γράφει για την περιγραφή Τ/κ μάνας για την απεγνωσμένη προσπάθεια να σώσει παιδιά από τα συντρίμμια στην Τουρκία. Σε άλλο της θέμα γράφει για τη συνάντηση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ και τον καθορισμό ημερομηνίας για το εκλογικό συνέδριο.

Ο τουρκοκυπριακός Τύπος

Οι αποφάσεις της «κυβέρνησης» για στήριξη των θυμάτων στην Τουρκία αλλά και για εκδηλώσεις τιμής των Τ/κ θυμάτων, οι μαρτυρίες εθελοντών που επιχειρούσαν στο ξενοδοχείο Isias και η μαρτυρία μιας μητέρας διασωθείσας, η οποία όμως έχασε την κόρη της κάτω από τα ερείπια είναι τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αβρούπα» (Ευρώπη), με τίτλο «Θα λογοδοτήσουν» δημοσιεύει φωτογραφία από αντιπροσωπεία της τουρκικής κυβέρνησης η οποία μετέβη στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές και εστιάζει σε ένα μέλος της αντιπροσωπείας το οποίο χτενίζεται ενώ περιπατεί μεταξύ των χαλασμάτων. Ενώ σε άλλη φωτογραφία μέλη της «κυβέρνησης» είναι χαρούμενοι και χαμογελαστοί ενώ γύρω τους είναι τα ερείπια. Η εφημερίδα δεν αναφέρεται σε άλλο θέμα στο σημερινό της πρωτοσέλιδο.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Άντε να ενώσουμε χέρι- χέρι» γράφει ότι οι Τ/κ «ως μια γροθιά» στηρίζουν την Τουρκία από την πρώτη στιγμή του σεισμού ενώ ήδη άρχισε η μεταφορά κοντέινερ στις πληγείσες περιοχές ώστε να διαμορφωθούν ως προσωρινές κατοικίες για τους άστεγους ενώ υπεγράφη και συμφωνία για την ανέγερση οικιών.

Προβάλλει αλλού τη μαρτυρία της διασωθείσας από τα ερείπια του ξενοδοχείου Εσρά Οζμπερκμάν, η οποία όμως έχασε την κόρη της. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις αποφάσεις του «υπουργικού συμβουλίου» σχετικά με τη στήριξη προς την Τουρκία αλλά και τις αποφάσεις για εκδηλώσεις τιμής προς τα θύματα.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Θα κτιστούν χίλιες κατοικίες» γράφει ότι υπογράφηκε χθες μεταξύ της «κυβέρνησης» και της τ/κ πλατφόρμας αλληλεγγύης συμφωνία για ανέγερση χιλίων κατοικιών στις πληγείσες από τον σεισμό τουρκικές περιοχές ενώ η ονομασία του συγκροτήματος θα είναι «χωρίο Τ/κ αγγέλων πρωταθλητών».

Αλλού γίνεται αναφορά στην κατάσταση «κυβερνητικών» κτηρίων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Προβάλλει ακόμα συστάσεις Τ/κ ακαδημαϊκού για μελέτη και ενίσχυση της στατικότητας των κτιρίων.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Θρυμματίζονταν τα συντρίμμια, οι κολόνες ήταν εσωτερικά κενές» προβάλλει δηλώσεις στην εφημερίδα εθελοντών που βρέθηκαν στο ξενοδοχείο Isias, για να βοηθήσουν στις προσπάθειες εντοπισμού επιζώντων και αναφέρεται στις εμπειρίες τους ανάμεσα στα συντρίμμια. Η εφημερίδα φιλοξενεί αλλού δηλώσεις συγγενών θυμάτων του καταστροφικού σεισμού.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Στον ΔΗΣΥ “πέρασε” του Αβέρωφ, αλλά ο Αναστασιάδης δεν μίλησε ακόμη: Στις 11 Μαρτίου η ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: