Στον ΔΗΣΥ “πέρασε” του Αβέρωφ, αλλά ο Αναστασιάδης δεν μίλησε ακόμη: Στις 11 Μαρτίου η ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου

O Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) έλαβε αποφάσεις για εκλογές του (νέου) προεδρου κόμματος. Credit: ΚΥΠΕ




Εκλογή μόνο για Πρόεδρο της παράταξης, στη βάση του άρθρου 17.4, αποφάσισε το έκτακτο Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) που συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας. Η εκλογική διαδικασία θα γίνει στις 11 Μαρτίου, όπως είχε ανακοινωθεί.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Δημητρίου, είπε ότι οι υποψηφιότητες για τη θέση του Προέδρου θα κατατεθούν την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, αφού υποβληθούν την προηγούμενη, Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, για προέλεγχο και προέγκριση, καθώς χρειάζονται 100 υπογραφές από μέλη της παράταξης με ένα ελάχιστο 10 μελών από κάθε επαρχία.

Είναι φανερό ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου κατάφερε να επιβάλει τη θέση του για την εκλογή του (νέου) προέδρου του ΔΗΣΥ, το συντομότερο δυνατόν. Όμως, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης δείχνει αποφασισμένος να διώξει τον κ. Νεοφύτου από την Προεδρία του κόμματος.

Να σημειώσουμε πως ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής απέστειλε επιστολή στον Αβέρωφ Νεοφύτου, μέσα από την οποία εκφράζει την έντονη διαφωνία του για τη διεξαγωγή Εκλογικού Συνεδρίου τόσο νωρίς.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, αποφασίστηκε ότι το Παγκύπριο Συνέδριο, στο οποίο θα γίνει και ο απολογισμός της πενταετίας, θα γίνει το Σάββατο 6 Μαΐου, ενώ η παγκύπρια εκλογική συνέλευση για όλη την υπόλοιπη ηγεσία πλην του Προέδρου, δηλαδή για τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου, των τριών Αντιπροέδρων και των 25 αιρετών μελών του Πολιτικού Γραφείου, θα γίνει την επόμενη μέρα, 7 Μαΐου.

Ερωτηθείς αν θα διαφοροποιηθεί ο εκλογικός κατάλογος, ο κ. Δημητρίου είπε ότι, σύμφωνα με το καταστατικό, ενενήντα μέρες πριν τις εκλογές κλείνει ο εκλογικός κατάλογος.

“Ως εκ τούτου, τα μέλη που δικαιούνται να ψηφίσουν είναι όσα μέλη είναι εγγεγραμμένα μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου. Αντίστοιχα, για τις υπόλοιπες θέσεις της ηγεσίας και τα 25 μέλη του Πολιτικού Γραφείου, 90 μέρες πριν τις 7 Μαΐου είναι 7 Φεβρουαρίου, άρα έχουν κλείσει οι εκλογικοί κατάλογοι”, ανέφερε.

Ερωτηθείς, σημείωσε ότι η παραπάνω απόφαση πάρθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, προσθέτοντας ότι “δεν έγινε οποιαδήποτε πολιτική συζήτηση, θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η συζήτηση ήταν καθαρά περί διαδικαστικών ζητημάτων, περί άρθρων του καταστατικού, για να οριστούν οι εκλογικές αναμετρήσεις”.

Σε σχέση με την εκτίμηση του κόμματος για το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ που ψήφισε τον κάθε υποψήφιο στον δεύτερο γύρο, ο κ. Δημητρίου είπε ότι, σύμφωνα με την εκτίμηση του κόμματος αλλά και με τις δημοσκοπήσεις που συγκλίνουν, περίπου το 75% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ ψήφισαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Απαντώντας αν αυτά τα ποσοστά στέλλουν μήνυμα στην πολιτική ηγεσία του κόμματος για τις αποφάσεις της, απάντησε ότι “πολιτικά μηνύματα είναι όλα όσα λαμβάνουν χώρα αυτές τις μέρες και καλά κάνουμε να τα λαμβάνουμε υπόψη”.

Τέλος, διευκρίνισε ότι δεν τέθηκε θέμα για τους διαγραφέντες. “Η απόφαση είναι προηγούμενου πολιτικού γραφείου και αυτή τηρείται”.

Υπενθυμίζεται πως σε δηλώσεις του νωρίτερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, ανέφερε πως δεν αποκλείεται η ημερομηνία να αλλάξει, αφού όπως εκτιμά ο ίδιος, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά, κάτι το οποίο θα συζητηθεί και στη σημερινή συνεδρία για να ληφθούν και οι ανάλογες αποφάσεις.

Την ίδια ώρα, είχε δηλώσει στην εκπομπή του OMEGA, «Ενημέρωση Τώρα» ότι «σκέφτεται και επεξεργάζεται να θέσει υποψηφιότητα» για την προεδρία του ΔΗΣΥ ενώ σε ερώτηση για το εάν θεωρεί ότι θα εκλεγόταν απάντησε «είμαι αισιόδοξος».

  • Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου κ. Δημήτρη Δημητρίου μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου

Μόλις έχει ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του έκτακτου Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού και έχουν παρθεί οι αποφάσεις σε σχέση με τις ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογικών αναμετρήσεων και του Παγκυπρίου Συνεδρίου.

Εκλογή μόνο για Πρόεδρο της παράταξης στη βάση του άρθρου 17.4 θα γίνει στις 11 Μαρτίου. Το Παγκύπριο Συνέδριο, που θα γίνει και ο απολογισμός της πενταετίας, θα γίνει το Σάββατο 6 Μαΐου και η Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση για όλη την υπόλοιπη ηγεσία πλην του Προέδρου, δηλαδή για τον Αναπληρωτή Πρόεδρο, τους Αντιπροέδρους και τα 25 αιρετά μέλη του Πολιτικού Γραφείου, θα γίνει την Κυριακή 7 Μαΐου.

Οι υποψηφιότητες για τη θέση του Προέδρου θα κατατεθούν την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου και για προέλεγχο εφόσον απαιτούνται 100 υπογραφές από μέλη της παράταξης με ένα ελάχιστο 10 μελών από κάθε επαρχία, θα υποβληθούν την προηγούμενη δηλαδή στις 20 Φεβρουαρίου.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Παράλληλα, σύγκληση έκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου ώστε να κατατεθεί ο απολογισμός της απερχόμενης ηγεσίας και να διεξαχθεί συζήτηση για τα αίτια και αιτιατά του κακού εκλογικού αποτελέσματος θεωρεί πως θα έπρεπε να είχε προηγηθεί της απόφασης για έκτακτη παγκύπρια εκλογική συνέλευση στον ΔΗΣΥ ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής όπως αναφέρει σε επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου.

Τονίζει πως δεν τον βρίσκει σύμφωνο η σύγκληση έκτακτης παγκύπριας εκλογικής συνέλευσης στις 11 Μαρτίου στον ΔΗΣΥ κάνοντας λόγο μάλιστα για κάτι το «πρωτάκουστο». Κι αυτό γιατί δεν προηγήθηκε διάλογος, ανάλυση των αποτελεσμάτων αλλά και ανασκόπηση των «όσων επισυνέβησαν σ’ αυτή την όχι επιτυχή για τον Δημοκρατικό Συναγερμό διαδρομή».

Επιπλέον, ο Ευθύμιος Δίπλαρος, σε δηλώσεις του για το κατά πόσο θα διεκδικήσει κάποια θέση στην ηγεσία του κόμματος ανέφερε ότι σκέφτεται σοβαρά να διεκδικήσει τη θέση του Αναπληρωτή Πρόεδρου του ΔΗΣΥ.

  • Αννίτα Δημητρίου: «Χρειάζεται αυτοκριτική»

Την ανάγκη για αυτοκριτική τονίζει σε ανάρτηση της η πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου λίγο πριν τη διεξαγωγή της συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ.

Η σχετική ανάρτηση:

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι ένα ιστορικό κόμμα με βαθιές ρίζες στην κοινωνία. Παρά τα χτυπήματα, δεν λυγίζει με ένα μή επιθυμητό εκλογικό αποτέλεσμα.

Η ενότητα στην οικογένεια του ΔΗΣΥ επιβάλλεται να διασφαλιστεί. Κρατώντας τα πολλά θετικά της 10ετούς συμβολής του ΔΗΣΥ στη διακυβέρνηση του τόπου υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, χρειάζεται όλοι μας να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να λάβουμε τα μηνύματα των καιρών και της κοινωνίας και να ανασυντάξουμε την ιστορική μας παράταξη για τους μεγάλους αγώνες που έρχονται. Ενωμένοι. Ισχυροί. Για το Αύριο.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:

Όπως διαφάνηκε κατά τη συνεδρία του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου την περασμένη Τρίτη αλλά και του Πολιτικού Γραφείου της Δευτέρας, πέριξ του νυν προέδρου του ΔΗΣΥ έχει δημιουργηθεί ένας σκληρός πυρήνας στη λογική που κυριάρχησε μετά την ήττα της πρώτης Κυριακής των Προεδρικών Εκλογών:

  • Του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών εντός του κόμματος.

Δηλαδή της αποπομπής όσων υποστήριξαν ή ανέχθηκαν την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη. Λογική με την οποία, όπως αποδείχθηκε, δεν πειθάρχησε η βάση του κόμματος με 7 στου 10 συναγερμικούς που κατά την πρώτη Κυριακή στήριξαν την επίσημη θέση του κόμματος, να επιλέγουν τον υποψήφιο που ήταν το κόκκινο πανί για την Πινδάρου.

Η άλλη τάση ουσιαστικά αποτυπώνει την άποψη που κυριάρχησε μετά την πρώτη Κυριακή και που διατηρούσε ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με τον Νίκο Χριστοδουλίδη για αποτροπή επανόδου του ΑΚΕΛ στην εξουσία.

Ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου καταθέτει πρόταση για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: