Η επισκόπηση του κυπριακού Τύπου: Οι διεργασίες για τον β΄ γύρο των προεδρικών στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Παρασκευής

FILE PHOTO: Polling station officials take a delivery of ballot boxes for the upcoming Cypriot presidential elections in Nicosia, Cyprus, 10 February 2023. EPA, KATIA CHRISTODOULOU




Οι τελευταίες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις υποστήριξης προς τους δύο υποψηφίους για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών είναι το κύριο θέμα στον σημερινό Τύπο.

Αλλα θέματα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων είναι ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό στη Συρία και Τουρκία, η επίσκεψη του Προέδρου της Ουκρανίας στις Βρυξέλλες και η ομιλία του ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου και άλλα θέματα.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Συνειδητά και ξεκάθαρα Ανδρέας Μαυρογιάννης» και γράφει ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι το πρώτο διακύβευμα είναι το Κυπριακό, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης δήλωσε ότι είναι έτοιμος να κάνει την υπέρβαση όπως και στήριξη στον Α. Μαυρογιάννη έδωσε και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» γράφει σε άλλο θέμα ότι πλησίασαν τις 20 χιλιάδες οι νεκροί με φόβους ότι 184 χιλιάδες άνθρωποι είναι κάτω από τα χαλάσματα στη Συρία και Τουρκία. Αλλού αναφέρεται στην ιστορική, όπως γράφει, ομιλία του Βολοντομίρ Ζελένσκι ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Ψήφος εμπιστοσύνης από Κ. Πετρίδη σε Χαρ. Προύντζο» γράφει στο κύριο του θέμα ότι σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, ο κ. Προύντζος έχει και τον χαρακτήρα και τη δυναμική που χρειάζεται.

Αλλού γράφει ότι εγκρίθηκε αναθεωρημένο χωροταξικό σχέδιο για την περιοχή της Αρχιγραμματείας και ότι μεγάλωσαν κατά 5.000 τμ οι κρατικοί πύργοι. Γράφει σε άλλο θέμα ότι 29 Τ/κ βρίσκονται στα συντρίμμια του ξενοδοχείου στην Τουρκία και ότι ανασύρθηκαν 3 τρεις, αλλά υπάρχουν και ελπίδες.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Άνοιξαν εμφύλιο πόλεμο» γράφει ότι η καχυποψία προϋπήρχε τα πνεύματα οξύνθηκαν στον ΔΗΣΥ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Η δήλωση Μαυρογιάννη για καθημερινή επικοινωνία με τον Α. Νεοφύτου άναψε τη θρυαλλίδα και προκάλεσε ανοικτό πόλεμο στο ΔΗΣΥ.

Αλλού δημοσιεύοντας φωτογραφίες από τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία, γράφει ότι μειώνονται οι ελπίδες για επιζώντες στα ερείπια των πόλεων. Σε άλλο θέμα γράφει για σκάνδαλο για προσφορές βιβλίων.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Η Κύπρος χρειάζεται Πρόεδρο αξιόπιστο, προσηλωμένο στον στόχο της λύσης» και γράφει ότι αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών της Κυριακής.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι το κύμα της υποστήριξης στην ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Α. Μαυρογιάννη διευρύνεται.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” κάτω από τον τίτλο «Άρχισε να εξανεμίζεται η ελπίδα να βρεθούν άλλοι επιζώντες» γράφει ότι ανασύρθηκαν τα πτώματα 10 Τουρκοκυπρίων από τα συντρίμμια ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων. Γράφει επίσης ότι ο ΔΗΣΥ βυθίζεται στη διαίρεση, με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ενδεχομένως να πάρει θέση για την κατάσταση που διαμορφώθηκε.

Σε άλλο θέμα γράφει για τη συνάντηση χθες του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντομίρ Ζελένσκι στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο «Αντίλογος» με τίτλο «Οι ηττημένοι βγάζουν τον νικητή» γράφει ότι όλη η προσοχή είναι στραμμένη στον Συναγερμικό κόσμο». Δημοσιεύει αλλού φωτογραφία και γράφει για την αυτοθυσία μητέρας στο Χαλέπι η οποία κάτω από τα ερείπια γέννησε το παιδί της και το προστάτεψε με το σώμα της και μετά άφησε την τελευταία της πνοή.

Γράφει επίσης ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου θα επαναδιεκδικήσει την προεδρία του κόμματος στο Παγκύπριο Συνέδριο.

Η «Γνώμη» με τίτλο «Το τελευταίο μίλι για το Προεδρικό» γράφει ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης έμεινε στα κρύα του λουτρού με την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ για ‘κατά βούληση ψήφο» στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Αναφέρεται αλλού σε δήλωση του Α. Μαυρογιάννη ότι με δυναμικές πρωτοβουλίες το Κυπριακό θα τεθεί ξανά σε τροχιά επίλυσης. Γράφει αλλού ότι ανεβαίνει συνεχώς ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων του φονικού σεισμού σε Τουρκία και Συρία.

Το εβδομαδιαίο «Το κυπριακό Ποντίκι» με τίτλο «Νίκος Χριστοδουλίδης Vs ΑΚΕΛ” γράφει ότι μετά από μια μακρά προεκλογική περίοδο με πολλές πρωτόγνωρες για τα κυπριακά δεδομένα, πτυχές, η κατάληξη έρχεται μεθαύριο με την αναμέτρηση των μονομάχων που έμειναν ΄ζωντανοί΄ πολιτικά στις 5 Φεβρουαρίου.

Γράφει αλλού ότι ασυνήθιστα θερμός ήταν ο Ιανουάριος 2023 σύμφωνα με το Τμήμα Μετεωρολογίας ενώ ο Φεβρουάριος μας πάγωσε. Αλλού δημοσιεύει ένα ιστορικό οδοιπορικό για τον φονικό εγκέλαδο.

Πηγή: ΚΥΠΕ, Αιμιλία Χριστοφή

Ο Χριστοδουλίδης στο Σίγμα: Η υποψηφιότητα μας ενώνει και δεν διχάζει τον λαό, δεν υποσχέθηκα υπουργεία στον Αβέρωφ Νεοφύτου (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: