Η επισκόπηση του κυπριακού Τύπου: Οι διεργασίες για το νέο υπουργικό στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Τετάρτης

FILE PHOTO: Nikos Christodoulides waves as he leaves after casting his vote at a voting center during presidential elections in Geroskipou village near Pafos, Cyprus, 12 February 2023. EPA, ALEX MITA




Οι διεργασίες για τον σχηματισμό του νέου Υπουργικού Συμβουλίου μονοπωλούν τα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων την Τετάρτη, ενώ ακολουθούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέου προέδρου στο ΔΗΣΥ, καθώς και η συζήτηση για την κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων στα σχολεία.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Ζήτησε λίστες για το υπουργικό ο Χριστοδουλίδης» γράφει πως ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος καθόρισε κριτήρια για τα υποψήφια ονόματα για το Υπουργικό κατά τη συνάντησή του με τους αρχηγούς των κομμάτων που τον στήριξαν.

Αλλού αναφέρεται στις υποψηφιότητες Χ. Γεωργιάδη και Δ. Δημητρίου για την προεδρία του ΔΗΣΥ, με τον αριθμό των υποψηφιοτήτων να ξεκαθαρίζει την ερχόμενη Τρίτη. Επίσης γράφει για αναβρασμό στην παιδεία καθώς άνοιξε εκ νέου η συζήτηση για τις εξετάσεις τετραμήνων.

«Τα κόμματα τον πιέζουν, επιμένει όμως σε τεχνοκράτες» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος του «Πολίτη» που αναφέρει ότι οι διεργασίες για το νέο Υπουργικό Συμβούλιο φέρνουν διαφωνίες και σύννεφα στα κόμματα που στήριξαν τον Ν. Χριστοδουλίδη.

Ο «Πολίτης» γράφει αλλού για τους αντιπάλους του Α. Νεοφύτου κατά τη διαδικασία ανάδειξης του νέου προέδρου του ΔΗΣΥ. Επίσης κάνει αναφορά σε «πολεοδομικό σκάνδαλο €33 εκατ.» στην περιοχή «Λίμνες» στο Πισσούρι, όπου συνεχίζει να υφίσταται το φαινόμενο της κατολίσθησης.

Με τίτλο «Εφτά υπουργεία στα κόμματα» ο «Φιλελεύθερος» αναφέρει στο κύριό του θέμα ότι ο Ν. Χριστοδουλίδης συζητά τη φόρμουλα επιλογής για 17 υπουργικές θέσεις, αλλά όχι ονόματα.

Αλλού γράφει για δύο υποψηφιότητες απέναντι στον Α. Νεοφύτου για την προεδρία του ΔΗΣΥ. Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι ΗΠΑ, Ισραήλ και Αίγυπτος επιθυμούν ισχυροποίηση των σχέσεών τους με την Κύπρο υπό τον Ν. Χριστοδουλίδη.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Δυστοκία για το νέο Υπουργικό… με τα κόμματα να ζητούν το λαβείν τους» και γράφει ότι ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Αλληλεγγύη ετοίμασαν λίστες ονομάτων και πιέζουν για διορισμό των δικών τους ατόμων.

Γράφει επίσης ότι γονείς και μαθητές ζητούν την ακύρωση των αποτυχημένων εξετάσεων τετραμήνων. Η «Χ» αναφέρει ακόμη ότι καταγράφεται επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία.

«Ανεβάζει ρυθμούς η κούρσα για την ηγεσία του ΔΗΣΥ» είναι ο τίτλος της αγγλόγλωσσης “Cyprus Mail” που γράφει ότι ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης κατέθεσε ήδη την υποψηφιότητά του, ενώ θα ακολουθήσει πιθανότατα αυτή του Δημήτρη Δημητρίου.

Αλλού κάνει αναφορά σε εκκλήσεις Βουλευτών για καταστολή παράνομων ενοικιάσεων παραθεριστικών κατοικιών. Γράφει επίσης για νέα αιτήματα ακύρωσης των εξετάσεων τετραμήνων ύστερα από τα άσχημα αποτελέσματα που καταγράφηκαν.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Στις αγορές με 10ετές για 1 δισ. το Μάρτιο» και γράφει ότι ο δανεισμός της Κύπρου με το συγκεκριμένο ομόλογο θα αποτελέσει την πρώτη ενέργεια του νέου Υπουργού Οικονομικών. Αλλού αναφέρει ότι η ενεργειακή κρίση κόστισε 800 δισ. ευρώ στην Ευρώπη. Σε άλλο σημείο προβάλλει τις προβλέψεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη 0,7% στην Ευρωζώνη το 2023.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Ο Χριστοδουλίδης αισιοδοξεί ότι θα σχηματιστεί κυβέρνησης ευρείας κοινωνικής αποδοχής στην Κύπρο: Τα ευχαριστώ στους εθελοντές της Λάρνακας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: