Η Ελλάδα πρέπει να χαράξει την εθνική στρατηγική των επόμενων δεκαετιών: Τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ*

Με κάθε αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα, βλέπουμε και μια διαφορετική στρατηγική στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα.

Παρόλα αυτά, λόγω της έλλειψης σχεδίου και του κομματικού φανατισμού, τις περισσότερες φορές η διαχείριση των κρίσεων γίνεται με εντελώς τραγικό τρόπο, με αποτέλεσμα να διασυρόμαστε διεθνώς.

Τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά από ό,τι νομίζουμε. Μέσα σε όλη αυτή την αναταραχή που επικρατεί τον τελευταίο καιρό, ορισμένοι επιδιώκουν να μας βάλουν σε περιπέτειες.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορούμε να βασιζόμαστε ως κράτος σε «νεκρά δόγματα». Είναι εντελώς ανεύθυνο και θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για άλλα κακά.

Ωστόσο ορισμένοι εθελοτυφλούν και πιστεύουν ακόμα πως ο Ερντογάν είναι «σύμμαχος». Μάλιστα δεν θα διστάσουν να του οπλίσουν το χέρι αν τους δοθεί η ευκαιρία ή ακόμη χειρότερα, να ακυρώσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εξοπλιστική αναβάθμιση των ΕΔ.

Μόλις μέσα σε τρία χρόνια ο τούρκος πρόεδρος και τα στελέχη της κυβέρνησής του απείλησαν με πόλεμο την Ελλάδα περισσότερες φορές από ότι είχε απειλήσει συνολικά η Τουρκία τη χώρα μας από το 1975 μέχρι το 2020. Με ποια λογική θέλουν να της δώσουν όπλα;

  • Απέναντί μας έχουμε έναν αυταρχικό ηγέτη. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να του δοθούν όπλα και μάλιστα τελευταίας τεχνολογίας.

Αν πριν από μερικά χρόνια έλεγε κάποιος στην Ουάσινγκτον ότι η Τουρκία θα έπρεπε να βγει εκτός ΝΑΤΟ, σίγουρα θα τον έλεγαν τρελό. Σήμερα τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Οι φωνές που τάσσονται κατά της Άγκυρας πληθαίνουν.

Το περασμένο καλοκαίρι μια ομάδα αμερικανών αξιωματούχων έστειλαν επιστολή στους Financial Times λέγοντας πως «Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι έτοιμο να διώξει την Τουρκία». Πρόσφατα ο γερουσιαστής Τζέιμς Ρις είπε ότι η Τουρκία «αποδυναμώνει το ΝΑΤΟ» ενώ σχεδόν κάθε εβδομάδα ο βουλευτής Φρανκ Παλόν εξαπολύει «κεραυνούς» κατά του Ερντογάν.

Επιπροσθέτως ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον χαρακτηρίζει τον τούρκο πρόεδρο ως τον «ασθενή της Ευρώπης» και τονίζει ότι η θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Στο νέο του βιβλίο, ο πρώην αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, ξεσκεπάζει τον «σουλτάνο» ενώ ο νυν επικεφαλής της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ μαζί με μια μεγάλη ομάδα ισχυρών και έμπειρων νομοθετών «φρενάρουν» τα σκοτεινά σχέδια της Άγκυρας.

Εφόσον λοιπόν κορυφαία ονόματα της πολιτικής σκηνής των ΗΠΑ καταδικάζουν τον Ερντογάν, γιατί στην Ελλάδα υπάρχει τέτοια «κάψα» να κάνουμε υποχωρήσεις;

Μιλάμε για άκρως επικίνδυνα πράγματα που μπορούν να οδηγήσουν σε νέες εθνικές ήττες. Χρειάζεται προσοχή.

Η Ελλάδα πρέπει να χαράξει μια εθνική στρατηγική που θα είναι πάνω από κόμματα και ιδεολογίες. Θα πρέπει να λειτουργεί με το βλέμμα στο μέλλον και όχι μόνο στο τώρα. Δεν θα πρέπει να κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

Μόνο έτσι θα ενισχύσει την θέση της στην διεθνή σκηνή. Διαφορετικά, αν με κάθε κυβέρνηση που αλλάζει, αλλάζει και το δόγμα, τότε είναι σίγουρο ότι δεν αργήσει η μέρα που θα υποστούμε ακόμη μια εθνική ταπείνωση. Τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν.

*Γιώργος Δημητρόπουλος, δημοσιογράφος euronews, αρθρογράφος γνώμης HellasJournal, ιδρυτής americanherald.gr. Δημοσιεύθηκε στο euronews

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Σε “ασφυκτικό” κλοιό ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ: Για πρώτη φορά ένα από τα δυο κόμματα φαίνεται ότι θα είναι εκτός δεύτερου γύρου των Προεδρικών Εκλογών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: