Η διαπρεπής ιστορικός Anne Applebaum για τη ρωσική βαρβαρότητα: Ληστεύουν μουσεία, καταλαμβάνουν σχολεία, περιφρονούν τη σύμβαση κατά της γενοκτονίας

FILE PHOTO: US historian and journalist Anne Applebaum speaks during the Swiss Economic Forum SEF in Interlaken, Switzerland, 02 June 2022. EPA, ANTHONY ANEX




Η διαπραγμάτευση έχει νόημα μόνο εφόσον οι Ρώσοι πάψουν πλέον να θέλουν να καταλάβουν την Ουκρανία, τονίζει σε συνέντευξή της στο Books’ Journal (στον δημοσιογράφο Γιώργο Ναθαναήλ) η Ανν Άπλμπάουμ, διαπρεπής ιστορικός και δημοσιογράφος.

Μεταξύ άλλων, τονίζει:

Για τη βοήθεια της Δύσης στην Ουκρανία: «Η δυτική αλληλεγγύη και η τεράστια αμερικανική βοήθεια οφείλονται στο ότι οι Δυτικοί διέκριναν πως εκείνοι που πολεμούσαν ήταν ενωμένοι και σοβαρά ανήσυχοι γι’ αυτό που είχε συμβεί. Αποδείχθηκε ότι δεν ίσχυε ότι υπήρχαν Ουκρανοί με ανάμεικτα συναισθήματα ή ότι ο πληθυσμός στα ανατολικά ήταν κατά κάποιον τρόπο υπέρ των Ρώσων. Τίποτα απ’ αυτά δεν ήταν αλήθεια, το έθνος ήταν ενωμένο ενάντια στους Ρώσους, και αυτό έκανε την Δύση να αισθάνεται ότι αξίζει να τους βοηθήσει».

Για την καθημερινότητα στη χώρα: «Ο κόσμος θα εκπλαγεί από τον βαθμό που η ζωή είναι ακόμα κανονική σε πολλά μέρη· στο μεγαλύτερο μέρος του κεντρικού και δυτικού τμήματος της χώρας, τα πράγματα φαίνονται φυσιολογικά. Στις περισσότερες μεγάλες πόλεις δεν υπάρχει η καταστροφή του πολέμου. Η ζωή συνεχίζεται με το μόνο έκτακτο πρόβλημα τις διακοπές ρεύματος».

Για τη βαρβαρότητα της ρωσικής πολεμικής μηχανής: «Ληστεύουν μουσεία, καταλαμβάνουν σχολεία στα κατεχόμενα εδάφη, κατά κάποιον τρόπο κάνουν έναν πόλεμο εναντίον όλων των μεταπολεμικών αντιλήψεών μας για τα σύνορα, παραβιάζοντας τους κανόνες του, περιφρονώντας ακόμα και τη σύμβαση εναντίον της γενοκτονίας. Κάνουν εσκεμμένες στοχεύσεις πολιτών και επιθέσεις σε νοσοκομεία, όπως έχουν πράξει και στη Συρία. Προσπαθούν να καταστρέψουν τις υποδομές της χώρας και να εκφοβίσουν τους ανθρώπους προκειμένου να τους αναγκάσουν να υποταχθούν».

Για την πιθανότητα διαπραγμάτευσης για τη λήξη του πολέμου: «Η διαπραγμάτευση έχει νόημα μόνο όταν θα έχει γίνει σαφές στους Ρώσους ότι ο πόλεμος ήταν ένα σφάλμα – είτε επειδή στη Ρωσία θα έχει υπάρξει πολιτική αλλαγή είτε επειδή οι Ρώσοι θα έχουν χάσει αρκετό έδαφος χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να το ανακτήσουν. Κατανοώ ότι ακούγεται αόριστο, αλλά η στιγμή που τελειώνει ο πόλεμος είναι όταν οι Ρώσοι πάψουν πλέον να θέλουν να καταλάβουν και να ελέγξουν την Ουκρανία. Τότε μόνο μπορούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις».

Με πληροφορίες από Βοοκs’ Journal/Γιώργος Ναθαναήλ

Τρισάγιο σήμερα για τον Κωνσταντίνο και αποκαλυπτήρια του μνήματος στο Τατόι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: