“Εν ολίγοις η Ρωσία έχει χάσει”, λένε οι στρατηγοί των ΗΠΑ: Στρατηγικά, επιχειρησιακά, τακτικά * Κανείς δεν πίστευε πως ο Πούτιν θα τα πάει τόσο άθλια

FILE PHOTO: Oυκρανικό τανκ T-72 κάνει ελιγμούς μέσα από τα δέντρα στην περιοχή του Ντόνετσκ, στην ανατολική Ουκρανία, 18 Ιανουαρίου 2023. EPA, OLEG PETRASYUK




Η Ρωσία έχασε σε στρατηγικό, επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο αρχηγός του Γενικού επιτελείου των ΗΠΑ στρατηγός Μαρκ Μίλι, μετά τη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Ο Πούτιν νόμιζε ότι θα νικήσει γρήγορα την Ουκρανία, θα διασπάσει το ΝΑΤΟ και θα μείνει ατιμώρητος. Έκανε λάθος. Η Ουκρανία παραμένει ελεύθερη και ανεξάρτητη. Το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοι του έγιναν ακόμη πιο ισχυροί. Η Ρωσία είναι πλέον ένας παγκόσμιος παρίας και ο κόσμος συνεχίζει να εμπνέεται από την γενναιότητα και το σθένος των Ουκρανών. Εν ολίγοις η Ρωσία έχει χάσει. Έχει χάσει σε στρατηγικό, επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο. Και πληρώνει γι αυτό ένα τεράστιο τίμημα στο πεδίο της μάχης» δήλωσε ο Μάρκ Μίλι.

Ο στρατηγός Πετρέους εξηγεί πώς θα τελειώσει ο Πόλεμος

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στο CNN, o Aμερικανός στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους προβλέπει ότι ο πόλεμος συνεχίζει να επιδεικνύει βασικές αδυναμίες στον στρατό της Ρωσίας, ο οποίος κάποτε θεωρούνταν ένας από τους πιο ικανούς στον κόσμο.

Ο Πετρέους έχει περάσει δεκαετίες μελετώντας τον πόλεμο και εξασκώντας την εφαρμογή του. Ήταν ο διοικητής των ΗΠΑ και του συνασπισμού των πολέμων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και αργότερα υπηρέτησε ως διευθυντής της CIA. Απέκτησε το διδακτορικό του . από το Πρίνστον με μια διατριβή για τον πόλεμο του Βιετνάμ και τα μαθήματα που πήραν οι Αμερικανοί στρατιωτικοί από αυτόν.

Ο Πετρέους στην συνέντευξή του στημειώνει,  ότι οι Ρώσοι έχουν χάσει πολλές μάχες λόγω πολλαπλών αποτυχιών στη στρατιωτική τους κουλτούρα, το δόγμα, τις οργανωτικές δομές, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό τους. Ενώ λέει ότι ο πόλεμος στην Ουκρνία είναι από πολλές απόψεις ο πρώτος πόλεμος ανοιχτού κώδικα, άλλες πτυχές του διεξάγονται με τακτικές και όπλα του Ψυχρού Πολέμου – αν και με αναβαθμισμένες ικανότητες, drones και πυρομαχικά ακριβείας.

Ποιος κερδίζει τον πόλεμο;

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, Πίτερ Μπέργκεν, ο Πετρέους απαντά:

“Δεν είναι Ρωσία. Τελικά, η Ρωσία έχει χάσει τις μάχες του Κιέβου, του Σούμι , του Τσερνιχίφ και του Χάρκοβο. Απέτυχε να πάρει την υπόλοιπη νότια ακτή της Ουκρανίας (ούτε καν να περάσει από το Μικολάιβ, πολύ λιγότερο στο κύριο λιμάνι της Οδησσού).

Έχει χάσει ό,τι είχε κερδίσει στην επαρχία Χάρκοβο. Και χρειάστηκε να αποσύρει τις μόνες δυνάμεις της δυτικά του ποταμού Ντνίπρο στην επαρχία Χερσώνα, επειδή οι Ουκρανοί κατέστησαν αδιάβατες τις ζωτικής σημασίας συνδέσεις με αυτές τις δυνάμεις, αφαίρεσαν τα στρατηγεία και τις εγκαταστάσεις επιμελητείας που υποστήριζαν αυτές τις δυνάμεις και τους απομόνωσαν από την υπόλοιπη Ρωσική στοιχεία ανατολικά του ποταμού.

Δεν φανταζόμουν ο ρωσικός στρατός να τα πάει τόσο άθλια

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, αν εκπλήσσεται από την απόδοση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, ο Πετρέους απαντά:

“Όχι εντελώς. Σε μια συνέντευξη στο The Atlantic που δημοσιεύτηκε λίγο πριν τη ρωσική εισβολή, εξήγησα τις σημαντικές δυσκολίες που περίμενα ότι θα συναντούσε η Ρωσία και σημείωσα ότι μια δύναμη εισβολής περίπου 190.000 ήταν πολύ μικρότερη από ό,τι θα απαιτούνταν, ειδικά εάν οι Ουκρανοί αποδεικνύονταν ότι ήταν αποφασισμένοι όπως πίστευα ότι θα ήταν (και ήταν ακόμη περισσότερο).

Από εκεί και πέρα, όμως, ούτε εγώ είχα προβλέψει πόσο άθλια θα είχαν αποδώσει οι Ρώσοι.

Ο Πούτιν παίρνει “κάτω απ’ τη βάση”

“Πώς θα βαθμολογούσατε τον Πούτιν σε αυτήν την εκστρατεία; Έχει κάτι σωστά;” ρωτά ο δημοσιογράφος, για να ακούσει τον στρατηγό να λέει:

“Ο Πούτιν παίρνει “κάτω απ’ τη βάση” μέχρι σήμερα. Ας θυμηθούμε ότι το πρώτο και πιο σημαντικό καθήκον ενός ηγέτη είναι να «φτιάχνει σωστά τις μεγάλες ιδέες» – δηλαδή, να εκπονεί σωστά τη συνολική στρατηγική και τις θεμελιώδεις αποφάσεις. Ο Πούτιν σαφώς απέτυχε σε αυτό το έργο, με αποτέλεσμα έναν πόλεμο που έκανε τον ίδιο και τη χώρα του παρία , οπισθοδρόμησε τη ρωσική οικονομία κατά μια δεκαετία ή περισσότερο (χάνοντας πολλά από τα καλύτερα και λαμπρότερα της Ρωσίας και ωθώντας πάνω από 1.200 δυτικές εταιρείες να φύγουν Ρωσία ή μείωση των επιχειρήσεων εκεί), προκάλεσε καταστροφική ζημιά στον ρωσικό στρατό και τη φήμη του και έθεσε την κληρονομιά του σε σοβαρό κίνδυνο.

Ωστόσο, δεν πρέπει να υποτιμούμε τον Πούτιν. Εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ρωσία μπορεί να κάνει τους Ουκρανούς να υποφέρουν, αλλά και τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς με τον ίδιο τρόπο που οι Ρώσοι υπέφεραν από τον στρατό του Ναπολέοντα και τους Ναζί του Χίτλερ. Και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και οι δυτικοί σύμμαχοι και εταίροι μας πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούμε, όσο πιο γρήγορα μπορούμε, για να επιτρέψουν στην Ουκρανία να αποδείξει ότι ο Πούτιν κάνει λάθος.

Τι θέλει ο Πούτιν;

Μακροπρόθεσμα, ο Πούτιν θέλει ακόμα να αρνείται στην Ουκρανία την κυριαρχία της και να την κάνει μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στη ρεβιζιονιστική εκδοχή της ιστορίας του Πούτιν, η Ουκρανία δεν έχει το δικαίωμα να υπάρχει ως ανεξάρτητη χώρα.

Βραχυπρόθεσμα, έχοντας αποτύχει να πάρει τον έλεγχο του Κιέβου και να αντικαταστήσει τον Πρόεδρο Ζελένσκι με μια φιλορωσική προσωπικότητα, ο Πούτιν επιδιώκει να επεκτείνει την περιοχή της Ουκρανίας που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις. Ιδιαίτερα στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ρωσίας και να εδραιώσει τον ρωσικό έλεγχο στις επαρχίες που συνδέουν τη Ρωσία με την Κριμαία στη λεγόμενη χερσαία γέφυρα, έτσι ώστε η Ρωσία να μην χρειάζεται να βασίζεται αποκλειστικά στη γέφυρα του στενού του Κερτς για σύνδεση με την Κριμαία.

Έχει σχέδιο ο Πούτιν; Ή απλώς αυτοσχεδιάζει;

Ο Πούτιν έκανε πρόσφατα τον στρατηγό Βαλέρι Γκερασίμοφ αρχηγό του γενικού επιτελείου, διοικητή του πολέμου στην Ουκρανία, προφανώς για να διασφαλίσει ότι ο ρωσικός στρατός και το υπουργείο Άμυνας κάνουν ό,τι μπορούν για να δημιουργήσουν πρόσθετες δυνάμεις για το πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. Και η Ρωσία αναζητά πρόσθετα όπλα, πυρομαχικά και οπλικά συστήματα από άλλες χώρες –όπως το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα– για να αναπληρώσει τις ελλείψεις στην παραγωγή των ρωσικών στρατιωτικών βιομηχανιών που περιορίζονται από τους ελέγχους των εξαγωγών.

Πέρα από αυτό, φαίνεται ότι η Ρωσία συγκεντρώνει στρατιώτες αντικατάστασης και πρόσθετες μονάδες για να ξεκινήσει μια επίθεση για να καταλάβει τα τμήματα των επαρχιών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ στα νοτιοανατολικά, που δεν ελέγχουν – ενώ επίσης εγκαθιστά αμυντικές θέσεις σε βάθος σε άλλες περιοχές που ελέγχουν στο νότο.

Δεν φαίνεται να υπάρχει ένα ιδιαίτερα καινοτόμο νέο σχέδιο, δεδομένων των περιορισμών των επαγγελματικών δυνατοτήτων των ρωσικών δυνάμεων και της αποδεδειγμένης ανικανότητάς τους να δημιουργήσουν «φαινόμενο συνδυασμένων όπλων» – να ενσωματώσουν τις ενέργειες των αρμάτων μάχης με πεζικό, πυροβολικό/ όλμους , μηχανικοί, εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών, ηλεκτρονικός πόλεμος, κλειστή αεροπορική υποστήριξη σταθερής και περιστροφικής πτέρυγας, αεράμυνα, αποτελεσματική διοίκηση και έλεγχος, drones κ.λπ.

Ελλείψει αυτού, πιθανότατα θα δούμε περισσότερα από αυτά που έχουμε δει στο παρελθόν – Ρώσοι διοικητές να ρίχνουν πρόσφατα επιστρατευμένους, ανεπαρκώς εκπαιδευμένους και ανεπαρκώς εξοπλισμένους στρατιώτες σε σκληρές μάχες. Και να υποστηρίζονται από μαζικές βολές πυροβολικού και ρουκετών (αν υποθέσουμε ότι μπορούν να διατηρήσουν την προμήθεια φυσιγγίων και ρουκετών πυροβολικού), για να επιτύχουν κάποια εξαιρετικά δαπανηρά, σταδιακά κέρδη.

Και όλα αυτά θα συμβούν όσο περιμένουμε την ουκρανική επίθεση που θα ξεκινήσει την άνοιξη ή το καλοκαίρι, με πολύ καλύτερα εκπαιδευμένες, καλύτερα εξοπλισμένες και πιο ικανές ουκρανικές δυνάμεις.

Πόσο διαφορετικό θα είναι το επόμενο στάδιο του πολέμου;

Ο στρατηγός Πετρέους υποστηρίζει ότι υπάρξουν πολλά νέα χαρακτηριστικά φέτος, με σημαντικότερα τις πρόσθετες δυνατότητες από την ουκρανική πλευρά: Δυτικά άρματα μάχης και οχήματα μάχης πεζικού, πυρομαχικά μεγαλύτερης εμβέλειας και μεγαλύτερης ακρίβειας για τα HIMARS (συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας) που παρέχονται από τις ΗΠΑ, τα οποία θα επιτρέψουν ακριβή χτυπήματα σε απόσταση 150 χιλιομέτρων (διπλάσια εμβέλεια από τα σημερινά πυρομαχικά ακριβείας). Επίσης, πρόσθετα συστήματα αεράμυνας διαφόρων τύπων· επαυξημένη αεράμυνα και πρόσθετα τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα, καθώς και τεράστιες ποσότητες πρόσθετων πυρομαχικών παντός τύπου.

Πέρα από αυτό, πιστεύω ότι θα δούμε ουκρανικές δυνάμεις που θα είναι πολύ πιο ικανές από τους Ρώσους να επιτύχουν το είδος των συνδυασμένων όπλων που περιέγραψα νωρίτερα και που έτσι επιτρέπουν πολύ πιο αποτελεσματικές επιθετικές επιχειρήσεις και μπορούν να ανατρέψουν  τις ρωσικές άμυνες.

Με πληροφορίες από CNN

Οι Ουκρανοί εξολόθρευσαν την πλέον επίλεκτη ρωσική ταξιαρχία πεζοναυτών: Ο Πούτιν έστειλε 5.000 άνδρες να σφαγούν μέρα μεσημέρι [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: