Διαβουλεύσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία ενόψει της Διάσκεψης στο Μόναχο: Παρίσι – Πεκίνο επιδιώκουν κοινές παρεμβάσεις

FILE PHOTO Ukrainian soldiers fire an anti-aircraft gun at a position near Bakhmut, Donetsk region, eastern Ukraine, 04 February 2023, amid Russia’s invasion. EPA/SERGEY SHESTAK




Πεκίνο και Παρίσι επιδιώκουν να αναλάβουν ρόλους για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένα χρόνο μετά τη Ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία. Ο Γάλλος Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Κινέζο ΥΠΕΞ ενώ από την Παρασκευή διεξάγεται η ετήσια Διεθνής Διάσκεψη Ασφαλείας στο Μόναχο. Η Ρωσία δεν έχει κληθεί

Αναλυτικά 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι συμφώνησαν να συμβάλουν «στην ειρήνη» στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το γραφείο του Μακρόν μετά τις συνομιλίες μεταξύ των δύο ανδρών. Ο Μακρόν δεν έκρυψε την ελπίδα του ότι το Πεκίνο, που παραμένει σημαντικός σύμμαχος της Μόσχας και δεν έχει καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία, θα πιέσει τη Ρωσία να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Χθες στο Παρίσι, ο Μακρόν και ο Γουάνγκ συζήτησαν για τον πόλεμο και τις «συνέπειές του στις πιο ευάλωτες χώρες, ιδίως όσον αφορά την επισιτιστική ασφάλεια και τη χρηματοδοτική ικανότητα», όπως ανέφερε η γαλλική προεδρία. Τόσο ο Μακρόν όσο και ο Γουάνγκ «εξέφρασαν τον ίδιο στόχο να συνεισφέρουν στην ειρήνη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε το Elysee.

Μετά την επίσκεψη στη Γαλλία, ο Wang θα συνεχίσει την περιοδεία του με μια στάση στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, που έχει προγραμματιστεί για Παρασκευή έως Κυριακή. Θα πάει και στη Μόσχα.

Η Κίνα είναι έτοιμη να ενώσει τις δυνάμεις της με τη διεθνή κοινότητα για να προωθήσει μια πολιτική λύση στην κρίση στην Ουκρανία: εξηγεί ο Wang Yi, διευθυντής του Γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας μετά τη συνομιλία του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.

«Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, για να προωθήσει μια πορεία πολιτικής διευθέτησης και να επιτύχει σύντομα εκεχειρία», δήλωσε ο Γουάνγκ Γι σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο Wang Yi είπε περαιτέρω ότι η Κίνα αποδίδει σημασία στον ρόλο της Γαλλίας ως μεγάλης ανεξάρτητης χώρας στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης. Ο Γουάνγκ Γι είπε ότι η Κίνα έχει υιοθετήσει μια αντικειμενική και αμερόληπτη στάση στο ουκρανικό ζήτημα και έχει πάντα δεσμευτεί να προωθήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Με πληροφορίες από repubblica.it 
Ελλάδα Αθήνα 

Πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού ΥΠΕΞ στο Κίεβο από την αρχή του πολέμου: Θα ενισχύσουμε τις σχέσεις μας δηλώνει

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: