Από τη Μόσχα στο Μπουένος Αϊρες: 5.000 έγκυες Ρωσίδες γέννησαν σκόπιμα στην Αργεντινή τους τελευταίες μήνες

FILE PHOTO: Aerolineas Argentinas’ air planes remain at the dock of the metropolitan airport of Buenos Aires, Argentina, 17 December 2008. Argentine house approves bill to expropriate Aerolineas Argentinas from Spanish group Marsans, after the failure of the negotiations. EPA, CEZARO DE LUCA




Περισσότερες από 5.000 έγκυες Ρωσίδες έχουν εισέλθει στην Αργεντινή τους τελευταίους μήνες, με σκοπό να γεννήσουν εκεί, με τις 33 πιο πρόσφατες αφίξεις να εισέρχονται στη λατινομερικανική με μία πτήση την περασμένη Πέμπτη.

Οι αφίξεις αφορούν γυναίκες στις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία μετανάστευσης.

Και όπως εύκολα διαπιστωνει κανείς, πρόκειται για γυναίκες θέλουν να βεβαιωθούν ότι τα μωρά τους θα γεννηθούν στην Αργεντινή και θα αποκτήσουξν την υπηκοότητα της χώρας.

Ο αριθμός των αφίξεων έχει αυξηθεί πρόσφατα, κάτι που σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είναι αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Από τις 33 γυναίκες που έφτασαν στην πρωτεύουσα της Αργεντινής με μία πτήση την Πέμπτη, οι τρεις συνελήφθησαν λόγω «προβλημάτων με τα χαρτιά τους»,

Οι Ρωσίδες είχαν αρχικά ισχυριστεί ότι επισκέπτονταν την Αργεντινή ως τουρίστες.

«Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες αυτές δεν ήρθαν εδώ για να ασχοληθούν με τουριστικές δραστηριότητες. Το αναγνώρισαν και οι ίδιες», ανέφερε η επικεφαλής της υπηρεσίας μετανάστευσης Φλορένθια Καρινιάνο (Florencia Carignano)

Η ίδια σημείωσε ότι οι Ρωσίδες ήθελαν τα παιδιά τους να έχουν Αργεντινή υπηκοότητα, επειδή τους δίνει περισσότερη ελευθερία από ένα ρωσικό διαβατήριο.

«Το πρόβλημα είναι ότι έρχονται στην Αργεντινή, τα παιδιά τους αποκτούν υπηκοότητα Αργεντίνου και φεύγουν. Το διαβατήριό μας είναι πολύ ασφαλές σε όλο τον κόσμο. Επιτρέπει στους κατόχους του να εισέλθουν σε 171 χώρες χωρίς βίζα», πρόσθεσε η ίδια.

Η απόκτηση παιδιού στην Αργεντινή επιταχύνει επίσης τη διαδικασία υπηκοότητας για τους γονείς. Μέχρι στιγμής, οι Ρώσοι μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα μόνο σε 87 χώρες.

Τα ταξίδια σε πολλές δυτικές χώρες έχουν γίνει πιο δύσκολα για τους Ρώσους από τότε που ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η συμφωνία διευκόλυνσης στην έκδοση θεωρήσεων μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας ανεστάλη, με αποτέλεσμα να χρειάζονται πρόσθετα έγγραφα, αυξημένοι χρόνοι διεκπεραίωσης και πιο περιοριστικοί κανόνες για την έκδοσή τους.

Ο δικηγόρος των τριών γυναικών που συνελήφθησαν την Πέμπτη είπε ότι βρίσκονται κακώς στη φυλακή καθώς κρατούνται ως ύποπτες για «ψευδή τουρισμό». Αυτός είναι ένας όρος “που δεν υπάρχει στη νομοθεσία μας”, είπε ο Christian Rubilar.

Η εφημερίδα La Nacion απέδωσε τη δραματική αύξηση των αφίξεων Ρώσων πολιτών στον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «εκτός από τη φυγή από τον πόλεμο και τις υπηρεσίες υγείας της χώρας τους, οι Ρωσίδες προσελκύονται και από το δικαίωμά τουςτης χωρίς βίζα εισόδου στην Αργεντινή και από την υψηλής ποιότητας ιατρική και ποικιλία των νοσοκομείων» της.

Ο «τουρισμός γέννησης» από Ρώσους πολίτες στην Αργεντινή φαίνεται να είναι μια προσοδοφόρα και καθιερωμένη πρακτική.

Ρωσόφωνος ιστότοπος προσφέρει διάφορα πακέτα για τις μέλλουσες μητέρες που επιθυμούν να γεννήσουν στην Αργεντινή. Ο ιστότοπος διαφημίζει υπηρεσίες όπως εξατομικευμένα σχέδια τοκετών, παραλαβές από το αεροδρόμιο, μαθήματα ισπανικών και εκπτώσεις στο κόστος παραμονής στα «καλύτερα νοσοκομεία της πρωτεύουσας της Αργεντινής».

Τα πακέτα κυμαίνονται από “οικονομική θέση”, που ξεκινούν από 5.000 δολάρια έως πρώτη θέση (15.000 δολάρια).

Με πληροφορίες από ΒΒC

Βαρύτατες οι απώλειες του ρωσικού στρατού τις τελευταίες 15 μέρες εκτιμά το Λονδίνο: Χειρότερα και από την έναρξη του πολέμου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: