Τι συνέβη μεταξύ των Ρώσων και του Κοπελούζου; Η Gazprom αποσύρεται από την ελληνική κοινοπραξία “Προμηθέας Gas”

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου αλ Σίσι προεδρεύει συνεδρίασης με στελέχη της ελληνικής εταιρείας Κοπελούζος. Φωτογραφία Αιγυπτιακή Προεδρία




Πρακτορειακό τηλεγράφημα του γαλλικού πρακτορείου AFP που αναδημοσιεύει στην ιστοσελίδα της η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos σημειώνει ότι «το διοικητικό συμβούλιο της Gazprom αποφάσισε να τερματίσει τη συμμετοχή του στην Προμηθέας Gas Α.Ε.».

Η είδηση αποδίδεται σε πηγή από τη διοίκηση της Gazprom. «Το ρωσικό αέριο παρέχεται στην Ελλάδα σύμφωνα με συμβατικές υποχρεώσεις», ανέφερε.

Η ιστοσελίδα μας σημειώνει ότι πριν από το διαζύγιο μέλη της οικογένειας Κοπελούζου είχαν συναντήσεις με Αμερικανούς εξιωματούχους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με στέλεχος του ελληνικού ομίλου Κοπελούζου στην Αθήνα που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, «πρόκειται για ένα συναινετικό διαζύγιο λόγω, κυρίως, του πολέμου στην Ουκρανία και των ευρωπαϊκών κυρώσεων». Αυτή η απόφαση θα δώσει τέλος σε μια συνεργασία που χρονολογείται από το 1991.

Όμως «η τρέχουσα σύμβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη θα λήξει τον Δεκέμβριο του 2027, όπως έχει προγραμματιστεί», διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Η ποσότητα του ρωσικού φυσικού αερίου «έχει μειωθεί σημαντικά από πέρυσι και η τιμή έχει αυξηθεί», υπενθύμισε ο Έλληνας αξιωματούχος. Ο κλαδικός ελληνικός Τύπος έκανε πρόσφατα αναφορά στο «διαζύγιο» της Gazprom με την Προμηθέας Gas, τονίζοντας ότι ο όμιλος Κοπελούζου θα γίνει εφεξής ο μοναδικός μέτοχός της.

Αυτή είναι «μια αναμενόμενη εξέλιξη» δεδομένων των γεωπολιτικών αλλαγών και της πλήρους αναμόρφωσης της αγοράς φυσικού αερίου στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο ιστότοπος χρηματοοικονομικών πληροφοριών «Mononews».

Ο ελληνικός όμιλος Κοπελούζου έκανε πρόσφατα νέες επενδύσεις σε μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη.

Καταλήγοντας, το δημοσίευμα αναφέρει ότι  η Ελλάδα, παρά τους ιστορικούς δεσμούς της με τη Ρωσία, ως χώρα μέλος της ΕΕ έχει από την επίθεση στην Ουκρανία υποστηρίξει τις δυτικές κυρώσεις που οδήγησαν σε σημαντική μείωση των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: Les Echos – Gazprom pourrait se retirer du consortium grec Prometheus Gas

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: