Τελεία και παύλα: Είναι πρωτίστως πρόβλημα εισβολής και κατοχής… Οι πολίτες να ψηφίσουν για την Κύπρο!

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στη συγκέντρωση της Λάρνακας. Φωτογραφία από το Επιτελείο του




Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΟΓΙΑΤΖΗ*

«Το Κυπριακό πρόβλημα είναι πρωτίστως πρόβλημα εισβολής και κατοχής», έτσι ξεκινά το πρόγραμμα του ανεξάρτητου υποψηφίου για την Κυπριακή Δημοκρατία, Νίκου Χριστοδουλίδη. Με αυτή την πρόταση. Ξεκάθαρα, θα μπορούσε κάποιος να πει.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης στο πρόγραμμά του αναφέρει ότι η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί υπέρτατη προτεραιότητα και υποχρέωση και πως για την επίτευξη της δεν θα φεισθεί μόχθων και θυσιών. Η κυριαρχική ισότητα δύο οντοτήτων, τα δύο κράτη και η συνομοσπονδία ή άλλη διχοτομική επινόηση απορρίπτονται εκ προοιμίου και δεν αποτελούν επιλογές.

Την ίδια ώρα η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς προετοιμάζονται για μια λύση στην βάση των δύο κρατών και εργάζονται συστηματικά γι’ αυτό. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να αντιμετωπίσουμε την τούρκικη αδιαλλαξία; Στο ερώτημα αυτό υπάρχουν απαντήσεις μέσα από το εφτασέλιδο πρόγραμμα του υποψηφίου.

Στόχος είναι η λύση χωρίς στρατεύματα κατοχής, ξένες εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα. Την ίδια στιγμή η λύση θα πρέπει να διασφαλίζει τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ελεύθερη διακίνηση προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων για όλους τους πολίτες.

  • Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και θα εξακολουθήσει να είναι και μετά από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού.
  • Η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομοσπονδιακό, λειτουργικό κράτος, με ευρωπαϊκή φυσιογνωμία προϋποθέτει την μη ύπαρξη κατοχικών στρατευμάτων και όποιων αναχρονιστικών συστημάτων εγγυήσεων ή όποιων άλλων παρωχημένων εξωτερικών εξαρτήσεων που είναι ασύμβατες με το χαρακτήρα ενός πραγματικά ανεξάρτητου και κυριάρχου κράτους που είναι μέλος της ΕΕ.

Η ΕΕ μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει αποφασιστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανέναρξη και ουσιαστική επικουρία των διαπραγματεύσεων. Για να μπορέσουμε να φέρουμε την Τουρκία πίσω στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα μια μεγάλη διπλωματική προσπάθεια για τη λήψη σχετικής πολιτικής απόφασης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τον διορισμό μιας ισχυρής πολιτικής προσωπικότητας με συγκεκριμένους όρους εντολής που θα προβλέπουν την επιδίωξη μιας λύσης στο Κυπριακό που να βασίζεται σε όλα τα πιο πάνω.

Στόχος αυτής της προσπάθειας θα είναι επίσης η ουσιαστική προώθηση μιας αμοιβαία επωφελούς κατάστασης πραγμάτων η οποία θα είναι ωφέλιμη για την ασφάλεια της Ευρώπης, θα δημιουργεί ορθολογικά κίνητρα για την Τουρκία σε θέματα που για την ίδια είναι σημαντικά και που θα δύναται να υλοποιηθούν μόνο μέσα από την επίλυση του Κυπριακού. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε το διεθνές πλαίσιο όπως έχει διαμορφωθεί από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Με αυτό τον τρόπο, λοιπόν, μπορούμε να φέρουμε πίσω την Τουρκία στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο επίτευξης μια λύσης που να στηρίζεται στις δικές μας θέσεις.

Γίνεται σαφές πως ό,τι έχει τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών από τον Γενικό Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών, παραμένει. Κάτι το οποίο αναφέρει και στο βιβλίο του ο Νίκος Χριστοδουλίδης «Οι Γεωπολιτικές Πραγματικότητες στα Σχέδια Λύσης του Κυπριακού (1948-1978)».

Το πλαίσιο Γκουτέρες ως εκ τούτου, ρεαλιστικά μιλώντας, θα αποτελεί και αυτό μέρος του πλαισίου της διαπραγμάτευσης με τα όποια θετικά και αρνητικά του. Τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τα κοινά ανακοινωθέντα στις συνομιλίες, το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, αποτελούν το πλαίσιο διαπραγμάτευσης όταν και εφόσον επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Το Κυπριακό και η ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης και, γενικότερα, της αποτρεπτικής ισχύoς της πατρίδας μας είναι θέματα αλληλένδετα. Θεωρείται σκόπιμο, λοιπόν, να γίνει μια αναφορά μέρους των θέσεων του υποψηφίου σε σχέση με την άμυνα.

Στόχος είναι η στοχευμένη ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύς της Κυπριακής Δημοκρατίας µε περαιτέρω αύξηση των αμυντικών δαπανών, η θεσμοθέτηση και ενίσχυση των αμυντικών συμφωνιών και συνεργασιών µε τρίτες χώρες και η πλήρης αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν μέσα από την ιδιότητά µας ως Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση θα μελετηθεί η αναβίωση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου-Ελλάδας σε επιχειρησιακό επίπεδο και θα διερευνηθεί η προοπτική συμπερίληψής του στους σχετικούς Ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς για την περιοχή μας.

Σημαντική θα είναι η δημιουργία Συμβούλιου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) στην Προεδρία της Δημοκρατίας, για θέματα Ασφάλειας και Αμυντικής Πολιτικής που θα λειτουργεί ως συμβουλευτικό όργανο και θα έχει ως στόχο τη συστηματική μελέτη και υποβολή συγκεκριμένων εισηγήσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για όλα τα θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια της χώρας όπως αυτά προκύπτουν σε περιόδους ειρήνης, έκτακτης ανάγκης, κρίσης ή σύρραξης.

  • Η ενίσχυση της υλοποίησης του εξοπλιστικού προγράμματος της Εθνικής Φρουράς με προτεραιότητα την ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς. Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προκύπτουν από την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ, όπως επίσης και των στρατηγικών σχέσεων με γειτονικά κράτη και Κράτη Μέλη της ΕΕ.

Η επίλυση του Κυπριακού δεν θα επιτευχθεί μέσω της μεταξύ των Ελληνοκυπρίων διαπραγμάτευσης. Η κρισιμότητα των στιγμών επιτάσσει όσο ποτέ άλλοτε την μέγιστη δυνατή ενότητα των πολιτικών δυνάμεων του λαού. Αυτό αναφέρει ο Νίκος Χριστοδουλίδης και αυτό πράττει. Ενότητα για την πατρίδα μας.

Οι προσωπικές φιλοδοξίες και οι μισαλλοδοξίες δεν χωρούν σε αυτές τις εκλογές. Ας αναλογιστούμε όλοι, λοιπόν, τι διακυβεύεται στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, ας μελετήσουμε όλων των υποψηφίων τις θέσεις και με υπευθυνότητα να πάμε να ψηφίσουμε για την Κύπρο μας.

*Πτυχιούχος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οι Τούρκοι ανέλαβαν πρωτοβουλίες αναγνώρισης του ψευδοκράτους των κατεχομένων: Αλλά στην Ελλάδα και την Κύπρο έχουν εκλογές!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: