Τα νταηλίκια του πρώτου πενθημέρου του 2023 προδίδουν την Αγκυρα: Θέλουν «επεισόδιο» που θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις

Από την επόμενη εβδομάδα και πάλι το Πολεμικό Ναυτικό ξεκινά νέες ασκήσεις και ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στο Αν. Αιγαίο και τη Μεσόγειο.




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

Η συμπεριφορά της Τουρκίας το πρώτο πενθήμερο της νέας χρονιάς δείχνει τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει η γείτων να κινηθεί το επόμενο διάστημα και όχι μόνο έως την ημέρα των εκλογών, όπου βεβαίως αναμένεται να κορυφωθεί η εθνικιστική ατζέντα του κ. Ερντογάν.

  • Οι εκτιμήσεις που ακούγονται ολοένα και περισσότερο στην Αθήνα είναι ότι η Τουρκία δεν έχει σκοπό μετά τις εκλογές, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, να εγκαταλείψει το αναθεωρητικό  προφίλ που με τόσο κόπο έχει χτίσει η παρούσα κυβέρνηση, ιδίως αν δεν έχει καταφέρει να κερδίσει κάτι από όλο το φάσμα των διεκδικήσεων που θέτει καθημερινά.

Αυτός είναι και ο λόγος που η συνέχιση της διπλωματικής διεθνοποίησης των Ελληνικών θέσεων θεωρείται άκρως απαραίτητη πολιτική κίνηση και παράλληλα δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια που έχει εκκινήσει ώστε να ενισχυθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε νέα και όχι μεταχειρισμένα μέσα με τα οποία τα στελέχη χτίζουν τα σύγχρονα αποτρεπτικά τείχη.

Καθημερινά νταηλίκια

Αν και έπονται οι ελληνικές εκλογές, το παραπάνω δίπολο θεωρείται άκρως αναγκαίο να μην εγκαταλειφθεί μιας και πρόκειται για δυο κινήσεις οι οποίες έδειξαν πως φέρνουν αποτελέσματα, παρά τα καθημερινά «νταηλίκια» στα οποία προχωρά η γείτων και που, όπως εκτιμούν στρατιωτικοί κύκλοι, θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση.

Η αναθεώρηση του casus belli, που οι Τούρκοι το επεκτείνουν πλέον γεωγραφικά πολύ μακρύτερα από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ακόμη και σε όλη την Κρήτη, το μεταναστευτικό που η παρατεταμένη καλοκαιρία έχει δώσει λαβή στους δουλεμπόρους και τις τουρκικές αρχές να λειτουργούν ως πειρατές στα σύνορά μας, η αποστρατιωτικοποίηση αλλά και το κάδρο των ενεργειακών στη Μεσόγειο, είναι ορισμένοι από τους τομείς πάνω στους οποίους «εργάζεται» η Άγκυρα ώστε να κατασκευαστούν νέα αφηγήματα για τον «κακό» της γείτονα…

Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα ειπώθηκαν από τον πιο έμπιστο σύμβουλο του Τούρκου προέδρου, τον Ιμπαήμ Καλίν, με τα οποία καταδεικνύεται πως η Τουρκία έχει βάλει σκοπό να περιορίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

«Όχι μόνο στα 12 μίλια,  αλλά  και οποιαδήποτε ενέργεια που θα γίνει πάνω από τα 6 μίλια, θα έρθει αντιμέτωπη άμεσα με την ένσταση, την αντίθεση και τη σθεναρή αντίσταση της Τουρκίας. Ας το δηλώσουμε λοιπόν ξεκάθαρα. Δεν είναι ποτέ δυνατόν να το δεχτούμε αυτό, ακόμα και αν δεν πάνε στα 12 μίλια, αλλά στα 6,7,8,9. Αυτό αποκλείεται. Αυτό θα είχε βαριές συνέπειες και για την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, επιθυμούμε και περιμένουμε να μην προσφύγουν σε ένα τέτοιο μονοπάτι. Αν κάνουν βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δεν πρόκειται να το αφήσουμε ποτέ αναπάντητο».

Οι δηλώσεις Καλίν υποδηλώνουν ότι η Τουρκία έχει πάρει την απόφαση να κλιμακώσει πάση θυσία και να δημιουργηθεί το θερμό επεισόδιο, με το οποίο θα συρθεί η Αθήνα σ’ έναν διαπραγματευτικό διάλογο εφ’ όλης της ύλης και του πλαισίου που θέτει η γείτονα.

Το μεταναστευτικό, τα ζητήματα της Θράκης, η αποστρατιωτικοποίηση, είναι θέματα πάνω στα οποία στηρίζεται ο τουρκικός αναθεωρητισμός. Και από την άλλη πλευρά, στο κάδρο έχει τοποθετηθεί το ενεργειακό παιχνίδι στο οποίο η Τουρκία λειτουργεί μόνη της στη Μαύρη θάλασσα και βόρεια της Κυπριακής ΑΟΖ με αμφισβητούμενα αποτελέσματα, την στιγμή που οι παγκόσμιοι παίκτες, έχουν τοποθετήσει την Αθήνα ως ενεργειακό παράγοντα στη Μεσόγειο.

  • Και στο πεδίο τα τουρκικά αντανακλαστικά έχουν προσηλωθεί ιδιαίτερα στον αέρα, με εκατοντάδες παραβιάσεις μέσα σε αυτές τις πέντε πρώτες ημέρες του 2023, οι οποίες έχουν τις 200. Ωστόσο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι στην θάλασσα το τουρκικό πολεμικό ναυτικό παραμένει δεμένο στους ναυστάθμους του και τα ινία των προκλήσεων κρατούν καιρό τώρα τα στελέχη της τουρκικής ακτοφυλακής.

Συνοδεύουν δουλεμπορικά, παρενοχλούν ψαράδες

Αυτοί ήταν και είναι που συνοδεύουν δουλεμπορικά και είναι οι ίδιοι που την εποχή αυτή με αφορμή το ψάρεμα στο ανατολικό Αιγαίο έχουν βάλει σκοπό να παρενοχλούν τους ψαράδες. Ένα τέτοιο επεισόδιο έγινε τα ξημερώματα όπου η τουρκική ακταιωρός επιχείρησε να παρενοχλήσει σκάφος του Λιμενικού, για να βάλει βεβαίως μια απάντηση αποφασιστική και ισχύος από το ελληνικό πλήρωμα. Το γεγονός πως το επεισόδιο με τους προειδοποιητικούς πυροβολισμούς από τα στελέχη του Λιμενικού έγινε στην θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, φανερώνει ένα ακόμη σημείο στο οποίο οι Τούρκοι και στο παρελθόν έχουν θελήσει να δημιουργηθεί θερμό επεισόδιο.

Και επειδή μιλάμε για το θαλάσσιο πεδίο δεν είναι μόνο η «αφωνία» της Τουρκίας σε σχέση με τις προκλήσεις στον αέρα.

  • Είναι χαρακτηριστικό ότι την χρονιά που πέρασε σχεδόν σε καθημερινό επίπεδο και παρά τα χρόνια που έχει στην πλάτη του ο ελληνικός στόλος, κάποιο πλοίο θα βρίσκονταν είτε σε επιφυλακή σε κάποιο νησί, είτε θα λάμβανε μέρος σε εθνική ή διασυμμαχική άσκηση.

Αντιθέτως τα τουρκικά πλοία περιορίστηκαν στο να μετέχουν σε δύο-τρεις μεγάλες ασκήσεις που διαφημίστηκαν αρκετά αλλά δεν φάνηκε η δυναμική του παρελθόντος. Και από τότε όσα κινούνται το κάνουν με ιδιαίτερη προσοχή και τα μάτια στραμμένα προς το ελληνικό πλήρωμα που παρακολουθεί κατά γιάρδα οποιαδήποτε κίνηση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

Η επιφυλακή των «δύο» και τα μόνιμα lock on γκρεμίζουν τις πονηριές της Αγκυρας στο Αιγαίο: Εργαλειοποιούν μια άσκηση με στόχο ένα επεισόδιο

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: