Τουρκικές προκλήσεις σε αέρα και θάλασσα του Αιγαίου: Παραβιάσεις εναέριου χώρου με UAV και σοβαρή παρενόχληση από ακταιωρό

FILE PHOTO: Σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Φωτογραφία: Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής




Το ενοχλητικό και προκλητικό “παιχνίδι” των Τούρκων στο Αιγαίο πήρε σήμερα άλλη διάσταση καθώς εκτός των “συνήθων” υπερπτήσεων σημειώθηκε σοβαρό επεισόδιο παρενόχλησης σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και συγκεκριμένα κοντά στο Φαρμακονήσι.

Το πλήρωμα του σκάφους του Λιμενικού προέβη σε ρίψη προειδοποιητικών βολώνκαι η τουρκική ακταιωρός αποχώρησε προς τα τουρκικά παράλια.

Συνεχείς υπερπτήσεις

Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV που εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και πέταξε, σήμερα, Πέμπτη 5 Ιανουαρίου, στις 14:44, πάνω από την νήσο Παναγιά, στα 19.000 πόδια.

Στη συνέχεια, το ίδιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος πραγματοποίησε υπερπτήση στις 14:47 και πάλι πάνω από την νήσο Παναγιά, ενώ στις 14:50 πάνω από τις Οινούσσες κι ένα λεπτό αργότερα, στις 14:51 και πάλι πάνω από τη νήσο Παναγιά, στα 19.000 πόδια.

Το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Σοβαρή παρενόχληση 

Πρωϊνές ώρες σήμερα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ενώ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών στην θαλάσσια περιοχή  νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, δέχθηκε παρενόχληση από τουρκική ακταιωρό.

Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος η τουρκική ακταιωρός, εκτέλεσε επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού.

Το πλήρωμα του σκάφους του Λιμενικού προέβη σε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα και η τουρκική ακταιωρός αποχώρησε από το σημείο κατευθυνόμενη ανατολικά προς τα τουρκικά παράλια.

 

Υπερπτήση από Τουρκικό μη επανδρωμένο πάνω από την Κανδελιούσσα στις 23.00

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: