Την ερχόμενη Δευτέρα στην Μητρόπολη Αθηνών η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Στο Τατόι η ταφή

Οι γιοί του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος (Δ), Νικόλαος (Κ) και Φίλιππος (Α) εξέρχονται από το Μέγαρο Μαξίμου ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές




Η εξόδιος ακολουθία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, 16Ιανουαρίου 2023 στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Θα ακολουθήσει η ταφή στο κοιμητήριο Τατοΐου. Ο χρόνος της ακολουθίας, της ταφής καθώς και η παραμονή της σορού στην Εκκλησία θα προσδιοριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του εκλιπόντος υπογράφοντά την ως «Προσωπικό Γραφείο Βασιλέως Κωνσταντίνου, Πρώην Βασιλέως των Ελλήνων».

Το μεσημέρι της Τετάρτηης, οι τρεις γιοι του Κωνσταντίνου βρέθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου και συζήτησαν με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη τις λεπτομέρειες της κηδείας του πατέρα τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένειά του ζήτησε να τελεστεί η κηδεία στην Μητρόπολη Αθηνών, που όπως προαναφέρθηκε θα ειναι τελικά και ο τόπος της εξοδίου ακλολουθίας.

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί:

* Ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης,

*Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι,

*Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο Ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία,

*Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει επισήμως στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη,
Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Το συλληπητήριο μήνυμα του πρωθυπουργού  

Στην «πολυκύμαντη διαδρομή» του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου αναφέρθηκε σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια Γκλύξμπουργκ.

Η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Η πολυκύμαντη διαδρομή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σημάδεψε και σημαδεύτηκε από ταραγμένες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του τόπου.

Από τραύματα τα οποία επούλωσαν, ωστόσο, οι επιλογές, η ελεύθερη συνείδηση και η ωριμότητα του λαού μας.

Αλλά και η διακριτική, είναι αλήθεια, στάση του ιδίου σε όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Με τον θάνατό του γράφεται, τώρα, και σε ανθρώπινο επίπεδο, ο τυπικός επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974.

Τον λόγο, πλέον, έχει η Ιστορία. Αυτή θα κρίνει δίκαια και αυστηρά τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής. Γιατί τον άνθρωπο Κωνσταντίνο τον συνοδεύει, ήδη, η θλίψη και ο σεβασμός μπροστά στην απώλεια της ίδιας της ζωής.

Απευθύνω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο τέως βασιλιάς έχει κριθεί από την ιστορία»

Με ανακοίνωση του για τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής:

«Το πολιτειακό ζήτημα στη χώρα μας έκλεισε οριστικά με την αμετάκλητη απόφαση των Ελλήνων στο δημοψήφισμα του 1974 και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ έχει κριθεί ήδη από την Ιστορία.

Η περίοδος που ο τέως ήταν αρχηγός του ελληνικού κράτους έχει μείνει στη μνήμη του ελληνικού λαού με τα μελανότερα χρώματα.

Οι δικές του ευθύνες, δε, ήταν βαριές και ο ρόλος του μοιραίος πυροδοτώντας μια σειρά από πολιτικές εξελίξεις που τραυμάτισαν τη Δημοκρατία και, τελικά, οδήγησαν στη Δικτατορία.

Σε ανθρώπινο επίπεδο ωστόσο εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

ΜέΡΑ25: «Δεν θα ανεχθούμε την παραμικρή θεσμική εκτροπή»  

Την επικείμενη ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σχολιάζει με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.

«Το ΜέΡΑ25 σέβεται ανθρώπινα τον κάθε θάνατο. Δεν θα ανεχθούμε όμως την παραμικρή θεσμική εκτροπή που θα συνιστούσε είτε η ταφή του Κωνσταντίνου Γκλύξμπουργκ στο Τατόι, το οποίο ο λαός πλήρωσε ακριβά για να περάσει στην κυριότητά του, είτε ταφή δημοσία δαπάνη για πολίτη που δεν δέχθηκε ποτέ την συνταγματική νομιμότητα που διέπει το εν λόγω δημόσιο», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η αιτία θανάτου

Ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος πέθανε από σοβαρή πολυοργανική ανεπάρκεια σε ηλικία 83 ετών το βράδυ της Τρίτης

Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ γεννήθηκε στην Αθήνα στο Παλαιό Ψυχικό στις 2 Ιουνίου 1940 και ήταν ο μοναχογιός του βασιλιά Παύλου Α’ και της βασίλισσας Φρειδερίκης.

Τον Απρίλιο του 1941, με την αρχή της Γερμανικής Κατοχής, ο Κωνσταντίνος και η οικογένειά του έφυγαν από την Ελλάδα και επανήλθαν 5 χρόνια αργότερα μετά το δημοψήφισμα της 1ης Σεπτεμβρίου.

Το 1947 ορίστηκε διάδοχος του θρόνου, μετά την ενθρόνιση του πατέρα του Παύλου ως ο μοναδικός άρρεν απόγονος του βασιλιά, όπως όριζαν οι συνταγματικές διατάξεις.
Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του στις 6 Μαρτίου του 1964, ο Κωνσταντίνος ορκίστηκε ως ο νέος βασιλιάς της Ελλάδος.

Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα.

Παντρεύτηκε την πριγκίπισσα της Δανίας Άννα-Μαρία, τριτότοκη κόρη τού βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου Θ’. Ο γάμος έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1964. Απέκτησαν πέντε παιδιά, την Αλεξία, τον Παύλο, τον Νικόλαο, την Θεοδώρα και τον Φίλιππο.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

143 χρόνια ιστορίας, 23 τάφοι στο Κοιμητήριο του Τατοϊου: Όλες οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την ταφή του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: