Στις 14 Μαΐου οι εκλογές στην Τουρκία: Ο Ερντογάν συνεχίζει τις πραξικοπηματικές ενέργειες και θέτει για τρίτη φορά υποψηφιότητα

FILE PHOTO: Ο Ταγίπ Ερντογάν απευθύνεται στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, 4 Ιανουαρίου 2023. Φωτογραφία: Τουρκική Προεδρία




Επιβεβαίωσε τελικά σήμερα (Κυριακή, 22 Ιανουαρίου) τις φήμες για εκλογές την 14η  Μαΐου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνάντησή του με του νέους της Προύσας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «όλα θα τελειώσουν» στις 14 Μαΐου, υπονοώντας και επιβεβαιώνοντας ότι αυτή θα είναι η ημερομηνία των εκλογών.

«Είμαι ευγνώμων στον Θεό που θα περπατήσουμε δίπλα-δίπλα μαζί σας, μαζί με τη νεολαία μας που ψηφίζει για πρώτη φορά, στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα για τον ισλαμιστή ηγέτη, καθώς προκύπτουν νομικά θέματα και κωλύματα όσον αφορά στη διαδικασία των πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με το Τουρκικό Δίκαιο, για να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές χρειάζεται απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και 360 ψήφοι τουλάχιστον. Αυτές όμως δεν τις έχει το κυβερνών κόμμα.

Ένα άλλο εξίσου σοβαρό εμπόδιο που συζητείται ιδιαίτερα από την αντιπολίτευση είναι εάν έχει τελεκά δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη θητεία ως πρόεδρος.
Και πάλι εκεί υπάρχουν πολλές νομικές αντιρρήσεις. Θεωρούν ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έχει ήδη εκτίσει δύο φορές τη θητεία του ως πρόεδρος και το Σύνταγμα της Τουρκίας και το παλιό και το καινούριο τονίζουν ότι ο πρόεδρος μπορεί να εκτίσει μόνο δύο δύο θητείες.

Βέβαια, η φιλοκυβερνητική παράταξη και όλοι οι νομικοί που την συμβουλεύουν, θεωρούν ότι η πρώτη θητεία του προέδρου ήταν υπό άλλο σύστημα και η δεύτερη θητεία με άλλο σύστημα, άλλα ήταν τα καθήκοντα του, άλλαξε η εκτελεστική εξουσία και γι αυτό τον λόγο θεωρούν ότι η υποψηφιότητά του για τρίτη φορά είναι απόλυτα νόμιμη.

Για να μπορέσει ο τούρκος Πρόεδρος να αλλάξει το Σύνταγμα και να αλλάξει και η πρόβλεψη αυτή χρειάζονται 400 ψήφοι που δεν τις έχει. Όμως φαίνεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει τις διευρυμένες εξουσίες προκειμένου να πετύχει το στόχο του.

Τι θα γίνει στην Ελλάδα

Η ημερομηνία των τουρκικών εκλογών είναι άρρυκτα συνδεδεμένη με εκείνη των ελληνικών. Κι αυτό διότι παρά τα όσα λέει δημόσια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα ήθελε να υπάρχει ακυβερνησία στην Ελλάδα σε προεκλογική περίοδο στην Τουρκία.

Σύμφωνα με  αποκλειστικό ρεπορτάζ της HellasJournal, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου λένε πως το ενδεχόμενο 14ης Μαΐου το σκέφτεται πολύ σοβαρά ο πρωθυπουργός.

Με δεδομένο ότι την πρώτη Κυριακή  πολύ δύσκολα θα υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί,  ότι δεν θα πρέπει να έχει διακινδυνεύσει ένα διάστημα ακυβερνησίας στις κρίσιμες τελευταίες προεκλογικές εβδομάδες της Τουρκίας που δεν αποκλείεται να έχουν εντονότατες προκλήσεις προς τη χώρα μας.

 

Τρομακτική αποκάλυψη Nordic Monitor: Ο Ιμπραήμ Καλίν ήταν ενεργό μέλος του Quds Force, παραρτήματος των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης στην Τουρκία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: