Σταθερό το όχι από τον Μενέντεζ στα F-16 της Τουρκίας: “Η κυβέρνηση του Μπάιντεν έχει βάλει ένα μεγάλο καρότο μπροστά από τον Ταγίπ Ερντογάν”

epa10411718 US President Joe Biden jokes around during a ceremony to celebrate the Golden State Warriors for their 2022 NBA championship in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 17 January 2023. EPA, SHAWN THEW




Το Politico αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ (Bob Menendez) δεσμεύεται να συνεχίσει να μπλοκάρει την αγορά μαχητικών F-16 από την Τουρκία έως ότου η Άγκυρα βελτιώσει το ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σταματήσει να απειλεί περιφερειακούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τίτλος του δημοσιεύματος: «Menendez goes cold Turkey», στο καθημερινό newsletter της πολιτείας της Νέας Ιερσέης (New Jersey).

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Μπάιντεν (Biden) επεξεργάζεται την πώληση 40 F-16 στην Τουρκία καθώς και ξεχωριστά F-35 στην Ελλάδα μία εξέλιξη που πρώτη μετέδωσε η Wall Street Journal την Παρασκευή και επιβεβαίωσε στο Politico άτομο που γνωρίζει από κοντά τις εξελίξεις.

Σε ανακοίνωση προς τον Τύπο από το γραφείο του Menendez αναφέρεται ότι ο Γερουσιαστής εμμένει στην άποψή του για την μη πώληση των F-16 και του πακέτου αναβάθμισης προς την Τουρκία.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Με τίτλο «Can US F-16s break the impasse blocking Finland and Sweden NATO membership, το περιοδικό Washington Examiner παραθέτει άποψη του Jamie McIntyre αναφορικά την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Όπως αναφέρεται, η κυβέρνηση Μπάιντεν εντείνει τις προσπάθειες να κινητοποιήσει τον απείθαρχο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ να αποσύρει τις αντιρρήσεις του για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Σημειώνεται ότι η Ουγγαρία θα εγκρίνει την ένταξη των δύο χωρών τον επόμενο μήνα.

Η Διοίκηση Biden έχει βάλει όμως ένα μεγάλο καρότο μπροστά από τον Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) καθώς η Τουρκία αγχώνεται να αγοράσει 40 F-16 από την Lockheed Martin μαζί με 80 πακέτα αναβάθμισης F-16.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η πώληση των F-16 στην Τουρκία, συνοδεύεται από ξεχωριστή πώληση F-35 προς την Ελλάδα, σε μια προφανή προσπάθεια να κατευνάσει την κυβέρνηση της Αθήνας αναφορικά με την μεταφορά όπλων στον αντίπαλό της στο ΝΑΤΟ.

Παρατίθεται η σχετική δήλωση του αναπληρωτή εκπροσώπου του State Department Vedant Patel, και σχολιάζεται ότι το Κογκρέσο, κατά πάσα πιθανότητα, θα μπλοκάρει την πώληση έως ότου η Τουρκία εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Ήδη ο Γερουσιαστής Μενέντεζ (Menendez) έχει δηλώσει την αντίθεση του στην πώληση επικαλούμενος το επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. 

Έξω φρενών ο Τζον Μπόλτον με τον Ερντογάν: Δεν συμπεριφέρεται ως σύμμαχος, επαρκής η βάση για την αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: