Σκληρά λόγια για το γερμανικό Spiegel: Με αφορμή την απολογία για τον υποτιθέμενο “θάνατο” στον Έβρο του κοριτσιού-πρόσφυγα από τη Συρία

Εικόνα από το σημείο όπου εντοπίστηκαν οι μετανάστες στον Εβρο. Photo screenshot via OPEN TV




Η εκτενής ανταπόκριση του Ferry Batzoglou από την Αθήνα στην Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται αρχικά στη δραστηριότητα της Baidaa Al Saleh ως influencer στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και τη σχέση της με τον Σύριο Iyad Aldarwish με τον οποίο ζει στη γερμανική πόλη Bischheim.

Στη συνέχεια κάνει λόγο για το 4.541 λέξεων δημοσίευμα του SPIEGEL με τίτλο «Η υπόθεση Μαρία – Η επεξεργασία» ως προς την έρευνα του περιοδικού για το θέμα, σε συνέχεια του σχετικού άρθρου της 10ης Αυγούστου 2022 και των δηλώσεων που ακολούθησαν εκ μέρους του Έλληνα Υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, σχολιάζοντας εν συνεχεία, μεταξύ άλλων:

«Δεν είναι σαφές για το SPIEGEL το κατά πόσον υπήρξε ποτέ η Μαρία. Η μόνη ευθύνη για την είδηση του θανάτου μετατίθεται σε “μέλος της διεύθυνσης του τμήματος Διεθνών Θεμάτων”.

Το SPIEGEL δεν αναφέρει ονόματα,”γιατί εμείς ως εκδοτικός οργανισμός θεωρούμε τους εαυτούς μας υπεύθυνους για το λανθασμένο ρεπορτάζ“, όπως εξήγησαν από το SPIEGEL σε σχετική ερώτηση της FAZ.

Πρόκειται όμως για τον Maximilian Popp, 36 ετών, ο οποίος εργάζεται στο SPIEGEL από το 2010, είναι αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Θεμάτων και δημοσιογράφος που γνωρίζει καλά το Μεταναστευτικό και την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο Popp μετέφρασε στα γερμανικά το πρώτο άρθρο για την υπόθεση της Μαρίας, το επιμελήθηκε, το συμπλήρωσε και περιέλαβε το όνομά του ως ενός εκ των συντακτών του.

Ο Έλληνας συντάκτης του άρθρου, ο οποίος επίσης δεν κατονομάζεται, είναι ο Γιώργος Χρηστίδης, 46 ετών, ο οποίος εργάζεται ως freelancer στο SPIEGEL από το 2012. Στο μεταξύ έχει γίνει μόνιμος συνεργάτης και ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με το θέμα της Μετανάστευσης στην περιοχή.

Σύμφωνα με το SPIEGEL, ο Χρηστίδης αναφέρθηκε στο αγγλικό κείμενό του στο θάνατο του παιδιού σε πλάγιο λόγο, στη γερμανική εκδοχή όμως των άρθρων -δηλαδή αυτή που συνέγραψε ο Popp- ο θάνατος παρουσιαζόταν ως βεβαιότητα».

Ο αρθρογράφος εξηγεί ότι το SPIEGEL επικαλούμενο «εμπιστευτικές διαδικασίες ή έγγραφα» δεν θέλησε να απαντήσει σε ερώτηση της FAZ σχετικά με τους λόγους, απορρίπτοντας και αίτημα της FAZ να δώσει το πρωτότυπο κείμενο του Χρηστίδη στα αγγλικά.

Τίτλος: «Το SPIEGEL και το δήθεν νεκρό κορίτσι» και,
Υπότιτλος: «Σε τέσσερα άρθρα του το περασμένο καλοκαίρι, το περιοδικό έγραψε για τον υποτιθέμενο θάνατο της “Μαρίας”, του κοριτσιού-πρόσφυγα από τη Συρία. Στο τέλος της χρονιάς, το SPIEGEL απέσυρε τα άρθρα: Περιείχαν πολλά λάθη, αυτό αποκάλυψε η μετέπειτα εσωτερική έρευνα, ελέχθη τότε. Ωστόσο, η έκταση των ψευδών ειδήσεων συγκαλύπτεται. Μία ανάλυση».

ΠΗΓΗ: Ferry Batzoglou από την Αθήνα στην Frankfurter Allgemeine Zeitung

Ο Τζόρτζ Όσμπορν παίζει ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι ως πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, αποκαλύπτει η εφημερίδα The Telegraph: Τα Γλυπτά έχουν γίνει εμπόδιο…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: