Ο Τζόρτζ Όσμπορν παίζει ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι ως πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, αποκαλύπτει η εφημερίδα The Telegraph: Τα Γλυπτά έχουν γίνει εμπόδιο…

File Photo epa05370654 George Osborne delivers a speech at the Mansion House in London, Britain. EPA, WILL OLIVER




Σε εκτενές άρθρο στην εφημερίδα The Telegraph, με την υπογραφή του Gordon Rayner σχολιάζεται ότι η προθυμία του πρώην καγκελάριου να στείλει τα Ελγίνεια Μάρμαρα πίσω στην Ελλάδα θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο και σε άλλα ιδρύματα.

Τίτλος του κειμένου: «Ο George Osborne παίζει ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι ως πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου» – George Osborne is playing a risky game as chairman of the British Museum

Το παιχνίδι που παίζει ο Τζόρτζ Όσμπορν (Osborne) μπορεί να καθορίσει ολόκληρο το μέλλον των καλύτερων πολιτιστικών θησαυρών της χώρας, αναφέρεται χαρακτηριστικά. […] Τα Ελγίνεια Μάρμαρα έχουν γίνει εμπόδιο, αναφέρει στη συνέχεια το άρθρο.

Αν το μουσείο ‘δείξει τη μύτη του’ στην υψηλού προφίλ εκστρατεία της Ελλάδας για την επιστροφή των γλυπτών, θα μπορούσε να χάσει δωρητές ευαίσθητους στους ανέμους της πολιτιστικής αλλαγής. [..] Σημαντικό μέρος των χρημάτων που χρειάζεται ο Osborne είναι πιθανό να προέλθει από τις ΗΠΑ (το Βρετανικό Μουσείο έχει έναν αμερικανικό βραχίονα συλλογής κεφαλαίων από τους Αμερικανούς φίλους του) – μια χώρα που δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στις ιστορικές αξιώσεις της Βρετανίας για την κυριότητα των μαρμάρων. [..]

Από την άλλη πλευρά, οι πολιτιστικά συντηρητικοί δωρητές θα μπορούσαν να αποσύρουν τη χρηματοδότησή τους εάν τα μάρμαρα παραδοθούν, όχι μόνο λόγω των επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει αυτό στα άλλα μουσεία της χώρας, τα οποία θα μπορούσαν γρήγορα να αδειάσουν από τα αποκτήματα της αποικιοκρατικής εποχής. Υπάρχει επίσης ένας νόμος, ειδικά για το Βρετανικό Μουσείο, ο οποίος εμποδίζει την παραχώρηση αντικειμένων των συλλογών του.

Εν προκειμένω, σύμφωνα με το άρθρο, η λύση του Osborne είναι να προτείνει ένα μερικό δανεισμό των γλυπτών στην Αθήνα με αντάλλαγμα τον αμοιβαίο δανεισμό κάποιων δικών της θησαυρών, όπως αρχαία κεραμικά.

Ένα σενάριο προβλέπει ότι το ένα τέταρτο των μαρμάρων του Έλγιν θα αποστέλλεται στο ειδικά κατασκευασμένο Μουσείο της Ακρόπολης, ακριβώς κάτω από τον ίδιο τον Παρθενώνα, για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα, ίσως πέντε χρόνια, μετά το οποίο θα επιστρέφονται, και ένα άλλο τέταρτο θα πηγαίνει στην Ελλάδα, και ούτω καθεξής.

Ο Γεραπετρίτης και ο Μητσοτάκης έχουν ξεκαθαρίσει ότι η ιδέα είναι αδιέξοδη. Απλώς δεν θα μπορούσαν να την πουλήσουν στον ελληνικό λαό ως “νίκη” και οι δύο πλευρές αποδέχονται ότι μόνο μια συμφωνία “win-win” έχει πιθανότητες επιτυχίας. Οι Έλληνες ανέκαθεν έλεγαν ότι θέλουν την επιστροφή όλων των μαρμάρων  και ότι η Βρετανία δεν μπορεί να τα δανείσει, επειδή, στα ελληνικά μάτια, δεν της ανήκουν εξαρχής. Υπάρχουν όμως ενδείξεις μετακίνησης της ελληνικής θέσης, οι οποίες καθιστούν μια συμφωνία μια πραγματική πιθανότητα.

Ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται ότι είναι ικανοποιημένος με μια προσέγγιση διπλής κατεύθυνσης, κατά την οποία το ζήτημα της νομικής ιδιοκτησίας συζητείται εντελώς χωριστά από το ζήτημα του τόπου όπου βρίσκονται φυσικά τα μάρμαρα. Και ενώ οι Έλληνες δεν θα δεχθούν την πρόταση του Osborne “ένα τέταρτο κάθε φορά”, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να πάρουν ίσως τα μισά γλυπτά κάθε φορά, εν μέρει επειδή χωρίζονται λογικά σε δύο διαφορετικές ομάδες – τα τρισδιάστατα γλυπτά από το τριγωνικό αέτωμα του κτιρίου και τα ανάγλυφα που αποτελούσαν μια ζωφόρο γύρω από τις τέσσερις πλευρές του Παρθενώνα.

Η επανένωση των γλυπτών του αετώματος, για παράδειγμα, θα αποτελούσε σίγουρα μια πραγματική επιτυχία για τους Έλληνες.

Υπάρχει μεγάλη συζήτηση στον κόσμο των επιμελητών σχετικά με το αν ο Osborne είναι σοβαρός ή αν έχει κάνει μια πρόταση που ξέρει ότι θα απορριφθεί, μόνο και μόνο για να μπορέσει να καθησυχάσει τους υποψήφιους δωρητές λέγοντάς τους: “Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα“. Είναι μια κυνική άποψη για τα κίνητρά του, αλλά ίσως αναπόφευκτη, δεδομένου του παρελθόντος του ως υπουργού του υπουργικού συμβουλίου.

Όσοι γνωρίζουν τον Osborne επιμένουν ότι η προσφορά του είναι γνήσια και ότι πιστεύει ότι οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα θα αποδειχθούν, τελικά, επιτυχείς. Οι γνώστες λένε ότι έχει επίσης τη σιωπηρή υποστήριξη των υπουργών της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι η υπουργός Πολιτισμού, Michele Donelan, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι τα μάρμαρα “ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο” και ότι το να τους επιτραπεί να φύγουν από τη χώρα θα “άνοιγε την πύλη για το ζήτημα ολόκληρου του περιεχομένου των μουσείων μας”.

Ο Osborne έχει επίσης την υποστήριξη των διαχειριστών του μουσείου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η κλασικίστρια Dame Mary Beard, η οποία πιστεύει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν ευκαιρία και όχι πρόβλημα. “Οι αξιώσεις επιστροφής θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όχι μόνο ως ενοχλήσεις, αλλά ως δυνατότητες μεταρρύθμισης της σχέσης του μουσείου με άλλες ομάδες συμφερόντων και άλλα μέρη του κόσμου“, δήλωσε στην Telegraph. [..].

Ακολούθως, σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας από τους λίγους κεντροδεξιούς ηγέτες στην ΕΕ, γεγονός που τον καθιστά χρήσιμο σύμμαχο του Ηνωμένου Βασιλείου, ιδίως αν επανεκλεγεί στις γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν την άνοιξη. Είναι αγγλόφιλος και έχει ζήσει στο παρελθόν στο Λονδίνο, και η Βρετανία καλά θα κάνει να τον κρατήσει κοντά της.

Η συζήτηση για την επιστροφή των Ελγινείων Μαρμάρων είναι πιθανό να εμφανιστεί στην προεκλογική εκστρατεία του Μητσοτάκη, και αν, όπως αναμένεται, κερδίσει, θα διπλασιάσει τις προσπάθειές του για την επίτευξη συμφωνίας, αν και το χρονοδιάγραμμα είναι πιθανότερο να είναι χρόνια παρά μήνες, σύμφωνα με πηγές και στις δύο πλευρές.

Υπάρχει ένα πρόσθετο οικονομικό κίνητρο για τον ‘Osborne’ να κουνήσει το κεφάλι σε μια συμφωνία. Ο αμοιβαίος δανεισμός αντικειμένων από την Ελλάδα στο Βρετανικό Μουσείο θα προσφερόταν για εκθέσεις-κλειδιά με αντικείμενα που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ενώ το μουσείο δεν μπορεί να χρεώνει τη γενική είσοδο, μπορεί να χρεώνει την είσοδο σε προσωρινές εκθέσεις.

Επίσης, τονίζεται ότι ο Rishi Sunak απέκλεισε αλλαγές στον νόμο του 1963 για το Βρετανικό Μουσείο, ο οποίος απαγορεύει στο μουσείο να χαρίζει αντικείμενα, αλλά πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις πιστεύουν ότι αυτή η γλώσσα θα είναι το κλειδί για οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία. Περιμένετε λέξεις όπως “δάνειο” να εξαλείφονται ενώ γίνεται πολύς λόγος για “εταιρική σχέση”. [..]

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα The Telegraph – George Osborne is playing a risky game as chairman of the British Museum

Ποια είναι η εναλλακτική Μπάιντεν στο βέτο Μενέντεζ για τα F-16 της Τουρκίας: Θα επιχειρήσει μετωπική; Κι αν χάσει τι θα γίνει;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: