Σε βαθιά κατάψυξη τα εξοπλιστικά; Nεφελώδη προγνωστικά για τις ΜΕΚΟ, από κόσκινο το μωσαϊκό για τις κορβέτες

Όσα προγράμματα αφορούν την ενίσχυση του στόλου βρίσκονται στον αέρα διότι όλα κρίνονται από τις εκλογές και την ημερομηνία που θ’ ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL, Αθήνα
Θα προχωρήσει ή όχι το πρόγραμμα των κορβετών; Θα προχωρήσει ή όχι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων φρεγατών ΜΕΚΟ;

Τελικά θα προχωρήσει κάτι μέχρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει ν’ ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών;

Μήπως όσοι ομιλούν στη Λεωφόρο Μεσογείων για τοποθέτηση των προγραμμάτων που αφορούν την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και κυρίως του στόλου σε βαθιά κατάψυξη, δικαιωθούν μέσω του κενού ανάμεσα στην άτυπη προεκλογική περίοδο, την επίσημη και τη συνέχεια μέχρι την ολοκλήρωση της διπλής κάλπης και τον ορισμό νέου κυβερνητικού σχήματος;

  • Μήπως στις τελευταίες συσκέψεις στο υπουργείο Εθνικής άμυνας τηρείται στάση αναμονής, αρχικά για την πλήρη ενημέρωση και μελέτη από τα πρόσωπα που αποτελούν τη νέα στρατιωτική ηγεσία Στρατού Ξηράς και Πολεμικού Ναυτικού και παράλληλα ο χρόνος αυτός τρέχει μέχρι την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών;

Το χειροπιαστό στην παρούσα, κρίσιμη για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων στιγμή, είναι ότι κάθε μέρα που περνά «ροκανίζεται» ο χρόνος για την ενεργοποίηση της προαίρεσης που αφορά την 4η Belh@rra. Το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο αποφάσισε πως με αυτό τον τύπο πλοίου αλλάζει σελίδα το Πολεμικό Ναυτικό. Όμως για την κλάση ΚΙΜΩΝ η πρόταση που υπήρξε πριν τις κρίσεις ήταν ότι ο στόλος χρειάζεται και την τέταρτη φρεγάτα.

Ανατροπή με τις ΜΕΚΟ;

Από την άλλη πλευρά ένα πρόγραμμα που θεωρούνταν άκρως σημαντικό και πολύ ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, αυτό του εκσυγχρονισμού μέσης ζωής των υφιστάμενων φρεγατών ΜΕΚΟ, περνά και πάλι την «ιερά εξέταση» της δεύτερης σκέψης, την στιγμή μάλιστα όπως λέγεται από αρμόδιους κύκλους, που ένας εκ των μνηστήρων κινείται με τρόπο ανατροπής των έως σήμερα δεδομένων.

  • Με άλλα λόγια το επόμενο βήμα για τις ΜΕΚΟ δείχνει «νεφελώδες» και ανοιχτό παρά το γεγονός πως ο φάκελος των φρεγατών κλάσης ΥΔΡΑ είχε κλείσει με την επιχειρησιακή αξιολόγηση από το ανώτατο ναυτικό συμβούλιο όπου καταδείκνυε την επιλογή της κοινοπραξίας TKMS- ThalesNetherlands ως την πιο συμφέρουσα από την οικονομική πλευρά, αλλά και με την λογική πως σ’ ένα πρόγραμμα τόσο υψηλού ρίσκου ο κατασκευαστής μπορεί να το περιορίσει.

Αν τα παραπάνω επιβεβαιωθούν με επίσημο τρόπο τότε βρισκόμαστε μπροστά σε μια συνολική αλλαγή πλεύσης η οποία φανερώνει πολλά για το μέλλον του πολεμικού ναυτικού και του στόλου, ο οποίος έχει ήδη πολλά προβλήματα και σίγουρα δεν μπορεί να δεχτεί κι άλλα.

Με δεδομένο όμως πως ανταγωνιστές φέρονται να αιτούνται νέες συναντήσεις και κατάθεση πρότασης, συν «ενισχυτικές υποσχέσεις» για τις ΜΕΚΟ, δείχνει πως οι πιέσεις να βρεθεί και γι’ αυτούς χώρος στον πολύπαθο ελληνικό στόλο είναι πολλές.

Το δίκοπο μαχαίρι των κορβετών

Σ’ ότι αφορά τις νέες μονάδες επιφανείας και το πρόγραμμα των κορβετών εκεί είναι που ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια ποιες είναι οι προθέσεις του πρωθυπουργού. Για τις κορβέτες «ναυμαχούν» καιρό τώρα οι Γάλλοι με τις Gowind και οι Ιταλοί με τις Doha. Οι μεν πρώτοι συνομιλούν και είναι κοντά με το νέο ιδιοκτήτη των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και οι δεύτεροι συνομιλούν με την εταιρεία ΟΝΕΧ για τα ναυπηγεία Ελευσίνας.

  • Το ζήτημα εδώ ίσως θυμίζει δίκοπο μαχαίρι διότι από τη μια πλευρά μια απόφαση η οποία συνδέεται άμεσα με τα ελληνικά ναυπηγεία αυτομάτως δίνει πόντους στην κυβέρνηση εν μέσω της άτυπης προεκλογικής περιόδου μιας και οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων βρίσκονται εδώ και χρόνια σ’ ένα καθεστώς αβεβαιότητας ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν λάβει πολλές υποσχέσεις για το εργασιακό τους μέλλον.

Από την άλλη όμως το ζήτημα κορβέτες θεωρείται ένα «μωσαϊκό» που πρέπει το κάθε κομμάτι να ταιριάζει με το άλλο. Ενίσχυση του στόλου. Διάσωση των ελληνικών ναυπηγείων- ενός εκ των δυο. Αμυντική συμφωνία με την χώρα από την οποία προέρχεται ο κατασκευαστής.

Οι προ ωρών διπλωματικές εξελίξεις ανάμεσα σε Ιταλία και Λιβύη σίγουρα δεν γίνονται απόλυτα αρεστές στην Αθήνα από την στιγμή που η πρωθυπουργός της Τζόρτζια Μελόνι υπέγραψε συμφωνίες (σ.σ. παρά την επισήμανση της Ιταλίδας πρωθυπουργού «ν’ αποφεύγονται επιρροές που αποσταθεροποιούν τη Λιβύη) με τη μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης η οποία είναι προσκολλημένη στην Άγκυρα.

Τα πάντα προσμετρώνται αυτό το διάστημα και οι αποφάσεις για νέες μονάδες επιφανείας είναι κάτι που προσμένει το προσωπικό στο ναύσταθμο το οποίο βλέπει κάθε μέρα τον γερασμένο και με προβλήματα στόλο που προσπαθεί να διατηρήσει ζωντανό…

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

Η Ελλάδα δεν μπορεί να στείλει τα δικά της Leopard στην Ουκρανία: Με αυτόν τον γείτονα, την επιθετική Τουρκία, δεν περισσεύει κανένα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: