“Σε περίπτωση εκλογής μου θα στείλω το πρόγραμμα μου σε όλα τα κόμματα, εκτός του ΕΛΑΜ”: Ο Χριστοδουλίδης απαντά στις “κραυγές” των αντιπάλων του

Οι υποψήφιοι στο debate του ΡΙΚ. Διακρίνονται οι Χριστος Χριστου του ΕΛΑΜ, Ανδρέας Μαυρογιάννης, Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ και Νίκος Χριστοδουλίδης. Φωτογραφία via ΡΙΚ




Στην αντεπίθεση πέρασε το επιτελείο του Νίκου Χριστοδουλίδη, που απαντά στα πυρά συνυποψηφίων του με αφορμή το χθεσινό debate, στο οποίο έγινε λόγος για “συνεργασίες” με το εθνικιστικό ΕΛΑΜ.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση εκλογής του θα στείλει το πρόγραμμα διακυβέρνησης της Κύπρου σε όλα τα κόμματα, εκτός του ΕΛΑΜ. Διέψευσε ότι δέχεται συνεργασία με το εν λόγω κόμμα. Απάντησε μάλιστα με έντονο τρόπο σε δημοσιογράφο του ραδιοφωνικού σταθμού της εφημερίδας Πολίτης (παρακάτω το audio).

Σε τοποθέτησή του στην δημοσιογράφο Κατερίνα Ηλιάδη, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι:

«Μετά την εκλογή μας, εάν και εφόσον ο κυπριακός λαός μας τιμήσει με την ψήφο του θα μιλήσω με όλα τα κόμματα εκτός του ΕΛΑΜ με το οποίο υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες και εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία».

Σε σχόλιο της δημοσιογράφου ότι στο debate είπε ότι μπορεί να συνεργαστεί με το κόμμα, o κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι δεν είπε κάτι τέτοιο.

«Ξέρω καλά τι λέω, είπα ότι θα απαντήσω με το προεκλογικό μου πρόγραμμα στο ερωτηματολόγιο που είπε ότι θα στείλει ο κ. Χρίστου στους δύο τελικούς υποψήφιους σε περίπτωση που ο ίδιος δεν πάει στον δεύτερο γύρο».

 

Σε ανακοίνωση του Επιτελείου του, αναφέρονται τα εξής:

Οι πολίτες που παρακολουθούν τον δημόσιο διάλογο στην προεκλογική εκστρατεία ξέρουν πολύ καλά και τις ξεκάθαρες θέσεις και το πρόγραμμα του ανεξάρτητου υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ο πολίτικος του λόγος και η παράθεση των θέσεων του, μακριά από στείρες, μηδενιστικές και πολωτικές πολίτικες αντιπαραθέσεις όπως υποσχέθηκε, δεν είναι λόγος διχαστικός ή τοξικός. Οι χαρακτηρισμοί και οι απαξιωτικές επιθέσεις είναι για όσους νιώθουν αδύνατοι να πείσουν. Δεν θα ακολουθήσουμε.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας χωράει και το ΕΛΑΜ, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε:

«Εμείς είμαστε εδώ για να ενώσουμε τον κυπριακό λαό. Δεν είμαστε εδώ για να αποκλείσουμε κανέναν και είμαστε έτοιμοι μέσα από μια συλλογική προσπάθεια στη βάση ενός συγκεκριμένου προεκλογικού προγράμματος. Οι όποιοι διοριστούν στο Υπουργικό Συμβούλιο θα κληθούν να εφαρμόσουν το προεκλογικό πρόγραμμα του υποψηφίου».

Σε ερώτηση εάν θα μπορούσε να διορίσει υπουργούς που προέρχονται από το ΕΛΑΜ στην κυβέρνησή του, εάν το κόμμα συμφωνεί με το προεκλογικό του πρόγραμμα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε:

«Οι διορισμοί στο Υπουργικό Συμβούλιο δεν θα γίνουν μετά από συνεννόηση με τα κόμματα. Θα γίνει ανταλλαγή απόψεων, θα ακουστούν εισηγήσεις, αλλά ο τελικός λόγος για το Υπουργικό και η ευθύνη ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν είναι θέμα να σου δοθούν ονόματα, είτε από τα κόμματα που σε στηρίζουν είτε από τα κόμματα που δεν σε στηρίζουν».

Πρόσθεσε ότι «έχω ακούσει τον κ. Χρίστου που είπε πως σε περίπτωση που δεν θα είναι στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών θα απευθυνθεί στους δύο υποψηφίους που θα είναι με ερωτηματολόγιο. Θα απαντήσω με το προεκλογικό μου πρόγραμμα».

Είναι φανερό ότι δεν είπε σε κανένα σημείο ότι θα συνεργαστεί με τους Κύπριους εθνικιστές.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Έτοιμος από την πρώτη μέρα να εργαστεί για να δοθούν λύσεις σε καίρια ζητήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος δήλωσε ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη διάρκεια του προεκλογικού debate που μεταδόθηκε από το ΡΙΚ.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως τα τρία θέματα που θα αντιμετωπίσει πρώτα εφόσον οι πολίτες τον τιμήσουν με την ψήφο τους είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας, το Κυπριακό και το μεταναστευτικό.

Σε ότι αφορά στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είπε ότι θα προχωρήσει αν εκλεγεί σε αύξηση στις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων, μείωση της εισφοράς στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις όσων δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος, αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος, επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης ώστε να μειωθεί το κόστος ενέργειας και πλήρη αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε επίσης την ανάγκη να γίνει φορολογικός μετασχηματισμός με τη συμβολή εξειδικευμένου οίκου από το εξωτερικό, τονίζοντας ότι η τελευταία φορά που έγινε φορολογική μεταρρύθμιση ήταν το 2002.

Σε σχέση με το μεταναστευτικό, ανέφερε ότι ανάμεσα στις πρώτες αποφάσεις της Κυβέρνησής του θα είναι η σύσταση υφυπουργείου μετανάστευσης, το οποίο θα συστεγάζει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες με στόχο τον καλύτερο συντονισμό, και την ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων ασύλου, ώστε η χώρα μας να σταματήσει να είναι ελκυστικός προορισμός.

Στη διάρκεια του debate, ο ανεξάρτητος υποψήφιος, είχε την ευκαιρία επίσης να εξηγήσει την πρότασή του για άρση του αδιεξόδου, επανέναρξη των συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού, με την ενεργό εμπλοκή της ΕΕ, πάντα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, και τη διασύνδεση των ευρωτουρκικών επιδιώξεων με το Κυπριακό.

Διαβεβαίωσε ότι γι’ αυτό τον σκοπό θα ταξιδέψει αμέσως μετά την εκλογή του σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι, ενώ ήδη βρίσκεται σε επαφή με Υπουργούς Εξωτερικών και τους Πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ.

Ο Αναστασιάδης πήρε σβάρνα χωριά και κωμοπόλεις της Πάφου και εγκαινιάζει …έργα: Σαν πολιτικάντης των παλαιών εποχών!!!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: