Σε δημοπρασία βγαίνει τo επίχρυσο καλαμάρι του Γεωργίου Καραϊσκάκη

Πηγή φωτογραφίας: Vergos auctions




Mε τη δημοπρασία «Ιστορικά και Λαογραφικά αντικείμενα 19ου & 20ού αιώνα» υποδέχεται το νέο έτος η VERGOS Auctions.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η δημοπρασία περιλαμβάνει μεγάλο εύρος αντιπροσωπευτικών έργων τέχνης και αντικειμένων της περιόδου και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2023.

Στην εναρκτήρια δημοπρασία της χρονιάς, ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων, η πενοθήκη (καλαμάρι) του Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Το ασημένιο επίχρυσο καλαμάρι του οπλαρχηγού της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, Γεωργίου Καραϊσκάκη διατίθεται για πρώτη φορά προς πώληση μέσω δημοπρασίας. Φέρει εγχάρακτη επιγραφή: «ΕΝ ΠΥΡCΩ ΠΑΡΟΙΚΩΝ ΚΥΡΙΛΛΟC-ΠΑΝΔΟΥΡΗΝ ΚΑΡΑΙCΚΩ» και στην πλάγια πλευρά μεταγενέστερη χάραξη: «Σ.Κ. 1888».

Το ιστορικό αυτό αντικείμενο δωρήθηκε από τον Κύριλλο Καστανοφύλλη, ηγούμενο της Μονής Προυσού στον Γεώργιο Καραϊσκάκη (ή Καραΐσκο), όταν ο τελευταίος ήταν πανδούρης (δηλ. καπιτάνος) των Αγράφων.

Μετά τον θάνατο του Καραϊσκάκη το καλαμάρι πέρασε στην ιδιοκτησία του γιου του Σπυρίδωνα (1825-1899), στρατιωτικού και μετέπειτα βουλευτού και υπουργού Στρατιωτικών στις κυβερνήσεις Χαρ. Τρικούπη, στον οποίο οφείλεται η μεταγενέστερη χάραξη το έτος 1888 με τα αρχικά του Σ.Κ. (Σπυρίδων Καραϊσκάκης).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ο “Ρώσος Ράμπο”, αγαπημένος ηθοποιός του Πούτιν, τώρα είναι αυτοεξόριστος και “ξένος πράκτορας” γιατί υπερασπίζεται την Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: