Ο “Ρώσος Ράμπο”, αγαπημένος ηθοποιός του Πούτιν, τώρα είναι αυτοεξόριστος και “ξένος πράκτορας” γιατί υπερασπίζεται την Ουκρανία [video]

FILE PHOTO: Ο Άρτουρ Σμολιάνινοφ, άλλοτε αγαπημένος του Πούτιν, τώρα είναι “ξένος πράκτορας”… Screenshot via YouTube




Ο Ρώσος ηθοποιός Άρτουρ Σμολιάνινοφ ήταν ο πρωταγωνιστής σε μια από τις πιο αγαπημένες ταινίες του Βλαντιμίρ Πούτιν – υποδυόμενος το μέλος σοβιετικής μονάδας  η οποία έδωσε μια τελευταία μάχη ενάντια στους Αφγανούς αντάρτες.

Τώρα έχει χαρακτηριστεί ως «ξένος πράκτορας» και αντιμετωπίζει ποινική έρευνα.

Ο Σμολιάνινοφ ήταν ο ήρωας της “Devyataya Rota” (Η 9η Εταιρεία), μιας ρωσικής ταινίας μεγάλου μήκους που κυκλοφόρησε το 2005.

Έπαιξε το ρόλο του τελευταίου στρατιώτη που επέζησε κατά τη διάρκεια μιας μάχης στο Αφγανιστάν, όπου οι σοβιετικές  δυνάμεις είχαν εισβάλει επί μια δεκαετία. Συχνά περιγραφόταν ως ο “Ράμπο της Ρωσίας”, σαν ρωσική εκδοχή του Σιλβέστερ Σταλόνε.

Πολλά έχουν αλλάξει από τότε.

Ο Σμολιάνινοφ είναι εξόριστος και σε πρόσφατη συνέντευξή του είπε ότι είναι έτοιμος να πολεμήσει στο πλευρό της Ουκρανίας και να σκοτώσει Ρώσους στρατιώτες.

Είπε στη Novaya Gazeta την περασμένη εβδομάδα: «Δεν νιώθω τίποτα παρά μόνο μίσος για τους ανθρώπους στην άλλη (ρωσική) πλευρά της πρώτης γραμμής. Και αν ήμουν εκεί στο έδαφος, δεν θα υπήρχε έλεος».

Είπε ότι ένας πρώην συνάδελφός του είχε πάει να πολεμήσει στη ρωσική πλευρά. «Θα τον πυροβολούσα; Χωρίς καμία αμφιβολία! Διατηρώ ανοιχτές τις επιλογές μου να αγωνιστώ για την Ουκρανία; Απολύτως! Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για μένα. Και αν πήγαινα σε αυτόν τον πόλεμο, θα πολεμούσα μόνο για την Ουκρανία».

  • Λίγες μέρες αργότερα, το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης χαρακτήρισε τον ηθοποιό ως ξένο πράκτορα.

Ο Αλεξάντερ Μπασκρίκιν, επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσίας, διέταξε επίσης να ανοίξει ποινική υπόθεση εναντίον του .

Ο Σμολιάνινοφ έχει ασκήσει έντονη κριτική για την εισβολή στην Ουκρανία . Πρόσφατα ηχογράφησε ένα τραγούδι της σοβιετικής εποχής – Temnaya Noch (Σκοτεινή νύχτα) – με αλλαγμένους  στίχους που μεταξύ άλλων, έλεγαν:

«Ρίξε μια ματιά, κατάληψη, για πόσο χωρίς ρεύμα τα μαιευτήρια, Πώς κάθονται τα παιδιά σε καταφύγια. Και πώς πνίγονται τα βιβλία. Η ρωσική νύχτα έφτασε σε σχολεία και νοσοκομεία».

Ένας άλλος στίχος αναφερόταν σε «ένα καταφύγιο, όπου κρύβεται ένας Φύρερ, Και ένας φαλακρός μικρός μάγειρας, ταΐζει τον Φύρερ από ένα κουτάλι». Ο μάγειρας ήταν μια αναφορά στον Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος διευθύνει την μισθοφορική Wagner.

  • Όταν μίλησε για πρώτη φορά κατά του πολέμου το περασμένο καλοκαίρι, ο Σμολιανίνοφ, ευρισκόμενος ακόμη στη Ρωσία, είχε πει ότι ήταν «μια καταστροφή, όλα κατέρρευσαν: στάχτες, καπνός, δυσωδία, δάκρυα».

Τον περασμένο Οκτώβριο, περιφερειακό δικαστήριο της Μόσχας επέβαλε πρόστιμο 30.000 ρουβλίων (430 δολάρια ΗΠΑ) στον Σμολιάνινοφ με την κατηγορία της απαξίωσης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Τον ίδιο μήνα, έφυγε από τη Ρωσία και πιστεύεται ότι βρίσκεται στη Λετονία αυτή τη στιγμή.

Ο Σμολιανίνοφ διηγήθηκε πώς είχε περάσει τα ρωσικά σύνορα με τη Νορβηγία.

«Πέρασα τα σύνορα με τα πόδια… Περπατάς μόλις 30 μέτρα και υπάρχουν εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι μπροστά σου. Είναι τόσο ήπια. Ακόμη και η εμφάνιση είναι διαφορετική».

Η ταινία “Devyataya Rota” ήταν τόσο δημοφιλής που ο Πούτιν είχε υποδεχθεί τους ηθοποιούς και το συνεργείο, συμπεριλαμβανομένου του Σμολιανίνοφ στην κατοικία του έξω από τη Μόσχα τον Νοέμβριο του 2005, όπου έγινε και  μια ειδική προβολή της ταινίας.

Το Κρεμλίνο είχε αναφέρει τότε ότι μετά την παρακολούθηση της ταινίας, ο Πούτιν μίλησε με τον σκηνοθέτη Φιόντορ Μπόνταρτσουκ και τους πρωταγωνιστές, συμπεριλαμβανομένου του Σμολιάνινοφ.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti μετέδωσε τότε ότι ο Πούτιν δήλωσε ότι η ταινία «του παίρνει την ψυχή, βυθίζεσαι στην ταινία».

«Η ταινία είναι πολύ δυνατή, κάτι πολύ σοβαρό για τον πόλεμο και τους ανθρώπους που βρέθηκαν σε ακραίες συνθήκες σε αυτόν τον πόλεμο και έδειξαν πολύ άξιοι», είχε πει  ο Πούτιν.

Με πληροφορίες από CNN

Αυτομόλησε στη Νορβηγία ανώτατος διοικητής της μισθοφορικής Wagner: Θα καταθέσει για τα εγκλήματα του “σεφ του Πούτιν”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: