Reuters: “Κορυφαίος Αμερικανός νομοθέτης αντίθετος σε πιθανή πώληση F-16 στην Τουρκία”… Να σταματήσει να απειλεί ο Ερντογάν

FILE PHOTO: Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ παραχωρεί συνέντευξη στη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Λένα Αργύρη. Φωτογραφία Πέτρος Κασφίκης




Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν (Biden) ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι προετοιμάζει την πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσαν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, (ανταπόκριση Humeyra PamukPatricia ZengerleMike Stone), πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Αυτό προκάλεσε την άμεση ένσταση ενός ανώτερου Αμερικανού νομοθέτη που αντιτίθεται εδώ και καιρό στη συμφωνία. Πρόκειται για τον γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ (Bob Menendez) πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, ο οποίος δήλωσε “όπως έχω καταστήσει επανειλημμένα σαφές, αντιτίθεμαι σθεναρά στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση Biden πώληση νέων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία”.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν αγνοούσε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους δημοκρατικούς κανόνες και επιδιδόταν σε “ανησυχητική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά στην Τουρκία και εναντίον γειτονικών συμμάχων του ΝΑΤΟ”, ανέφερε ο Menendez στη δήλωσή του.

“Μέχρι ο Ερντογάν να σταματήσει τις απειλές του… και να αρχίσει να ενεργεί όπως θα έπρεπε να ενεργεί ένας έμπιστος σύμμαχος, δεν θα εγκρίνω αυτή την πώληση”.

Ο Menendez δήλωσε επίσης ότι καλωσόρισε την είδηση της πώλησης νέων μαχητικών αεροσκαφών F-35 για την Ελλάδα, αναφερόμενος στην Αθήνα ως “έμπιστο σύμμαχο του ΝΑΤΟ” και λέγοντας ότι η πώληση “ενισχύει τις ικανότητες των δύο εθνών μας να υπερασπιστούν κοινές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της συλλογικής μας άμυνας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου”.

Ενώ η πώληση F – 16 στην Τουρκία βρίσκεται ακόμη σε άτυπη διαδικασία εξέτασης, το Κογκρέσο είναι επίσης απίθανο να εγκρίνει την πώληση όσο η Τουρκία αρνείται να προχωρήσει στην επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σημειώνει επιπλέον το ρεπορτάζ.

Σημειώνεται επίσης, ότι η είδηση, την οποία μετέδωσε πρώτη η Wall Street Journal, έρχεται την ώρα που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Τετάρτη την Ουάσιγκτον για συνομιλίες, καθώς οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παλεύουν με πλήθος διαφωνιών, μεταξύ άλλων για τη Συρία και τις αγορές όπλων.

Μετά την άτυπη εξέταση, μια διαδικασία κατά την οποία οι επικεφαλής των επιτροπών μπορούν να υποβάλουν ερωτήσεις ή να εκφράσουν ανησυχίες σχετικά με την πώληση, η κυβέρνηση μπορεί τεχνικά να προχωρήσει σε επίσημη κοινοποίηση. Όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι “αμφίβολο” αν η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να προχωρήσει, εκτός αν ο Menendez αποσύρει την ένστασή του.

Η απόκτηση ρωσικών συστημάτων αεράμυνας από την Τουρκία το 2019 είχε ως αποτέλεσμα η Άγκυρα να εκδιωχθεί από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς F-35 και να ανταγωνιστεί το αμερικανικό Κογκρέσο.

Οι διαφωνίες με την Ουάσινγκτον σχετικά με την πολιτική της Συρίας και η επιδείνωση του ιστορικού της Τουρκίας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης επιβαρύνουν επίσης το συναίσθημα του Κογκρέσου.

Εκπρόσωπος του State Department αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι το υπουργείο δεν επιβεβαιώνει ούτε σχολιάζει προτεινόμενες πωλήσεις ή μεταφορές όπλων μέχρι η κυβέρνηση να ζητήσει επίσημα την έγκριση του Κογκρέσου.

Τέλος, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, το Κογκρέσο μπορεί να μπλοκάρει μια πώληση με την έκδοση ψηφίσματος αποδοκιμασίας μετά την επίσημη κοινοποίηση μιας πώλησης, αλλά είναι απίθανο να το πράξει αν ο πρόεδρος Biden αποφασίσει να προχωρήσει παρά τις αντιρρήσεις των βουλευτών.

ΠΗΓΗ: ReutersHumeyra PamukPatricia ZengerleMike Stone – Top U.S. lawmaker objects to potential F-16 sale to Turkey

Ποια είναι η εναλλακτική Μπάιντεν στο βέτο Μενέντεζ για τα F-16 της Τουρκίας: Θα επιχειρήσει μετωπική; Κι αν χάσει τι θα γίνει;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: