Πολύπλοκα ζητήματα ταράζουν τις σχέσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας: Μαχητικά αεροσκάφη F-16, ΝΑΤΟ, Κογκρέσο και Ουκρανία διχάζουν τους “συμμάχους”

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Στην εφημερίδα Los Angeles Times και τον ιστότοπό της δημοσιεύτηκε άρθρο της δημοσιογράφου Tracy Wilkinson, το οποίο, με αφορμή την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Cavusoglu) στην Ουάσιγκτον και το αίτημα πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 αμερικανικής κατασκευής, αναφέρεται στις σχέσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Τίτλος του κειμένου: Fighter jets, NATO, Congress and Ukraine: Complex issues roil U.S.-Turkey relations – Μαχητικά αεροσκάφη, ΝΑΤΟ, Κογκρέσο και Ουκρανία: Πολύπλοκα ζητήματα ταράζουν τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

Στο δημοσίευμα σημειώνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Οι ΗΠΑ βρίσκονται εγκλωβισμένες στην προσπάθειά τους για διατήρηση λεπτών ισορροπιών με την Τουρκία – ενός από τους πιο προβληματικούς συμμάχους τους – λόγω ζητημάτων που συνδέονται με τα μαχητικά αεροσκάφη, το ΝΑΤΟ, το Κογκρέσο και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα για να συναντηθεί με αμερικανούς αξιωματούχους, δεν έχασε χρόνο και έθεσε εξαρχής το αίτημα της χώρας του για αγορά πολεμικών αεροσκαφών F-16 αμερικανικής κατασκευής.

Την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχοι της αμερικανικής Κυβέρνησης εξέδωσαν μια «ανεπίσημη προειδοποίηση» προς το Κογκρέσο ότι η πώληση F-16 στην Τουρκία, αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, βρισκόταν ήδη στην ατζέντα. Όμως, η πεποίθηση ότι μία τέτοια πώληση θα μπορούσε να εγκριθεί δεν είναι ευρέως αποδεκτή στο State Department και στον Λευκό Οίκο.

Ισχυροί αμερικανοί βουλευτές αντιτίθενται σε νέες πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, επικαλούμενοι την κυβερνητική πολιτική του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan, την ολοένα και πιο αυταρχική στροφή της από τη δημοκρατία στην καταστολή των αντιφρονούντων και των μειονοτήτων και τις απειλές εναντίον γειτονικών χωρών.

Στον αντίποδα, η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να παρεμποδίσει κάτι που οι ΗΠΑ και το μεγαλύτερο μέρος της Δύσης επιθυμούν ιδιαίτερα: την επέκταση του ΝΑΤΟ με τη συμπερίληψη της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Οι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ βρίσκονται σε δύσκολη θέση διότι η Κυβέρνηση στην Άγκυρα εμμένει στη θέση της ότι τα δύο σκανδιναβικά κράτη πρέπει να σταματήσουν να προσφέρουν καταφύγιο στους Κούρδους αντάρτες που εναντιώνονται στην Κυβέρνηση Erdogan, ο οποίος έχει μάλιστα χαρακτηρίσει τους αντιπάλους ως τρομοκράτες που πρέπει να συλληφθούν και να τιμωρηθούν.

Η Κυβέρνηση Biden παραμένει «βαθιά ανήσυχη» για την καταπάτηση της ελεύθερης έκφρασης, καθώς και άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, όπως διατείνονται αξιωματούχοι, όμως τείνει να προχωρήσει με την πώληση.

Υπάρχουν δίοδοι μέσω των οποίων ο Biden μπορεί να παρακάμψει την άρνηση του Κογκρέσου για τη μεταφορά όπλων, αλλά οι αξιωματούχοι του State Department φαίνονται απρόθυμοι να ακολουθήσουν αυτή την πορεία.

Επιπλέον, η Τουρκία είναι ένας ενοχλητικός σύμμαχος για τις ΗΠΑ εξαιτίας της φιλικότητάς της προς τη Ρωσία, η οποία εκδηλώνεται, για παράδειγμα, με την επέκταση των εμπορικών συναλλαγών, την επιδίωξη για συμφωνίες όπλων, τη συμμαχία με τις ρωσικές δυνάμεις για τη Συρία. Η απόκτηση (από την Τουρκία) ενός ρωσικού συστήματος αεράμυνας πριν από έξι χρόνια οδήγησε σε κυρώσεις από τη Δύση, εν μέσω φόβων ότι η Μόσχα θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για να κατασκοπεύσει εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία της προσφέρουν επίσης έναν ρόλο σε ενδεχόμενη διπλωματική διαμεσολάβηση για τον τερματισμό του πολέμου του Putin στην Ουκρανία. Η Ουάσιγκτον χρεώνει στην Άγκυρα το άνοιγμα διαδρόμου μέσω της Μαύρης Θάλασσας ώστε η Ουκρανία να μπορεί να εξάγει εκατομμύρια τόνους σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές, παρά τον ρωσικό αποκλεισμό. Ταυτόχρονα, ο Erdogan έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στις σκληρές κυρώσεις της Δύσης προς τη Μόσχα για τις επιθέσεις στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Los Angeles Times

Θα γίνει πόλεμος; Η επίθεση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και οι υπερπτήσεις που δείχνουν ότι το πρόβλημα δεν είναι μία απλή ρητορική του Ερντογάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: