Πυρετώδεις διπλωματικές πρωτοβουλίες των Εμιράτων: Επιζητεί ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή

FILE PHOTO: O πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ και ο ηγέτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ στην τριμερή συνάντηση στο Σαρμ ελ Σέιχ EPA/EGYPTIAN PRESIDENCY




Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φιλοξένησαν την περασμένη εβδομάδα μια σημαντική συνάντηση περιφερειακών ηγετών, η οποία ήταν μια από τις πολλές σημαντικές πρωτοβουλίες του Άμπου Ντάμπι στην περιοχή τον τελευταίο μήνα, αναφέρει ανάλυση της ισραηλινής εφημερίδας The Jerusalem Post επιχειρώντας να αναδείξει τους τομείς στους οποίους τα Εμιράτα επιλέγουν να αναπτύξουν τη δρατηριότητά τους ως εν δυνάμει ηγετική δύναμη.

Πρόσφατα επίσης τα ΗΑΕ φιλοξένησαν μια συνεδρίαση της διευθύνουσας επιτροπής του φόρουμ του Negev. Το φόρουμ περιλαμβάνει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ .

  • Το Άμπου Ντάμπι έχει επίσης κάνει επαφές με τη Δαμασκό αυτόν τον μήνα, εν μέσω της κινητικότητας της Δαμασκού για συμφιλίωση με την Τουρκία.

Η πιο πρόσφατη συνάντηση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν η Συμβουλευτική Συνάντηση του Άμπου Ντάμπι, η οποία σύμφωνα με τοπικές αναφορές συγκέντρωσε τους ηγέτες των ΗΑΕ, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, του Κατάρ, του Ομάν και του Μπαχρέιν .

Ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο από τη συνάντηση έδειχνε τον Σουλτάνο του Ομάν Haitham bin Tariq, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah al-Sisi , τον εμίρη του Κατάρ Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, τον Πρόεδρο των ΗΑΕ Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, τον βασιλιά του Μπαχρέιν Hamad bin Isa Al Khalifa, και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλάχ ΙΙ κατά τη διάρκεια μιας «αδελφικής συμβουλευτικής συνάντησης στο St Regis Saadiyat στο Άμπου Ντάμπι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 18 Ιανουαρίου 2023». Οι ηγέτες έφτασαν στα ΗΑΕ  μετά από πρόσκληση του προέδρου Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.

Σύμφωνα με διάφορες αναφορές  οι αξιωματούχοι συζήτησαν τις αδελφικές σχέσεις μεταξύ των χωρών τους και τις διάφορες πτυχές του συντονισμού και της συνεργασίας μεταξύ τους σε όλους τους τομείς.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ σημείωσε ότι η αδελφική συνάντηση – που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα, Άμπου Ντάμπι, με τίτλο «Ευημερία και σταθερότητα στην περιοχή» – στοχεύει στην εδραίωση και εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των αδελφών χωρών σε διάφορους τομείς που υπηρετούν την ανάπτυξη, την ευημερία. και σταθερότητα στην περιοχή μέσω της συνεργασίας και της περιφερειακής ολοκλήρωσης».

  •  Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους τα ΗΑΕ μπορούν να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο σε αυτήν την ομάδα και ήταν σημαντικό συγκεντρώσεις όλους αυτούς τους ηγέτες μαζί. Πολλοί από αυτούς έχουν συναντηθεί σε άλλες μορφές ως μέρος παρόμοιων περιφερειακών ομάδων όλα αυτά τα χρόνια.

 

Ποια είναι μερικά από τα επίμαχα ζητήματα;

Πρώτα απ ‘όλα, είναι το θέμα της «προώθησης της αραβικής ολοκλήρωσης» με βάση τα κοινά συμφέροντα και την οικονομική συνεργασία. Η περιοχή χρειάζεται απεγνωσμένα οικονομική υποστήριξη για ορισμένες από τις χώρες.

Για παράδειγμα, η Ιορδανία είχε οικονομικές προκλήσεις και αυξανόμενο κόστος. Αυτό δεν είναι μόνο ένα ζήτημα για το  Αμμάν, αλλά ένα παγκόσμιο ζήτημα πληθωρισμού και χάους της εφοδιαστικής αλυσίδας που έχει ξεσπάσει στον απόηχο της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία.

Η σταθερότητα και η ευημερία είναι δύο από τους βασικούς όρους που τόνισαν  οι ηγέτες .

Σταθερότητα σημαίνει να μην έχουμε ξανά την κατάρρευση του κράτους και να μην αφήνουμε τους εξτρεμιστές να αποκτήσουν έδαφος πουθενά. Αυτό είναι τόσο σημαντικό στο Σινά όσο και στα βόρεια σύνορα της Ιορδανίας.

Στη Συρία, για παράδειγμα, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών έχει γίνει πρόβλημα ενώ η Αίγυπτος συνεχίζει να αντιμετωπίζει τρομοκρατικές απειλές. Τα ΗΑΕ δηλώνουν ότι είναι βασικός εταίρος και υποστηρικτής των εξελίξεων σε αυτή την περιοχή σε σχέση με μια ποικιλία θεμάτων όπως η επισιτιστική ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή και η αντιμετώπιση των επιδημιών και της φτώχειας.

Η συνάντηση υπογράμμισε τα αλληλοεπικαλυπτόμενα συμφέροντα των κρατών του Κόλπου με την ευρύτερη περιοχή, ιδίως την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Πέρα από αυτά τα δύο κράτη βρίσκονται άλλες σημαντικές χώρες, όπως το Ιράκ και η Συρία. Επιπλέον, πρόσφατες ειδήσεις έδειξαν ότι η εξτρεμιστική ομάδα Al-Shabab υφίσταται ήττες στη Σομαλία, ένα δυνητικά καλό σημάδι για την περιοχή, και υπάρχουν μεγάλα ερωτήματα για το τι θα ακολουθήσει στη Λιβύη και την Τυνησία.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενδιαφέρονται να ενισχύσουν τους δεσμούς με αυτά τα κράτη και να τονίσουν τους αδελφικούς δεσμούς μεταξύ αυτών των χωρών, ανέφερε το μέσο των ΗΑΕ, Al-Ain.

«Η σύνοδος κορυφής έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία ως προς το χρονοδιάγραμμα, καθώς διεξάγεται ενώ η περιοχή και ο κόσμος υποφέρουν από τις οικονομικές επιπτώσεις του ρωσο-ουκρανικού πολέμου », αναφέρει το άρθρο στο Al-Ain.

«Ένας από τους στόχους της συνόδου κορυφής θα είναι η ενίσχυση της συνεργασίας με τις οικονομίες των αδελφών και φιλικών χωρών αυτή τη στιγμή, με στόχο την ανάπτυξη των κοινωνιών, τη διαφοροποίηση των πηγών εισοδήματος και την υποστήριξη του οικονομικού συστήματος αυτών των χωρών».

Η έκθεση σημειώνει ότι η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ιορδανία υπέγραψαν πέρυσι συμφωνία για βιομηχανική εταιρική σχέση.

  • «Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πιστεύουν ότι οι αλλαγές που συμβαίνουν στον κόσμο απαιτούν την εμβάθυνση των οικονομικών εταιρικών σχέσεων μεταξύ των χωρών της αραβικής περιοχής, την επινόηση νέων μορφών συνεργασίας μεταξύ τους, την ενίσχυση της ένταξής τους και την επένδυση στα ποιοτικά πλεονεκτήματα κάθε χώρας», σημειώνει το άρθρο. .

Το άρθρο υπογράμμισε επίσης τη σημασία του παλαιστινιακού ζητήματος και την επιθυμία των χωρών να συνεχίσουν να δείχνουν υποστήριξη στους Παλαιστινίους . Στο πλαίσιο αυτό, η Αίγυπτος φιλοξένησε συνάντηση με τους Ιορδανούς και τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Αυτή η συνάντηση, στις 17 Ιανουαρίου, περιελάμβανε μια προειδοποίηση προς τη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ για μέτρα που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ειρήνη.

Ο Αλ-Αΐν σημείωσε ότι «ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προωθούν τις προσπάθειες για την προώθηση της ειρήνης και τη μεγιστοποίηση των κερδών τους, συνεχίζουν τις πρωτοποριακές προσπάθειές τους για την υποστήριξη της παλαιστινιακής υπόθεσης σε διάφορα επίπεδα».

  • Πράγματι, το άρθρο επισημαίνει ότι «τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δημιούργησαν σχέσεις με το Ισραήλ, πιστεύοντας ότι αυτό το βήμα παρέχει την ευκαιρία να προωθηθεί η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών, η οποία παραμένει στάσιμη για δεκαετίες».

Οι πρόσφατες συναντήσεις, αν τις αθροίσουμε, συνεχίζουν να καταδεικνύουν τη σημασία της περιφερειακής υποδομής εξωτερικής πολιτικής όσον αφορά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις και πώς αυτό στηρίζει την τάση προς ενότητα σε ορισμένα θέματα, μεταξύ των ΗΑΕ και αυτών των χωρών. Αυτό περιλαμβάνει τις βασικές χώρες των ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και συνήθως τη Σαουδική Αραβία, μαζί με το Ομάν και το Κατάρ μερικές φορές καθώς και η εταιρική σχέση των ΗΑΕ με την Αίγυπτο και η σχέση του Κόλπου με την Ιορδανία.

Το αν αυτό το τόξο σταθερότητας μπορεί να επεκταθεί και να συμπεριλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες με το Ιράκ και τη Συρία, μένει να φανεί.

  • Υπάρχουν σημαντικοί δεσμοί μεταξύ του Κόλπου και της περιοχής του Κουρδιστάν του Ιράκ, και αυτόν τον μήνα πραγματοποιήθηκαν επίσης οι εκδηλώσεις ποδοσφαίρου Arabian Gulf Cup στο Ιράκ, συγκεντρώνοντας 8 χώρες από τον Κόλπο και το Ιράκ.

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να χτιστούν εδώ και πολλές προκλήσεις. Αυτή δεν είναι μόνο η πρόκληση της ενσωμάτωσης των αραβικών χωρών στον απόηχο των κρίσεων που ξεκίνησαν το 2011 ή ακόμη και των συγκρούσεων που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990 και πριν. Αυτό δεν είναι απλώς θέμα αντιμετώπισης του εξτρεμισμού ή προσοχής στις περιφερειακές δυνάμεις που κάνουν το Ιράν και η Τουρκία.

Αυτό είναι επίσης ένα ερώτημα πώς οι παραδοσιακές πολιτιστικές-οικονομικές πρωτεύουσες της περιοχής, όπως το Κάιρο, η Δαμασκός και η Βαγδάτη, θα παίξουν ρόλο σε αυτόν τον αιώνα.

Είναι επίσης ζήτημα πώς θα διαδραματίσει η ειρήνη με το Ισραήλ.

Η Ιορδανία εξέφρασε ανησυχία για το status quo στην Ιερουσαλήμ.

Δεν είναι σαφές εάν η βία χαμηλού επιπέδου στη Δυτική Όχθη θα συνεχίσει να επιδεινώνεται.

Δεν είναι επίσης σαφές εάν κάποια γραφειοκρατικά εμπόδια στο οικονομικό εμπόριο μεταξύ του Ισραήλ και του Κόλπου θα διορθωθούν.

Υπάρχουν πολλά ζητήματα και η συνεχής προσπάθεια των ΗΑΕ να επιδείξει ηγετικό ρόλο σε διάφορες ομάδες κρατών θα επηρεάσει τις εξελίξεις φέτος και στο μέλλον.

Με πληροφορίες από The Jerusalem Post

 

Μύλος στο Λίβανο όπου πιθανώς κανείς δεν θέλει να βρεθεί η αλήθεια για 220 νεκρούς, 6.500 τραυματίες από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: