Πυρ ομαδόν από τους ομογενείς βουλευτές και ανάρτηση – φωτιά της Νικόλ Μαλλιωτάκη για Ερντογάν και F-16: Ιδού ένας ακόμη λόγος που δεν πρέπει να τα πάρει

H φωτογραφία που ανήρτησε στον λογαριασμό της η ελληνοαμερικανίδα βουλευτής




Με μια ανάρτηση που συνιστά σκληρή υπόμνηση προς την αμερικανική κοινή γνώμη και τους νομοθέτες,η ομογενής βουλευτής των Ρεπουμπλικανών Νικόλ Μαλλιωτάκη (Nicole Malliotakis) παραθέτει (ακόμη) έναν λόγο που το Κογκρέσο πρέπει να απορρίψει την πώληση των μαχητικών F 16 στην Αγκυρα.

Αναφέρει στην ανάρτησή της η Malliotakis: «η WSJ γράφει ότι ο Μπάιντεν θα ζητήsει επισήμως από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση των μαζητικών F-16 fighter στην Τουρκία σε αντάλλαγμα με την υπογραφή εκ μέρους της Τουρκίας της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Αυτή η φωτογραφία του Ερντογάν με τον Ραϊσί του Ιράν και τον Πούτιν της Ρωσίας είναι απλά ένας λόγος που το Κογκρέσο πρέπει να απορρίψει μια τέτοια πώληση».

 

Η γνωστοποίηση της πρόθεσης Μπάιντεν να ζητήσει επίσημα από το Κογκρέσο την έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία προκαλεί την αντίδραση κορυφαίων Αμερικανών νομοθετών. Οι συμπρόεδροι της ομάδας στο Κογκρέσο για τα ελληνικά θέματα, βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Κρις Πάπας, αλλά και η βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη, εξέφρασαν έντονα την αντίθεση τους.

Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ διαμήνυσε για ακόμα μια φορά ότι σκοπεύει να ασκήσει βέτο, καθώς είναι ένα δικαίωμα που διαθέτει ως πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

Επίσης, στην παρούσα φάση δικαίωμα βέτο διατηρεί και ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, Τζιμ Ρις, αλλά και ο νέος πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Μάικ Μακόλ.

Οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας έχουν ολοκληρωθεί και πλέον εκτιμάται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θα καθυστερήσει να στείλει επίσημα το αίτημα στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, ζητώντας τους να εγκρίνουν την αμυντική σύμβαση. Στην παρούσα φάση το εν λόγω αίτημα πρέπει να εγκριθεί από την επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

Εάν τελικά η αμυντική σύμβαση για τα F-16 δεν περάσει τον σκόπελο του Κογκρέσου, αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι η υπόθεση δεν θα προχωρήσει καθόλου για έναν ολόκληρο μήνα, καθώς η διαδικασία προβλέπει ότι σε αυτό το διάστημα θα γίνονται διαβουλεύσεις προκειμένου να αποφασιστούν οι διορθωτικές κινήσεις που θα ήθελε να δει το Κογκρέσο να γίνονται.

Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση Μπάιντεν θα παραλάβει τις συστάσεις και τις υποδείξεις του Κογκρέσου, το οποίο είναι σε θέση να βάλει τις προϋποθέσεις που κατά τη δική του κρίση θα βελτιώσουν την αμυντική σύμβαση. Στη συνέχεια, ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να παρουσιάσει αυτές τις αλλαγές στην Τουρκία προκειμένου να εξετάσει το κατά πόσο είναι εφικτό να ενσωματωθούν στη σύμβαση.

Σημειώνεται ότι ο Μιχάλης Ιγνατίου δείτε εδώ το άρθρο του έγραφε από την περασμένη Παρασκευή  13 Ιανουαρίοου για ενδεχόμενο «δώρο» των Αμερικανών στην Αγκυρα με αφορμή την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον.
Λίγες ώρες αργότερα το δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο παραθέτουμε σχεδόν ολόκληρο, επιβεβαίωνες την εξέλιξη.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση νέων μαχητικών F-16 στην Τουρκία ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων μαζί με μια ξεχωριστή πώληση πολεμικών αεροσκαφών νέας γενιάς F-35 στην Ελλάδα, σε μια από τις μεγαλύτερες ξένες πωλήσεις όπλων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.

Η έγκριση του Κογκρέσου εξαρτάται από την υπογραφή της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Η Τουρκία έχει μπλοκάρει τις αιτήσεις των δύο χωρών λόγω αντιρρήσεων για τους δεσμούς τους με κουρδικές αυτονομιστικές ομάδες. Και οι δύο χώρες έβαλαν τέλος σε δεκαετίες ουδετερότητας αποφασίζοντας πέρυσι να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ως αντίδραση στην ρωσι8κή εισβολή στην Ουκρανία.

Τι περιλαμβάνει η πώληση προς Τουρκία

Η πώληση στην Τουρκία, την οποία η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Περιλαμβάνει 40 νέα αεροσκάφη και κιτ για γενική επισκευή άλλων 79 του υπάρχοντος στόλου F-16 της Τουρκίας, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις προτάσεις.

Η κοινοποίηση της συμφωνίας από το Κογκρέσο, χρονικά θα συμπέσει περίπου με την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η πώληση στην Τουρκία περιλαμβάνει επίσης περισσότερους από 900 πυραύλους αέρος-αέρος και 800 βόμβες, είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Τα 30 νέα F 35 προς Αθήνα

Η χωριστή πώληση στην Ελλάδα, την οποία ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2022, περιλαμβάνει τουλάχιστον 30 νέα F-35. Το F-35 Joint Strike Fighter είναι το πιο προηγμένο μαχητικό τζετ των ΗΠΑ.

Αν και οι αξιωματούχοι περιγράφουν το ταυτόχρονο χρονοδιάγραμμα για Τουρκία και Ελλάδα ως τυχαίο, οι διαμαρτυρίες της Αθήνας για την πώληση των F-16 στην Τουρκία θα μπορούσαν να καταπνιγούν εάν και το δικό της αίτημα ικανοποιηθεί.

Eκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει πιθανές πωλήσεις  όπλων μέχρις ότου και εφόσον αυτές κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο. Το Κογκρέσο δεν μπλόκαρε ποτέ με επιτυχία μια ξένη πώληση όπλων που ζήτησε ο Λευκός Οίκος», σχολιάζει η WSJ και προσθέτει:

«Η προτεινόμενη συμφωνία με την Τουρκία έρχεται σε στιγμή έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, με την Ουάσιγκτον να προσπαθεί επίσης να πείσει τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει περισσότερα για να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και να εγκρίνει την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο καθοριστικός ρόλος του Μπομπ Μενέντεζ

Η πρόταση δημιουργεί επίσης συνθήκες πιθανής αντιπαράθεσης με ορισμένους ηγέτες του Κογκρέσου που έχουν ορκιστεί να αντιταχθούν στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία. Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, δήλωσε ότι δεν θα ενέκρινε καμία πώληση F-16 στην Τουρκία, επικαλούμενος ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τους τελευταίους μήνες, ο κ. Ερντογάν απείλησε επίσης να εξαπολύσει νέα στρατιωτική εισβολή εναντίον Κούρδων μαχητών στη Συρία. Τον περασμένο μήνα, τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε επίσης τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης και δημοφιλή αντίπαλο του κ. Ερντογάν, για προσβολή δημοσίων αξιωματούχων σε μια απόφαση που οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ως μέρος της καταστολής που ασκεί η τουρκική αντιπολίτευση. Η τουρκική κυβέρνηση αντιτείνει ότι τα δικαστήρια της είναι ανεξάρτητα».

Σύμφωνα με τους νόμους των ΗΠΑ για τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων, το Κογκρέσο θα έχει 30 ημέρες για να επανεξετάσει τη συμφωνία. Εάν το Κογκρέσο θελήσει να μπλοκάρει τη συμφωνία, πρέπει να εγκρίνει ένα κοινό ψήφισμα αποδοκιμασίας. Το Κογκρέσο μπορεί επίσης να εγκρίνει νομοθεσία για τον αποκλεισμό ή την τροποποίηση μιας πώλησης ανά πάσα στιγμή μέχρι την παράδοση.

«Καρότο στο μαστίγιο»

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ενθαρρύνουν τον κ. Ερντογάν να εγκαταλείψει την αντίθεσή του στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ένας αξιωματούχος χαρακτήρισε τα F-16 ως το «καρότο στο μαστίγιο» για να συμφωνήσει η Τουρκία.

Μπορεί να καθυστερήσει η τουρκική έγκριση

Αυτό, είπαν αξιωματούχοι, θα μπορούσε να μειώσει την αντίθεση για την συγκεκριμένη πώληση μεταξύ μελών του Κογκρέσου. Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριζαν επί μήνες ότι η εξέλιξη ήταν επιτακτική για τη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι ενώ το πακέτο για την Ελλάδα θα μπορούσε να περάσει από το Κογκρέσο, τα F-16 μπορεί να καθυστερήσουν λόγω της απροθυμίας ορισμένων μελών να ενθαρρύνουν την Άγκυρα με την πρόσθετη δύναμη πυρός.

Ο κ. Ερντογάν απείλησε αρχικά να ασκήσει βέτο στην είσοδο των δύο χωρών με τον ισχυρισμό των δεσμών τους με κουρδικές μαχητικές ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία. Η Τουρκία διεξάγει έναν αργό πόλεμο με κουρδικές ένοπλες ομάδες επί δεκαετίες σε μια σύγκρουση που έχει αφήσει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ λένε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν ικανοποιήσει τις ανησυχίες της Τουρκίας, παραπέμποντας σε μια συμφωνία που υπογράφηκε πέρυσι και η οποία καλούσε και τις δύο χώρες να αξιολογήσουν τα τουρκικά αιτήματα έκδοσης και να άρουν τους περιορισμούς στις πωλήσεις όπλων στην Άγκυρα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πέρυσι ότι δεν θα υπάρξει καμία πρόβλεψη για έγκριση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ από την Τουρκία και είπαν ότι ο χρόνος της πώλησης των F-16 εξαρτάται από την εσωτερική διαδικασία της ίδιας της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Ανησυχίες για τις σχέσεις Ερντογάν – Πούτιν

Οι προτεινόμενες πωλήσεις πραγματοποιούνται επίσης εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, δύο μακροχρόνιων αντιπάλων που έχουν ανταλλάξει απειλές τον περασμένο χρόνο στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία αρχικά συμμετείχε στο πρόγραμμα αιχμής των ΗΠΑ για τα F-35, αλλά αποβλήθηκε αφού ο κ. Ερντογάν ενέκρινε την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είπε ότι το ρωσικό οπλικό σύστημα θα μπορούσε ενδεχομένως να «χακάρει» τα F-35.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν υποστήριξαν ότι η πώληση F-16 στην Τουρκία θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση των δεσμών με τη χώρα, η οποία διατηρεί τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ.

(…)Η στενή σχέση του κ. Ερντογάν με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επίσης εγείρει ανησυχίες στην Ουάσιγκτον, όπως επίσης και οι εισροές ρωσικών χρημάτων στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων περιουσιακών στοιχείων ολιγαρχών».

Ποια είναι η εναλλακτική Μπάιντεν στο βέτο Μενέντεζ για τα F-16 της Τουρκίας: Θα επιχειρήσει μετωπική; Κι αν χάσει τι θα γίνει;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: