Γνώριζαν από το 1970 τι θα συμβεί στον πλανήτη: Πετρελαϊκός γίγαντας είχε προβλέψει με ακρίβεια την κλιματική αλλαγή

Στιγμιότυπο παγετώνα. Photo by Kristoffer Brink Jonsson via Pexels




Μία από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο είχε προβλέψει ήδη από τη δεκαετία του 1970 με ακρίβεια ότι η κλιματική αλλαγή θα προκαλούσε άνοδο της παγκόσμιας θρσμοκρασίας, ισχυρίζονται σήμερα οι ερευνητές.

Πρόκειται για την ExxonMobil που είχε προβλέψει ότι η καύση ορυκτών καυσίμων θα θερμάνει τον πλανήτη, όπως προκύπτει από ανάλυση δεδομένων (από επιστήμονες) σε εσωτερικά έγγραφα της εταιρίας

Η ExxonMobil αρνείται τους ισχυρισμούς.

«Αυτό το θέμα έχει ανακύψει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια και, σε κάθε περίπτωση, η απάντησή μας είναι η ίδια: όσοι λένε ότι η «Exxon γνώριζε» κάνουν λάθος στα συμπεράσματά τους», δήλωσε η εταιρεία στο BBC.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι προβλέψεις της ExxonMobil ήταν συχνά πιο ακριβείς ακόμη και από κορυφαίους επιστήμονες της NASA, αναφέρει το BBC.

«Πραγματικά υπογραμμίζει την έντονη υποκρισία της ηγεσίας της ExxonMobil, η οποία γνώριζε ότι οι δικοί της επιστήμονες έκαναν αυτήν την πολύ υψηλής ποιότητας εργασία μοντελοποίησης και είχαν πρόσβαση σε αυτές τις προνομιακές πληροφορίες, ενώ σε όλους τους υπόλοιπους έλεγαν ότι τα κλιματικά μοντέλα ήταν ανοησίες», λέει η Naomi Oreskes, καθηγήτρια ιστορίας της επιστήμης στο Χάρβαρντ.

Σαν να πιάστηκαν στα πράσα

«Τα ευρήματα είναι σαν να τους έπιασαν στα πράσα», αναφέρει Geoffrey Supran, αναπληρωτής καθηγητής περιβαλλοντικής επιστήμης και πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.

«Η ανάλυση μάς επιτρέπει για πρώτη φορά αξιολογήσουμε πραγματικά αυτά που ήξερε η Exxon, δηλαδή ότι η καύση των προϊόντων ορυκτών καυσίμων της θα θερμαίνει τον πλανήτη κατά περίπου 0,2 βαθμούς Κελσίου κάθε δεκαετία», πρόσθεσε ο Surpan.

Ποτέ πριν επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει να ποσοτικοποιήσουν τα επιστημονικά στοιχεία στα έγγραφα της ExxonMobil, λέει ο ίδιος.

H καθηγήτρια Oreskes είπε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι η ExxonMobil «παραπλάνησε εν γνώσει της» κοινό και κυβερνήσεις. «Είχαν όλες αυτές τις πληροφορίες στη διάθεσή τους, αλλά έλεγαν πολύ, πολύ διαφορετικά πράγματα δημόσια», εξήγησε.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Science, υποδηλώνει επίσης ότι η ExxonMobil είχε επίσης προβεί σε κάποιες λογικές εκτιμήσεις για το πώς θα έπρεπε να μειωθούν οι εκπομπές προκειμένου να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε έναν κόσμο που θερμαίνεται κατά 2 βαθμούς Κελσίου ή περισσότερο.

Οι επιστήμονές της είχαν επίσης απορρίψει ορθώς τη θεωρία ότι μια εποχή παγετώνων επρόκειτο να έρθει στη Γη, σε μια εποχή που άλλοι ερευνητές συζητούσαν ακόμη μι ατέτοια προοπτική.

Τα ευρήματα προσθέτουν στη συνεχιζόμενη πίεση στην εταιρεία σχετικά με όσα γνώριζε για την κλιματική αλλαγή. Ο ισχυρισμός που την βαρύνει είναι ότι διέδωσε παραπληροφόρηση προκειμένου να προστατεύσει τα επιχειρηματικά της συμφέροντα στα ορυκτά καύσιμα και κατατίθενται μηνύσεις σε διάφορα δικαστήρια των ΗΠΑ.

Τον Μάιο, δικαστήριο στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ αποφάσισε ότι η ExxonMobil πρέπει να δικαστεί κατηγορούμενη για τα ψεύδη που έλεγε για την κλιματική αλλαγή.

Με πληροφορίες από BBC

Οι Τράπεζες θα αποζημιώνουν πλέον θύματα ηλεκτρονικής απάτης ή κλοπής της κάρτας-Σε ισχύ από το Φεβρουάριο ο νόμος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: