Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να απολογηθεί για την υποστήριξη της παραπληροφόρησης του Der Spiegel: Καυγάς Σπίρτζη με Μηταράκη-Θεοδωρικάκο

File Photo: Ο πρώην υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και σημερινός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΩΤΑ ΚΟΡΜΠΑΚΗ




Για αναπαραγωγή fake news και προπαγανδιστική πολιτική κατηγορεί την κυβέρνηση ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης με αφορμή την έρευνα του Spiegel για το θέμα των 38 προσφύγων στην βραχονησίδα Κισσάρι.

Ως γνωστό, το γερμανικό περιοδικό απέσυρε τα κείμενα που είχε γράψει το περασμένο καλοκαίρι και υποστήριζαν ότι στον Έβρο πέθανε η πεντάχρονη “Μαρία” επειδή δεν την έσωσαν οι ελληνικές αρχές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να απολογηθεί για την υποστήριξη των δημοσιευμάτων του Der Spiegel με αποτέλεσμα να έρθει σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

«Το Der Spiegel ύστερα από ενδελεχή έρευνα αναγνωρίζει το λάθος και αποσύρει οριστικά τα άρθρα για τη δήθεν νεκρή Μαρία σε νησίδα του Έβρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας θα αποσύρουν τις ανακοινώσεις τους; Οι ευρωβουλευτές του θα ζητήσουν συγγνώμη που διέσυραν διεθνώς τη χώρα;»

Ετσι σχολιάζει με ανάρτησή του στο twitter o υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης την οριστική παραδοχή του γερμανικού Der Spiegel ότι η είδηση για το θάνατο της Σύριας 5χρονης Μαρίας στον Εβρο δεν μπορεί να αποδειχθεί ως αληθινή.

Το Der Spiegel υπόσχεται ότι οι σχετικές αναρτήσεις θα αφαιρεθούν ολοκληρωτικά από τον ιστότοπο του περιοδικού, αποκαθίσταται η αλήθεια.

Ειδικότερα το Der Spiegel, με μακροσκελές άρθρο του ουσιαστικά περιγράφει πως παραπλανήθηκε φτιάχνοντας μια fake ιστορία (δείτε ΕΔΩ).

Aπό την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος σχολίασε στο twitter:

«Ακόμα και το Spiegel ζητά σήμερα συγγνώμη για τα όσα έγραφε τον Αύγουστο σχετικά με τη νησίδα του Έβρου και τον δήθεν θάνατο του 5χρονου κοριτσιού. Είχε, άλλωστε, πράξει το ίδιο και η εμπλεκόμενη ΜΚΟ. Δυστυχώς, η Αξιωματική Αντιπολίτευση συνεχίζει να κρύβεται.

»Ακόμα και τώρα δεν έχει το θάρρος και την ειλικρίνεια να πράξει το ίδιο. Γιατί η αλήθεια είναι πως η ΕΛΑΣ την χρονιά που μας αποχαιρετά απέτρεψε την είσοδο 250.000 παράνομων μεταναστών. Προσηλωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Σπίρτζης αναφέρει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει την έρευνα «ως δήθεν δικαίωσή της» και προσθέτει ότι «εμείς δεν σταματάμε, ακόμη και την τελευταία ημέρα του χρόνου, να αναδεικνύουμε τα ψέματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και να ρίχνουμε φως στην αλήθεια».

Ακολούθως υποστηρίζει σχετικά με την έρευνα του Spiegel:

«Πρώτον, το Spiegel αναγνωρίζει – όπως άλλωστε έκανε το ΓΕΣ εδώ και μήνες- ότι η νησίδα στο Κισσάρι είναι και ελληνική παρά τα κυβερνητικά ψέματα. Δεύτερον, διαψεύδει την κυβερνητική θέση ότι έγινε προσπάθεια οι πρόσφυγες αυτοί να εντοπιστούν, η οποία απέτυχε».

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«[Η κυβερνητική θέση] δεν είναι ιδιαιτέρως πιστευτή. Σύμφωνα με το δεδομένα γεωγραφικού προσδιορισμού από τις φωτογραφίες προσφύγων, οι πρόσφυγες βρίσκονταν στη νησίδα στο Κισσάρι τουλάχιστον στις 25 Ιουλίου 2022, το γεωγραφικό στίγμα της οποίας ήταν διαθέσιμο τόσο στις αρχές όσο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Η νησίδα έχει μήκος λιγότερο από ένα χιλιόμετρο και απέχει σε μερικά σημεία μόνο λίγα μέτρα από την ελληνική ενδοχώρα.

Σε κοντινή απόσταση υπάρχει φυλάκιο της ελληνικής συνοριοφυλακής. Μοιάζει κυνικό το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν δυνατό να διασώσει τους πρόσφυγες επειδή είναι εν μέρει τουρκική η νησίδα στο Κισσάρι…Η αναφορά της ελληνικής κυβέρνησης για τα γεγονότα είναι επίσης ανακριβής. Κατά περιόδους, σύμφωνα με την έρευνα του Spiegel, πρόσφυγες της ομάδας βρίσκονταν πράγματι σε ελληνικό έδαφος – και θα μπορούσαν πιθανότατα να εντοπιστούν εκεί από την ελληνική αστυνομία χωρίς κανένα πρόβλημα».

«Τρίτον, πουθενά δεν υπάρχει διάψευση του θανάτου του μικρού κοριτσιού. Αντιθέτως, το Spiegel επισημαίνει ότι οι γονείς, τους οποίους συνάντησε στην προσφυγική δομή της Δράμας, επιμένουν για το θάνατο του παιδιού, όπως επιμένουν και δύο πρόσφυγες της ομάδας με τους οποίους συνομίλησε στην Ολλανδία και τη Γερμανία, όπου έχουν καταφύγει. Σημειώνει επίσης ότι οι καταθέσεις των γονιών και άλλων προσφύγων στη συνέντευξή τους για το άσυλο μιλούν για το θάνατο του παιδιού, παρότι δέχτηκαν πιέσεις να αλλάξουν την κατάθεσή τους».

Συνεχίζοντας υπογραμμίζει ότι:

«Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφής από την αρχή ως προς το ζήτημα των 38 προσφύγων, για του οποίους υπενθυμίζεται ότι υπήρχαν ασφαλιστικά μέτρα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ή έπρεπε η Κυβέρνηση να τους περισυλλέξει από τη νησίδα που άλλωστε ήταν εν μέρει ελληνική ή έπρεπε να ανεβάσει το θέμα πολιτικά ώστε να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία από τον ΟΗΕ και την ΕΕ με σκοπό να διερευνηθεί τι έγινε στη νησίδα και να παρασχεθεί στήριξη στους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Δυστυχώς αντί αυτών των ,επιλογών η Κυβέρνηση επέλεξε να χειριστεί το θέμα με τα επικοινωνιακά και ακροδεξιά αντανακλαστικά που την χαρακτηρίζουν με τραγικά αποτελέσματα, μεταξύ άλλων και για την διεθνή εικόνα της Ελλάδας. Θέλει πολύ θράσος να κουνάει τώρα το δάχτυλο».

Η απολογία του Der Spiegel για το fake ρεπορτάζ της 5χρονης Μαρίας στον Έβρο: Οι 4.600 λέξεις που αποκαθιστούν την αλήθεια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: