O Σι Τζινπίνγκ προσπαθεί να διασώσει την εικόνα του: Διάγγελμα γεμάτο δικαιολογίες για τη χαοτική πολιτική της πανδημίας αλλά το «αλάθητο» καταρρέει [videos]

People wearing face masks watch performance on new year’s eve at Aranya resort in Qinhuangdao, China, 31 December 2022 EPA, WU HAO




Ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ υποστήριξε προς τα εκατομμύρια πολιτών της χώρας του ότι βρίσκεται στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» κατά τη διάρκεια πρωτοχρονιάτικης ομιλίας του το Σάββατο.

Ομως παρατηρητές επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος ξεκινά το 2023 ευρισκόμενος σε υποχώρηση λόγω της χαοτικής στρατηγικής του για τον Covid, παρότι αγωνίζεται να εκτρέψει την ευθύνη για το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος της αποτυχίας του zero-Covid και να ελέγξει το εθνικό αφήγημα, ακόμα κι αν συντρίβεται κάθε δημόσια διαφωνία αναφέρουν σε άρθρο που συνυπογράφουν στην ηλεκτρονική έκδοση του  Guardian οι Gregor Stuart Hunter και Emma Graham-Harrison

Επισήμως, η Κίνα έχει καταγράψει λίγο περισσότερους από 5.200 θανάτους από τον Covid, αλλά υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ της εικόνας που παρουσιάζεται από τον συνήθως αποτελεσματικό μηχανισμό κομμουνιστικής προπαγάνδας και της πραγματικότητας όπως αυτή αντικατοπτρίζεται σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανέκδοτα από όλη την Κίνα.

Οι πτέρυγες επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων ξεχειλίζουν από απελπισμένους ασθενείς. Οι ιατρικές προμήθειες εξαντλούνται, με τα φαρμακεία να ξεπουλούν φάρμακα που κυμαίνονται από αντιιικά έως βασικά παυσίπονα. Η αστυνομία περιπολούσε ένα κρεματόριο του Πεκίνου όπου το Reuters ανέφερε μεγάλες ουρές νεκροφόρων την περασμένη εβδομάδα.

Στα πρώτα δημόσια σχόλιά του προς τον κινεζικό λαό για την Covid από τότε που η κυβέρνησή του άλλαξε πορεία πριν από τρεις εβδομάδες, ο Σι χρησιμοποίησε την ομιλία του το Σάββατο για να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση και το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) «έβαλαν τον λαό πάνω από όλα και έβαλαν πρώτα τη ζωή».

Για πολλούς στην Κίνα, αυτή η φράση θα ηχήσει κούφια, ιδιαίτερα για εκείνους που αγωνίζονται για την ιατρική περίθαλψη αγαπημένων προσώπων που χτυπήθηκαν πρόσφατα από την ασθένεια.

Ερωτήματα όπως γιατί η χώρα προσκολλήθηκε τόσο πολύ στην πολιτική zero Covid, με τόσο βαρύ κόστος, και έκανε τόσο λίγα για να προετοιμαστεί για το άνοιγμα  που θα ακολουθούσε είναι πιθανό να υπονομεύσουν τον Σι.

Ακόμα κι αν η ζημία που θα υποστεί η εξουσία του δεν θα είναι ορατή πέρα ​​από τα τείχη του μυστικοπαθούς ηγετικού περιβάλλοντος.

«Το γεγονός ότι η στάση του ΚΚΚ απέναντι στην πανδημία έχει πλέον αντιστραφεί εντελώς μετά από μια λαϊκή εξέγερση δεν μπορεί παρά να επηρεάσει τον προσεκτικά καλλιεργημένο «αέρα» του αλάθητου Xi Jinping», δηλώνει ο Orville Schell, διευθυντής του κέντρου για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας στην Asia Society στη Νέα Υόρκη.

«Ο Σι είναι ουσιαστικά απρόσβλητος από δημόσιες εκφράσεις κριτικής εντός της Κίνας», πρόσθεσε. «Αλλά οι Κινέζοι φίλοι μου κουνούν το κεφάλι τους με δυσπιστία για την αντιφατικότητα των πολιτικών του Σι».

Ξένοι αναλυτές, που ψάχνουν στο διαδίκτυο και τις επίσημες ανακοινώσεις για ενδείξεις, εκτιμούν ότι υπάρχουν ήδη χιλιάδες θάνατοι την ημέρα, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλοι.

Ένα πρώτο κύμα στις αστικές περιοχές αναμένεται να κορυφωθεί τον Ιανουάριο, αλλά ένα δεύτερο, μεγαλύτερο κύμα θα διασχίσει τις αγροτικές περιοχές – όπου τα συστήματα υγείας είναι ακόμη πιο αδύναμα – τον Φεβρουάριο και θα  κορυφωθεί στις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία αναλύσεων υγείας Airfinity.

Μπορεί επίσης να υπάρχει οικονομικό κόστος. Ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι αναμένουν μια μικρή έξοδο ελίτ, παράλληλα με ανανεωμένες προσπάθειες για μεταφορά χρημάτων από τη χώρα. Αυτό θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω πίεση σε μια γρήγορα επιβραδυνόμενη οικονομία.

Ο Σi είχε προηγουμένως συνδέσει το προσωπικό του κύρος με τις δρακόντειες πολιτικές του Covid-zero, υποσχόμενος να τηρήσει τις σκληρές αποφάσεις καθώς εδραίωσε την προσωπική του εξουσία και διεκδίκησε μια τρίτη θητεία στην εξουσία σε μια σημαντική σύνοδο κορυφής του Κομμουνιστικού Κόμματος τον Οκτώβριο.

Αλλά μέχρι τον Νοέμβριο η χώρα αναστατώθηκε από μαζικές δημόσιες διαδηλώσεις ενάντια στους ελέγχους. Χιλιάδες αψήφησαν βαριές ποινές για πολιτική δραστηριότητα σε ένα κράτος επιτήρησης για να συμμετάσχουν στις πιο διαδεδομένες διαδηλώσεις που είχε δει η Κίνα εδώ και δεκαετίες.

Στον απόηχο τους, το Πεκίνο άλλαξε απότομα πορεία, εγκαταλείποντας τους ελέγχους σχεδόν εν μία νυκτί. Έκτοτε, οι κλιμακούμενοι θάνατοι έχουν προκαλέσει ανησυχία πέρα ​​από την Κίνα, ιδιαίτερα λόγω των φόβων ότι ένας τεράστιος αριθμός νέων κρουσμάτων θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες για την εμφάνιση μιας επικίνδυνης νέας παραλλαγής.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε από το Πεκίνο περισσότερη διαφάνεια, ζητώντας περισσότερα δεδομένα για γενετική αλληλουχία, νοσηλεία, εισαγωγές και θανάτους σε μονάδες εντατικής θεραπείας και για τους εμβολιασμούς και την κατάσταση εμβολιασμού.

Η Βρετανία την περασμένη εβδομάδα ενώθηκε με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ιταλίας, απαιτώντας αρνητικά τεστ Covid για επιβάτες που πετούν από την Κίνα.

Οι αρχές ανέφεραν την έλλειψη αξιόπιστων δεδομένων από την Κίνα, αν και πολλοί ειδικοί επέκριναν τους ελέγχους ως απαντήσεις που στοχεύουν περισσότερο στον κατευνασμό της κοινής γνώμης παρά στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Με πληροφορίες από Guardian

Έκκληση της Γαλλίας στις χώρες της ΕΕ να πραγματοποιούν ελέγχους για Covid-19 στους κινέζους ταξιδιώτες

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: