FILE PHOTO: Ο ισλαμιστής Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Photo: Turkish Presidency
Σενάρια για επίσπευση των τουρκικών εκλογών πυροδότησε δήλωση του Ομέρ Τσελίκ για μετάθεση της ημερομηνίας της κάλπης από την αρχικώς προγραμματισμένη 18η Ιουνίου.
«Θέλουμε να γίνουν οι εκλογές στις 18 Ιουνίου», είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, σε συνέντευξη Τύπου.
«Όμως επειδή αυτή η ημερομηνία συμπίπτει με την περίοδο των θερινών διακοπών, όταν ο κόσμος ταξιδεύει, σκεφτόμαστε να μεταφέρουμε λίγο νωρίτερα την ημερομηνία», πρόσθεσε.
Οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 18 Ιουνίου και ο Ερντογάν έχει δηλώσει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα ότι θα γίνουν τον Ιούνιο.
«Αυτή η αλλαγή ημερομηνίας δεν ισοδυναμεί με πρόωρες εκλογές (…) Δεν υπάρχει ακόμη οριστική απόφαση από την ηγεσία του κόμματος, το εξετάζουμε», είπε ο Τσελίκ.
Σαρώνει ο πληθωρισμός, βόμβα η πρόωρη συνταξιοδότηση
Η αναφορά Τσελίκ έρχεται σε χρονικό σημείο που το ποσοστό του πληθωρισμού στην Κωνσταντινούπολη εκτοξεύθηκε στο 92,97% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα το Εμπορικό Επιμελητήριο Κωνσταντινούπολης.
Το επίσημο ποσοστό πληθωρισμού της Τουρκίας ανήλθε σε 84,39% τον Νοέμβριο, ενώ η Ομάδα Έρευνας Πληθωρισμού (ENAG), μια ανεξάρτητη ομάδα οικονομολόγων, υποστηρίζει ότι ήταν 170,70%.
Ο Ερντογάν, που πέραν από ισλαμιστής είναι και ένας ακραίος λαϊκιστής ποντάρει πολλά και στο πρόγραμμα πρόωσης συνταξιοδότησης που ανακοίνωσε πρόσφατα.
Το σχέδιο Ερντογάν μπορεί να ανακοινώθηκε από τον ίδιο στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2023, ωστόσο το πλήρες δημοσιονομικό κόστος και η τελική μορφή του βρίσκονται ακόμη υπό συζήτηση, τονίζει το πρακτορείο Bloomberg.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι τό κόστος για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου θα διαμορφωθεί στα 250 δισ. τουρκικές λίρες (13,4 δισ. δολάρια), ανέφερε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στο Bloomberg, ζητώντας να μη κατονομαστεί.
Το ποσό αναμένεται να αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, καθώς ο αριθμός των εργαζόμενων που θα εκμεταλλευτούν το σχέδιο για να γίνουν απόμαχοι της δουλειάς αναμένεται να φθάσει ακόμη και τα 5 εκατομμύρια, σύμφωνα πάντα με το αξιωματούχο.
Στα κυβερνητικά σχέδια υπάρχει ακόμη και ένα “πακέτο διάσωσης” για τους εργοδότες που θα πρέπει να χορηγήσουν αποζημίωση απόλυσης (στην πραγματικότητα εφάπαξ) στους υπαλλήλους. Ο συνολικός προϋπολογισμός της Τουρκίας για το 2023 προβλέπει δαπάνες 4,47 τρισ. λιρών.
Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι περίπου 2,3 εκατ. υπάλληλοι θα μπορούσαν να βγουν σε πρόωρη σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας, στον βαθμό που πληρούν ορισμένα κριτήρια. Μεταξύ αυτών είναι να είχαν ενταχθεί στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης έως και τον Σεπτέμβριο του 1999 και έκτοτε να έχουν συμπληρώσει έναν συγκεκριμένο αριθμό ενσήμων.
Ασήκωτο βάρος
Κατά τον προεκλογικό κύκλο, ο Ερντογάν έχει εξάλλου διακηρύξει την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50%, αλλά και τη χορήγηση φθηνών δανείων με την εγγύηση του τουρκικού κράτους.
“Η απόφαση για την πρόωρη συνταξιοδότηση δημιουργεί το πλέον μόνιμο και ασήκωτο βάρος στον προϋπολογισμό μεταξύ όλων των αποφάσεων που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια”, δηλώνει ο Χακάν Καρά, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας και σήμερα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπιλκέντ στην Άγκυρα. “Σίγουρα θα έχει αρνητική επίδραση στο ασφάλιστρο κίνδύνου της χώρας, καθώς και στον πληθωρισμό”, συμπληρώνει.
Αποκαλυπτικό για τον πανικό Ερντογάν και τις μεθοδεύσεις του ακόμη και για πρόκληση θερμών επεισοδίών είναι δημοσίευμα του Politico
Έχοντας συντρίψει την τουρκική οικονομία και εξαθλιώνοντας τη μεσαία τάξη που ο ίδιος είχε στηρίξει, ο Τούρκος Πρόεδρος σέρνει τώρα τη χώρα του σε έναν περιττό πόλεμο και χειραγωγεί τα δικαστήρια εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του, αναφέρει σε άρθρο – ακτινογραφία της πολιτικής Ερντογάν το POLITICO.
Είναι μια αδίστακτη προσπάθεια του Ερντογάν να προσκολληθεί στην εξουσία το 2023 — την εκατονταετηρίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας — και ας ελπίσουμε ότι θα αποτύχει, επισημαίνει ο Paul Taylor, συντάκτης του δημοσιεύματος.
Για πρώτη φορά από τότε που το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία το 2002, υπάρχει μια σοβαρή προοπτική πολιτικής αλλαγής.
Ο πληθωρισμός είναι πάνω από 80% ετησίως, η τουρκική λίρα έχει πέσει κατακόρυφα έναντι του δολαρίου και η δημοτικότητα της κυβέρνησης έχει βυθιστεί καθώς οι οικονομικές δυσκολίες έχουν αυξηθεί.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Ερντογάν — ο οποίος κυβέρνησε με ολοένα και πιο αυταρχική πυγμή μετά την τροποποίηση του Συντάγματος για να δημιουργήσει ένα προεδρικό σύστημα στα μέτρα του — αντιμετωπίζει σοβαρά πολιτικά προβλήματα, με το AKP να λαμβάνει μόλις το 30% της λαϊκής υποστήριξης.
Φυσικά, η απάντησή του υπήρξε χαρακτηριστικά βάναυση τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές μέτωπο.
Παρά την αντίθεση τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και από τη Μόσχα, ο Ερντογάν έχει τρομοκρατήσει με τις προετοιμασίες για αποστολή αρμάτων μάχης στη Συρία, επιδιώκοντας να απομακρύνει τις κουρδικές πολιτοφυλακές που συμμάχησαν με τη Δύση στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά που η Άγκυρα θεωρεί ότι συνδέονται με το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). . Φαίνεται αποφασισμένος να ολοκληρώσει μια ουδέτερη ζώνη στην άλλη πλευρά των νότιων συνόρων της Τουρκίας.
Απειλές κατά της Ελλάδας – δυο πόδια σε δυο βάρκες στο Ουκρανικό
Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί επίσης να χτυπήσει τη νατοϊκή σύμμαχο Ελλάδα, εν με αφορμή τις έρευνες για φυσικό αέριο, την Κύπρο και την υποτιθέμενη «στρατιωτικοποίηση» των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο – αν και το διεθνές οικονομικό και πολιτικό κόστος οποιασδήποτε τέτοιας ενέργειας την καθιστά ιδιαίτερα απίθανη.
Από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Ερντογάν εμφανίζει την Τουρκία ως τον απαραίτητο μεσολαβητή μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, βοηθώντας σε διαμεσολαβήσεις και φιλοξενώντας συνομιλίες μεταξύ των αρχηγών ασφαλείας των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Κατάφερε επίσης να υποστηρίξει την Ουκρανία – μεταξύ άλλων με στρατιωτικές πωλήσεις drone – διατηρώντας παράλληλα εμπορικούς και ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία και χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την προσωπική του σχέση με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ή να υποστεί την οργή της Δύσης.
Δικαιοσύνη κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του
Εν τω μεταξύ, πίσω στην πατρίδα του, ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε ένα σύστημα απονομής δικαιοσύνης που δεν φημίζεται για την ανεξαρτησία του προκειμένου να προσπαθήσει να αποκλείσει τους πιο ισχυρούς πιθανούς αμφισβητίες του.
Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου — μια δημοφιλής προσωπικότητα του κοσμικού κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που θα μπορούσε να είναι ενοποιητικός υποψήφιος για την προεδρία της αντιπολίτευσης — μόλις καταδικάστηκε σε περισσότερα από δύο χρόνια φυλάκιση και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Προς το παρόν, οι εκκρεμείς προσφυγές της απόφασης έχουν ανασταλεί, αλλά ο Ερντογάν μπορεί να προσπαθήσει να επισπεύσει τη δικαστική διαδικασία, επομένως ο αντίπαλός του να απαγορευθεί να είναι υποψήφιος.
Και το άρθρο μεταξύ άλλων καταλήγει:
«Οι επόμενοι μήνες θα είναι έτσι γεμάτοι πολεμικές χειρονομίες, κυρίως για να σηματοδοτήσουν την 100ή επέτειο από την ίδρυση από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ μιας σύγχρονης, κοσμικής δημοκρατίας πάνω στις στάχτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Ο Ερντογάν θα θέλει να προβάλει την αποκατεστημένη επιρροή της Τουρκίας σε έναν πολυπολικό κόσμο όπου οι μεσαίες δυνάμεις μπορούν να ασκήσουν μεγαλύτερη επιρροή, καθώς οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι λιγότερο πρόθυμες ή λιγότερο ικανές να ενεργήσουν ως παγκόσμιοι φύλακες της τάξης. Αλλά μετά από επεμβάσεις στη Λιβύη και την υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας, μπορεί κάλλιστα να σταματήσει μια χερσαία επίθεση στη Συρία, εάν οι μεγάλες δυνάμεις συνεχίσουν να τον προειδοποιούν».
Με πληροφορίες από Bloomberg Politico και Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
“Στήνει πόλεμο για να σώσει το τομάρι του” – Το POLITICO “ακτινογραφεί” τον Ερντογάν
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE