Ο μεγάλος κίνδυνος για τις ΗΠΑ: Οι Ισραηλινοί, οι Άραβες, οι Ιρανοί και οι Τούρκοι τρέφουν λιγότερο σεβασμό για την αμερικανική ισχύ




Η εφημερίδα Wall Street Journal σε άρθρο γνώμης του Walter Russell Mead αναφέρει ότι καθώς ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν (Jake Sullivan) ετοιμάζεται να επισκεφθεί το Ισραήλ αυτόν τον μήνα, θα συναντήσει απροσδόκητες περιοχές στρατηγικής σύγκλισης μεταξύ ισραηλινών και αμερικανικών ανησυχιών.

Με την απόλυτη απόρριψη της Τεχεράνης στις προσπάθειες της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν (Biden) για συνδιαλλαγή και τoν ολόψυχo εναγκαλισμό της με τη Μόσχα, οι απόψεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ για το Ιράν έχουν ευθυγραμμιστεί περισσότερο.

Τίτλος του άρθρου: The Peril of Ignoring the Middle East – Ο κίνδυνος της αγνόησης της Μέσης Ανατολής. Αναφέρει:

Αν και το στρατηγικό χάσμα έχει μειωθεί, το ηθικό χάσμα διευρύνεται. Οι θέσεις της νέας ισραηλινής κυβέρνησης – για τους εποικισμούς, την Παλαιστινιακή Αρχή, την κοσμικότητα, την τροποποίηση του Νόμου της Επιστροφής και την αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων μεταξύ του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ και της Knesset – όλες αντιβαίνουν στις προτιμήσεις της πολιτικής της κυβέρνησης Biden, καθώς και στις βαθιά παγιωμένες κοινωνικές και πολιτιστικές πεποιθήσεις πολλών Αμερικανών φιλελεύθερων και Εβραίων.

Καθώς οι εντάσεις αυξάνονται στη Δυτική Όχθη, οι αξιωματούχοι του Biden δυσανασχετούν με αυτό που θεωρούν ως άσκοπες ισραηλινές ενέργειες, που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν έναν ακόμη γύρο σύγκρουσης.

Εν τω μεταξύ, ολόκληρη η Μέση Ανατολή είναι σε συνεχείς αλλαγές (ρευστή κατάσταση). Οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας έχουν δημιουργήσει έσοδα στην περιοχή, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των τοπικών ηγετών. Η Κίνα εργάζεται για να αυξήσει το οικονομικό και πολιτικό προφίλ της σε μια περιοχή που είναι απαραίτητη για το μέλλον της. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία και η Ρωσία προσπαθούν να εμποδίσουν την πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία, οδηγώντας ίσως στην εδραίωση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η διπλωματική ισορροπία αλλάζει με άλλους τρόπους. Το μακρύ ευρωπαϊκό ειδύλλιο με το Ιράν παγώνει, καθώς η βαρβαρότητα του καθεστώτος στο εσωτερικό και η συμπαιγνία του με τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία δηλητηριάζουν τις ευρωπαϊκές ελπίδες για κερδοφόρες και ειρηνικές σχέσεις με τους μουλάδες.

Ένα τεράστιο σκάνδαλο σχετικά με τη φερόμενη επιρροή του Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει συγκλονίσει το κατεστημένο των Βρυξελλών και τουλάχιστον προσωρινά μείωσε την ικανότητα των διπλωματών του Κατάρ να ασκούν πιέσεις εναντίον του Ισραήλ, κατά των συντηρητικών Αράβων συμμάχων του Ισραήλ και για μια πολιτική συμφιλίωσης προς το Ιράν.

Η επίσκεψη του κ. Sullivan έρχεται μετά από μια 15ετή μείωση της περιφερειακής επιρροής της Αμερικής. Οι Ισραηλινοί, οι Άραβες, οι Ιρανοί και οι Τούρκοι τρέφουν λιγότερο σεβασμό για την αμερικανική ισχύ – και επομένως λιγότερο σεβασμό για τις επιθυμίες των ΗΠΑ – απ’ ό,τι έκαναν το 2008.

Η αμφιταλάντευση του Προέδρου Obama και η ασυνέπεια του Προέδρου Trump άφησαν τις περιφερειακές δυνάμεις βαθιά δύσπιστες, σχετικά με την αμερικανική σοφία και σταθερότητα. Η κυβέρνηση Biden αντιμετωπίζει ένα πραγματικό δίλημμα.

Ο Λευκός Οίκος, νιώθοντας υπερβολική πίεση απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και τις κινεζικές φιλοδοξίες στον Ινδο-Ειρηνικό, θέλει να ελαχιστοποιήσει την έκθεσή του στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, η περιοχή είναι πολύ σημαντική για να αγνοηθεί – και όσο περισσότερο οι ΗΠΑ αποσύρονται, τόσο περισσότερη επιρροή αποβάλλουν.

Καθώς η Αμερική είναι λιγότερο σχετική, οι περιφερειακοί παράγοντες αισθάνονται ελεύθεροι να λάβουν περισσότερες αποφάσεις που αντιπαθεί η Ουάσιγκτον, υπονομεύοντας ουσιαστικά την επιρροή των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο.

Κατά ειρωνικό τρόπο, αφού οι προοδευτικοί στις ΗΠΑ πέρασαν δεκαετίες καταγγέλλοντας την φιλο-ισραηλινή προκατάληψη της Αμερικής και τις αντιδημοκρατικές συμμαχίες της με αυταρχικά καθεστώτα σε όλη την περιοχή, οι Παλαιστίνιοι και οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ακριβώς αυτοί που είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι από την αμερικανική αποχώρηση.

Ανακαλύψαμε ποιος παίζει το παιγνίδι του αυταρχικού Βλαδίμηρου Πούτιν στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου: Μα ποιος άλλος;

Προς το παρόν, ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σκέφτεται περισσότερο τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ – όχι τις ΗΠΑ – καθώς αγωνίζεται να εξισορροπήσει τις απαιτήσεις των ριζοσπαστικών εταίρων του στο συνασπισμό με τα εθνικά συμφέροντα του Ισραήλ.

Εάν ο Biden θέλει να αποκαταστήσει την αμερικανική επιρροή στην περιοχή, μπορεί ακόμα να το κάνει. Το τίμημα είναι αυτό που ήταν τα τελευταία 15 χρόνια. Μια αποφασιστική και αποτελεσματική πολιτική των ΗΠΑ για να διαταραχθεί η ικανότητα του Ιράν να απειλεί τους Άραβες γείτονές του – εάν συνδυαστεί με μέτρα που διασφαλίζουν ότι το Ισραήλ και οι φίλοι του μπορούν, εάν όλα τα άλλα αποτύχουν, να αναλάβουν στρατιωτική δράση για να εμποδίσουν το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης- θα έβαζε ξανά τις ΗΠΑ στο επίκεντρο της τάξης της Μέσης Ανατολής.

Το κόστος της επιρροής είναι υψηλό, αλλά η ανικανότητα είναι πιο ακριβή μακροπρόθεσμα. Εάν το μήνυμα του κ. Sullivan προς την Ιερουσαλήμ είναι ότι ο κ. Biden είναι έτοιμος για σοβαρή δέσμευση προς αυτήν την κατεύθυνση, η απάντηση στο Ισραήλ και πέρα από αυτό θα είναι μεγαλύτερη προσοχή στις αμερικανικές ανησυχίες. Διαφορετικά, το Ισραήλ και οι γείτονές του θα συνεχίσουν να λαμβάνουν αποφάσεις με λιγότερη ανησυχία για τα αμερικανικά συμφέροντα – και η κυβέρνηση Biden θα δυσκολευτεί να διαχειριστεί τις συνέπειες.

Walter Russell Mead είναι καθηγητής Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Bard College και δίδαξε αμερικανική εξωτερική πολιτική στο Πανεπιστήμιο Yale. Ήταν ο αρχισυντάκτης του περιοδικού The American Interest και τώρα είναι αρθρογράφος της Wall Street Journal, μελετητής στο Hudson Institute και κριτικός βιβλίων για το Foreign Affairs.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

“Χόρευε” με τις …λέξεις ο εκπρόσωπος του Στέιτ: Είναι οι Κούρδοι της Συρίας σύμμαχοι ή τρομοκράτες; τον ρώτησε η Hellas Journal: Η απάντηση δεν άρεσε… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: