Ο εκβιασμός του Ταγίπ Ερντογάν στη Σουηδία: Ο “επαναστατικός πυλώνας” της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας έσπειρε τη διχόνοια στη Μεσόγειο

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ομιλεί στον όχλο. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Οκτώ μήνες μετά, η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι εξακολουθούν να περιμένουν στον προθάλαμο της Ατλαντικής Συμμαχίας, με ανυπομονησία μετά από ήδη πολλές θυσίες, ενώ η ρωσική αρκούδα έχει επιλέξει την κλιμάκωση και τη δολοφονική μονομανία.

Τα παραπάνω σημειώνει η δημοσιογράφος της εφημερίδας Le Figaro, Isabelle Lasserre, αναφερόμενη στην ανάλυσή της στο μπλοκάρισμα από την Τουρκία της ένταξης των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Το μπλοκάρισμα της Ουγγαρίας του Βίκτορ Όρμπαν (Viktor Orban), τον κύριο Ευρωπαίο σύμμαχο του Βλαντιμίρ Πούτιν (Vladimir Poutine), ο οποίος αρπάζει κάθε ευκαιρία και χρησιμοποιεί όλους τους ελιγμούς καθυστερήσεων για να ευχαριστήσει το Κρεμλίνο και να σπάσει την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), θα μπορούσε να αρθεί τις επόμενες εβδομάδες με την επικύρωση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο.

Όχι όμως και το μπλοκάρισμα της Τουρκίας, του «επαναστατικού πυλώνα» της ανατολικής πλευράς της Συμμαχίας, που αφού έσπειρε τη διχόνοια στη Μεσόγειο, προκαλώντας την Ελλάδα και τη Γαλλία, έχει, από την περασμένη Άνοιξη, τα μέλη της Συμμαχίας και τα μελλοντικά μέλη της ομήρους των εσωτερικών και εξωτερικών πολιτικών συμφερόντων της, σημειώνει η Isabelle Lasserre.

Υπογραμμίζει, ότι ο εκβιασμός έναντι των σκανδιναβικών χωρών είναι επίσης ένα έμμεσος τρόπος άσκησης πίεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη ραχοκοκαλιά του ΝΑΤΟ, που προμηθεύει όπλα στη Συρία στο YPG, που θεωρείται από την Άγκυρα τρομοκρατική οργάνωση, όπως και το PKK.

Επίσης, η Τουρκία δεν έχει χωνέψει τον αποκλεισμό της από το αμερικανικό πρόγραμμα μαχητικών F-35 και δεν εκτίμησε την καταδίκη της Ουάσιγκτον για τα χτυπήματά της στη βορειοανατολική Συρία, τον περασμένο Νοέμβριο, σημειώνει.

Προσθέτει, ότι ο τουρκικός εκβιασμός, εκτρέποντας τη συζήτηση από την κακή οικονομική κατάσταση, είναι επίσης μοχλός στην εσωτερική πολιτική, τη στιγμή που οι προεδρικές εκλογές τον Ιούνιο του 2023 υπόσχονται να είναι δύσκολες για τον Erdogan.

ΠΗΓΗ: Le Figaro  Isabelle LasserreOtanle chantage dErdogan à la Suède

“Αρκετά πια: Τι πρέπει να πει ο Μπλίνκεν στον Τσαβούσογλου”: Άρθρο-υποδοχή του ισλαμιστή υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στις ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: