Μερική αποφυλάκιση για Κορσικανό εθνικιστή στη Γαλλία: Εξέτισε 24 χρόνια για δολοφονία κυβερνητικού αξιωματούχου

FILE PHOTO: Ταραχές και επεισόδια στην Κορσική που ζητά αυτονομία από τη Γαλλία Image via AFP / youtube.com/watch?v=ZuWSRId-rQQ




Γαλλικό δικαστήριο διέταξε σήμερα Τρίτη τη μερική απελευθέρωσηΚορσικανού εθνικιστή που έχει εκτίσει 24 χρόνια φυλάκιση για τη δολοφονία ανώτατου Γάλλου αξιωματούχου το 1998.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο Πιέρ Αλεσσάντρι θα επιτρέπεται να βγει από τη φυλακή για να εργαστεί σε εταιρεία κηπουρικών εργασιών κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα του χορηγηθεί πλήρης υπό όρους αποφυλάκιση σε ένα χρόνο, εάν συμπεριφέρεται καλά.

Η χαλάρωση των συνθηκών κράτησης του Αλεσσάντρι ήρθε εν μέσω εντάσεων μεταξύ των ηγετών υπέρ της αυτονομίας του νησιού της Μεσογείου και του γαλλικού κράτους, μετά τη δολοφονία ενός Κορσικανού που κρατούνταν για την ίδια υπόθεση σε γαλλική φυλακή τον Μάρτιο.

  • Ο Αλεσσάντι και ένας τρίτος Κορσικανός κρατούμενος μεταφέρθηκαν από την ηπειρωτική Γαλλία σε φυλακή στην Κορσική τον Απρίλιο μετά τη δολοφονία του Ιβάν Κολοννά.

Το εφετείο του Παρισιού χορήγησε στον Αλεσσάντρι «μερική αποφυλάκιση» 12 μηνών από τις 13 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Ρεμί Χάιτζ.

Εάν συμπεριφερθεί καλά, τότε θα του χορηγηθεί  «απόλυση υπό όρους» για άλλα δέκα χρόνια, είπε.

Ο δικηγόρος του Αλεσσάντρι, Ερίκ Μπαρμπολοζί, χαιρέτισε την απόφαση ως «μεγάλη ανακούφιση».

«Για πρώτη φορά σε εφετείο, οι δικαστές έλαβαν μια απόφαση με βάση τα κριτήρια που απαιτούνται για την υπό όρους απόλυση, όχι την ιδιαίτερη φύση της υπόθεσης», είπε.

Ο Αλεσσάντρι είχε αφιερώσει αρκετό χρόνο για να είναι επιλέξιμος για μια τέτοια ρύθμιση μέχρι το 2017 και είχε ήδη υποβάλει αίτηση για να απελευθερωθεί τρεις φορές.

  • Αλλά οι εθνικοί εισαγγελείς κατά της τρομοκρατίας αντιτάχθηκαν και ένα εφετείο απαγόρευσε την αποφυλάκισή του.

Στη συνέχεια, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας ακύρωσε μία από αυτές τις αποφάσεις, διατάσσοντας το εφετείο του Παρισιού να την επανεξετάσει.

Ο Κολοννά, πρώην βοσκός, ανακοινώθηκε νεκρός στις 21 Μαρτίου αφού ένας ισλαμιστής εξτρεμιστής που τον κατηγόρησε για βλασφημία τον στραγγάλισε και τον έπνιξε σε μια φυλακή στη νότια πόλη Αρλ στην ηπειρωτική Γαλλία.

Συνελήφθη το 2003 μετά από τέσσερα χρόνια φυγής, και καταδικάστηκε το 2007, και στη συνέχεια ξανά το 2011, σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία το 1998 του νομάρχη της γαλλικής κυβέρνησης της Κορσικής, Claude Erignac.

Με πληροφορίες από AFP

Η «πείνα» και τα πτώματα των στρατιωτών θα στηρίξουν το πραξικόπημα κατά του Πούτιν, λέει ο πρώην λογογράφος του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: