Με αφορμή τη δήλωση Συρίγου: Αν ικανοποιηθούν οι όροι του κ. Μενέντεζ και της Ομογένειας, μήπως είναι καλύτερα να προμηθευτεί η Τουρκία τα F-16 απο τις ΗΠΑ;

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ στην αίθουσα συνεδριάσεων. Φωτογραφία via You Tube




Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ, Ανιχνεύσεις

Το αρνητικό σχόλιο στο διαδίκτυο έρχεται, σχεδόν, αντανακλαστικά σε πολλούς. Ο Άγγελος Συρίγος είναι απο τις καλύτερες περιπτώσεις πολιτικών στο εξαιρετικά υποβαθμισμένο κοινοβουλευτικό πεδίο. Έχει και γνώσεις και ήθος και βρίσκεται, ως προς το δέον γενέσθαι, κοντά σε αυτό που αποκαλούμε μη αποδομητική θέση.

Είναι κόκκινο πανί για τους αποδομιστές. Γι αυτό και η απαξίωσή του ή η μείωση της επιρροής του, δεν ωφελεί. Δυστυχώς, η δήλωση που έκανε και η πρόσληψή της στον δημόσιο χώρο θα τον ακολουθεί.

Λειτουργεί ακόμη, περισσότερο ως καθηγητής και ελάχιστα ως πολιτικός.

Όπως μου είπε κοινός μας φίλος με μεγάλη πολιτική εμπειρία (διετέλεσε και υπουργός και, μόνο, για ενδοτικότητα δεν θα μπορούσε να τον κατηγορήσει κανείς), ο καθηγητής κάνει διαπιστώσεις. Ο πολιτικός διαμορφώνει το πεδίο.

  • Ο Συρίγος, με την μικρή κοινοβουλευτική του πείρα, βρίσκεται, ακόμη, στο στάδιο των διαπιστώσεων. Είναι περισσότερο ακαδημαϊκός. Και αυτό φαίνεται και απο τις ομιλίες του.

Επι της ουσίας των δηλώσεών του: Είπε πως με την προϋπόθεση της ικανοποίησης των περιορισμών Μενέντεζ, η Τουρκία είναι καλύτερα να πάρει F-16 απο τις ΗΠΑ παρά να αγοράσει αεροπλάνα απο άλλη χώρα.

Το ότι η Τουρκία θα προμηθευτεί κάποια στιγμή αεροπλάνα για την πολεμική αεροπορία της είναι πέραν κάθε αμφισβητήσεως.

Για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις και η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να της πουλήσει τα δικά της. Οι όροι παίζονται.

Είναι απολύτως θετικό ότι υπάρχει ένα ελληνικό λόμπυ και αγωνίζεται στην αμερικανική πρωτεύουσα ώστε η προμήθεια της Τουρκίας απο τις ΗΠΑ να γίνει υπο όρους. Ως έθνος χρωστάμε στο λόμπυ αυτό χάριτες. Και, κυρίως, μεγάλες χάριτες χρωστάμε στον Γερουσιαστή Μενέντεζ. Πρέπει να του αποδοθεί η ύψιστη τιμή του έθνους. Τον χρόνο ας τον καθορίσει η Πολιτεία.

Αν, λοιπόν, ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις, καλόν είναι η Τουρκία να κάνει την προμήθειά της απο τις ΗΠΑ. Αυτό είπε ο Συρίγος.
Γιατί; Διότι οι ΗΠΑ είναι η μόνη δύναμη στον κόσμο που μπορεί να επιβάλλει όρους στην Τουρκία και οι όροι αυτοί να τηρηθούν. Κανείς άλλος δεν μπορεί να το πετύχει.

Γιατί έχει σημασία τα όπλα να είναι αμερικανικά; Διότι στην απίθανη περίπτωση που θα βοηθηθεί η Ελλάδα απο ΝΑΤΟ και ΗΠΑ σε μια ελληνοτουρκική αντιπαράθεση, αυτό θα γίνει, πρωτίστως, με τον έλεγχο που μπορούν να ασκήσουν οι ΗΠΑ στον εξοπλισμό της γείτονος. Αμερικανική παρουσία που θα πολεμά την Τουρκία είναι αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι θα υπάρξει.

  • Το πρόβλημα με τον Συρίγο είναι ότι αν έχει αποφασίσει να ασχοληθεί με την πολιτική, πρέπει να αρχίσει να αποστασιοποιείται απο τον τρόπο σκέψης των ακαδημαϊκών.

Δυστυχώς, πρέπει να γίνει πολιτικός.

Γι αυτό πριν πυροβολήσετε, σκεφθείτε.

Το τι μας συμφέρει, και πως, είναι λίγο πολύπλοκο. Να πολεμήσουν κάποιοι άλλοι για εμάς και εμείς να πίνουμε καφέ στην παραλία αποκλείεται. Η βοήθεια που θα δεχθούμε δεν είναι γραμμική.

Η Τουρκία θα αγοράσει κάποια στιγμή αεροπλάνα. Αν, λοιπόν, ικανοποιηθούν οι όροι του Μενέντεζ και της Ομογένειας, μήπως είναι καλύτερα να τα προμηθευτεί απο τις ΗΠΑ;

Είναι ένα ερώτημα που βασανίζει και εμένα αλλά δεν έχω απαντήσεις. Διότι και η αρνητική απάντηση έχει τα πλεονεκτήματά της.
Αυτό, όμως, δεν δικαιολογεί την σκληρή επίθεση που δέχεται ο Συρίγος.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ο Συρίγος, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα F-16: Πολύ σημαντικό πως χάρη στον κ. Μενέντεζ η Τουρκία δεν μπορεί να προμηθευτεί τώρα τα πολεμικά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: