Λερναία ύδρα η πέμπτη φάλαγγα του Ερντογάν στην Τουρκία: Πράκτορες της MIT εμφανίζονται ως διπλωμάτες – Παρακολουθούν, απαγάγουν, δολοφονούν [έγγραφα]

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan met with Chancellor Olaf Scholz of Germany on the sidelines of the G20 Leaders’ Summit in Bali, Indonesia. Photo via Turkish Presidency




Δεν έχουν σταματήσει οι επιθετικές, παράνομες κατασκοπευτικές δραστηριότητες Τούρκων πρακτόρων στο γερμανικό έδαφος.

Στόχος τους πάντα οι επικριτές και οι αντίπαλοι της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα που αποκαλύπτει ο ιστότοπος Nordic Monitor με κείμενο του Abdullah Bozkurt από την Στοκχόλμη.

Τα έγγραφα αποδεικνύουν πώς Τούρκοι κατάσκοποι λειτουργούν στη Γερμανία υπό διπλωματική κάλυψη και διεξάγουν παράνομες επιχειρήσεις σε ξένο έδαφος για τη συλλογή πληροφοριών και τη διαβίβασή τους στο υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα.

Με ημερομηνία 11 Φεβρουαρίου 2022, το ανακοινωθέν υπογράφεται από τον Ερντογάν Καρτάλ, αναπληρωτή επικεφαλής του τμήματος αντιτρομοκρατίας στη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας (Emniyet), την κύρια υπηρεσία επιβολής του νόμου της Τουρκίας.

Ανέφερε πρόσφατες (τότε) πληροφορίες που διαβιβάστηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αναφέρεται μόνο ως Ίδρυμα V για να κρύψει την προέλευσή του, στις 8 Φεβρουαρίου στο Emniyet σχετικά με μια ιδιωτική συνάντηση που φέρεται ότι σχεδιαζόταν να πραγματοποιηθεί από ανώτερα μέλη του κινήματος Γκιουλέν, μια ομάδα που αντιτίθεται στο καταπιεστικό καθεστώς του Ερντογάν στην Τουρκία.

Η υπηρεσία πληροφοριών ανέφερε συγκεκριμένα τον Mustafa Yeşil, κορυφαίο επικριτή της κυβέρνησης Ερντογάν, ως στόχο της κατασκοπευτικής δραστηριότητας. Ο Yeşil, με διπλή υπηκοοτητα, Βρετανίας και Τουρκίας, ήταν πρόεδρος του Ιδρύματος Δημοσιογράφων και Συγγραφέων (GYV) έως ότου η κυβέρνηση Ερντογάν το έκλεισε παράνομα το 2016 και κατέσχεσε τα περιουσιακά του στοιχεία.

Έπρεπε να φύγει από την Τουρκία για να αποφύγει τη φυλάκιση με κατασκευασμένες κατηγορίες μετά από μια άνευ προηγουμένου καταστολή των ελεύθερων, ανεξάρτητων και επικριτικών μέσων ενημέρωσης στη χώρα.

Ένα μυστικό ανακοινωθέν από έναν κορυφαίο αξιωματικό της αστυνομίας που προειδοποίησε ότι οι πληροφορίες πρέπει να αντιμετωπίζονται με βάση την ανάγκη γνώσης και να μην κοινοποιούνται σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα/ιδρύματα

Ωστόσο, οι κατηγορίες και οι έρευνες εναντίον του Yeşil συνέχισαν να αυξάνονται ερήμην καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν κλιμάκωσε την καταστολή και ενέτεινε την εκστρατεία εκφοβισμού εναντίον των επικριτών της, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα έκδοσής του από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο απορρίφθηκε από Βρετανό δικαστή.

Ο Yeşil έπρεπε να ταξιδέψει στη Γερμανία για συνάντηση και αργότερα να πετάξει στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες. Το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση κατάφερε να λάβει το ιδιωτικό δρομολόγιο ενός σημαντικού επικριτή υποδηλώνει ότι η υπηρεσία πληροφοριών της διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο κατασκόπων και πληροφοριοδοτών στις κοινότητες της διασποράς, ειδικά στην Ευρώπη.

Ο Kartal εξήγησε ότι οι πληροφορίες ελήφθησαν στο πλαίσιο των επιχειρήσεων συλλογής πληροφοριών και ότι βάσει αυτών συντάχθηκε ένα πληροφοριακό σημείωμα. Μοιράστηκε το ενημερωτικό σημείωμα με το Αστυνομικό Τμήμα της Άγκυρας.

Προκειμένου να αποφευχθεί διπλωματική αντίδραση και προβλήματα σε διμερές επίπεδο σε περίπτωση που αποκαλυφθούν οι παράνομες κατασκοπευτικές δραστηριότητες στη Γερμανία, ο Kartal προειδοποίησε ότι οι πληροφορίες που διαβιβάστηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να αντιμετωπίζονται με βάση την «ανάγκη να γνωρίζουν» και «να μην κοινοποιούνται σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα/ιδρύματα».

Η προέλευση της πληροφορίας ήταν η Διεύθυνση Ασφάλειας και Έρευνας του Υπουργείου Εξωτερικών (αλλιώς γνωστή ως τμήμα πληροφοριών, ή Araştırma ve Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü στα τουρκικά), ένα μυστικό τμήμα κατασκοπείας του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Η επιστολή αξιωματούχου της αστυνομίας που αποκαλύπτει πληροφορίες συγκεντρώθηκε από πράκτορες που λειτουργούσαν υπό διπλωματική κάλυψη και εστάλη στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, που προσδιορίζεται ως «Ίδρυμα V»

Ο Yeşil ήταν γνωστός για τη συμμετοχή του σε δραστηριότητες διαθρησκευτικού διαλόγου, κάτι στο οποίο ο πρόεδρος Ερντογάν αντιτάχθηκε δημόσια, λέγοντας ότι ο διάλογος μεταξύ Ισλάμ και Χριστιανισμού δεν ήταν δυνατός. Το GYV υπό τον Yeşil οργάνωσε μια σειρά συναντήσεων που συγκέντρωσαν ηγέτες της Συριακής Καθολικής, της Ελληνορθόδοξης και της Αρμενικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Το GYV υπό τον Yeşil είχε οργανώσει, επίσης, εργαστήρια με την ονομασία Abant Platform για να αντιμετωπίσει τα επί δεκαετίες προβλήματα της Τουρκίας με ζητήματα Κούρδων και Αλεβιτών και συγκέντρωσε εκπροσώπους διαφόρων κοινοτήτων και τμημάτων της τουρκικής κοινωνίας σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει το χάσμα. Οι προσπάθειες συμφιλίωσης αποτέλεσαν πρόκληση για την πολωτική και διχαστική πολιτική του Ερντογάν.

Όπως και ο Yeşil, πολλοί Τούρκοι στο εξωτερικό από διάφορες ομάδες της αντιπολίτευσης έχουν γίνει στόχος παρακολούθησης, παρενόχλησης και απειλών δολοφονίας από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών. Μερικοί απήχθησαν από την τουρκική υπηρεσία κατασκοπείας MIT από ξένες χώρες κατά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των νόμων των χωρών υποδοχής.

Τα τελευταία χρόνια οι γερμανικές αρχές έχουν λάβει ορισμένα μέτρα για να καταστείλουν τις παράνομες κατασκοπευτικές δραστηριότητες της Τουρκίας, αλλά η κυβέρνηση Ερντογάν προφανώς παραμένει απτόητη.

Στις 10 Νοεμβρίου 2022, το Τμήμα Κρατικής Ασφάλειας του Ανώτερου Περιφερειακού Δικαστηρίου του Ντίσελντορφ καταδίκασε έναν 47χρονο Γερμανό υπήκοο τουρκικής καταγωγής, που ταυτοποιήθηκε ως Aziz A., από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, σε φυλάκιση εννέα μηνών για κατασκοπεία μελών του κινήματος Γκιουλέν, για λογαριασμό της μονάδας πληροφοριών της τουρκικής χωροφυλακής (Jandarma İstihbarat Başkanlığı). Ο χειριστής του ήταν ένας Τούρκος ονόματι Ali D., ο οποίος είχε ήδη καταδικαστεί για κατασκοπεία στις 14 Ιουλίου 2022 και είχε καταδικαστεί σε σχεδόν δύο χρόνια από το ίδιο δικαστήριο.

Σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία, ο Αζίζ όχι μόνο παρείχε πληροφορίες για αντιφρονούντες αλλά προμήθευε στον Αλί και πυρομαχικά. Ο Αζίζ ομολόγησε τα εγκλήματά του κατά τη διάρκεια της δίκης του και παρείχε λεπτομερή περιγραφή της εμπλοκής του με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, η οποία οδήγησε σε ποινή με αναστολή.

Ο Ali D. συνελήφθη σε ξενοδοχείο του Ντίσελντορφ στις 17 Σεπτεμβρίου 2021 αφού ένας υπάλληλος ειδοποίησε την αστυνομία ότι είδε ένα όπλο και πυρομαχικά στο δωμάτιό του. Στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του κατασχέθηκαν επίσης λίστες με τα ονόματα ορισμένων οπαδών του κινήματος Γκιουλέν και μελών του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που περιελάμβαναν πρόσθετες πληροφορίες για κάθε άτομο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel εκείνη την εποχή.

Το 2015 ο ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας της Γερμανίας κατηγόρησε τον Muhammet Taha Gergerlioğlu, στενό σύμβουλο του Ερντογάν και πράκτορα της MIT, για κατασκοπεία επειδή αυτός και δύο από τους συνεργάτες του συνέλεξαν πληροφορίες για άτομα τουρκικής καταγωγής που ζούσαν στη Γερμανία και ασκούσαν κριτική στην τουρκική κυβέρνηση. Ο Gergerlioğlu αργότερα αφέθηκε ελεύθερος στο πλαίσιο μιας πολιτικής διαπραγμάτευσης μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας.

Το 2017 μια ερευνητική έκθεση της γερμανικής αστυνομίας συνέδεε την Άγκυρα με μια συμμορία του μποξ στη Γερμανία που κατηγορείται ότι καταδιώκει αντιπάλους της τουρκικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την έρευνα, ο πρώην βουλευτής και επί χρόνια φίλος του Ερντογάν, Metin Külünk, παρείχε χρήματα στη συμμορία, Osmanen Germania, για να αγοράσει όπλα, να οργανώσει διαδηλώσεις και να στοχεύσει επικριτές της κυβέρνησης Ερντογάν, ανέφεραν γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι έρευνες της αστυνομίας έδειξαν επίσης ότι η Osmanen Germania είχε επαφή με την Ένωση Διεθνών Δημοκρατών (UID, πρώην UETD) με έδρα την Κολωνία, μια οργάνωση που λειτουργεί ως ομάδα ξένων συμφερόντων για λογαριασμό της κυβέρνησης Ερντογάν στο εξωτερικό.

Πηγή Nordic Monitor / Abdullah Bozkurt
Στοκχόλμη, Σουηδία 

Συνεχίζει τα ρητορικά νταηλικία ο Ερντογάν κατά Σουηδίας – Φινλανδίας: Δώστε μας τους 130 «τρομοκράτες» για να μπείτε στο ΝΑΤΟ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: